Există "o anumită presiune" pe care Fondul Monetar Internaţional (FMI) o pune pentru privatizarea "Electrica", a declarat, ieri, Alexandru Săndulescu, director general pe politici energetice în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA). Domnia sa a precizat că FMI nu este foarte interesat de vânzarea unor centrale termoelectrice care înregistrează costuri importante şi care necesită investirea unor sume mari de bani pentru ca aceste termocentrale să fie din nou eficiente.
Potrivit lui Alexandru Săndules-cu, companiile de distribuţie şi furnizare din cadrul "Electrica" nu ar trebui să fie privatizate, întrucât "ar trebui să avem posibilitatea să facem în continuare comparaţie între societăţile de stat şi cele private". Directorul MECMA spune că societăţile energetice de stat nu pun presiune pe costurile suportate de clienţi, spre deosebire de companiile private. "Ar dis-părea comparaţia dintre companiile de stat cu cele private. Avem multe reclamaţii referitoare la companii care şi-au eficientizat costurile pentru obţinerea de profituri", a adăugat Săndulescu.
În perioada 2004-2007, statul a privatizat cinci din cele opt filiale "Electrica".
FMI pune accent şi pe privatizarea Complexului Energetic Oltenia, care va fi înfiinţat, potrivit unei Hotărâri de Guvern aprobată în prima jumătate a lunii octombrie, prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Complexului Energetic Turceni, Complexului Energetic Craiova şi Complexului Energetic Rovinari.
Potrivit angajamentelor Guvernului faţă de FMI, acest complex, alături de Complexul Energetic Hunedoara, care va fi format din termocentralele Paroşeni şi Mintia şi minele considerate viabile ale Companiei Naţionale a Huilei, ar urma să fie privatizat până la sfârşitul lunii iunie 2012.