ALIN BURCEA, CEO PARALELA 45: "Campania de vaccinare este soluţia pe care o aşteptam pentru normalizare"

A consemnat Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii / 29 ianuarie 2021

"Campania de vaccinare este soluţia pe care o aşteptam pentru normalizare"

"Redresarea turismului se poate face doar cu sprijin financiar şi cu atragerea de turişti" Paralela 45 a lansat zboruri directe către Maldive, Zanzibar, Hurghada, Sharm el Sheikh, Punta Cana, Cancun, care vor fi operate până în martie

Agenţiile de turism au trecut prin momente dificile în 2020, dar au reuşit să se reinventeze şi finalul de an le-a împins spre lansarea zborurilor directe către destinaţii exotice. Astfel că charterele către Maldive, Zanzibar, Hurghada, Sharm el Sheikh, Punta Cana şi Cancun şi-au făcut rapid loc pe piaţă şi sunt la mare căutare printre turiştii dornici de călătorii.

Până la redresarea turismului mai este însă drum lung, mai ales fără măsuri specifice din partea Guvernului şi fără o strategie de atragere a turiştilor.

Alin Burcea, CEO-ul agenţiei de turism Paralela 45, ne-a acordat un interviu în care ne-a explicat cum arată industria turismului după aproape un an de pandemie, care ar trebui să fie priorităţile sectorului, dar şi unde vom putea călătorii în 2021.

Reporter: Cum arată industria turismului după un an în care a fost puternic lovită? În ce măsură au răspuns soluţiile Guvernului la nevoile industriei?

Alin Burcea: Sectorul agenţiilor de turism, în ansamblul lui, e în continuă adaptare, căutând permanent variante pentru călătorii în siguranţă.

2020 a fost un an care ne-a pus la încercare capacitatea de adaptare la situaţia pe care o trăim. Am vândut vacanţe în zonele deschise pentru turism şi asta facem şi în conţinuare, fiind foarte atenţi la ce se întâmplă.

De mai multe săptămâni oferim turiştilor destinaţii exotice, unde riscul epidemiologic e scăzut, organizând curse directe spre Maldive, Zanzibar, Hurghada, Sharm el Sheikh. Fiind ţări cu temperaturi ridicate când e iarnă la noi, dar şi printre puţinele deschise românilor, numărul curselor directe şi al celor care au avut o vacanţă de sărbători în aceste zone a fost cu mult mai mare faţă de alţi ani. Cererea pentru astfel de vacanţe este în continuare ridicată şi mai multe curse directe spre Hurghada, Zanzibar, Punta Cana, din Bucureşti sau Cluj-Napoca, sunt programate pentru vacanţa elevilor, de la începutul lunii februarie. Continuăm în acelaşi timp cu Maldive, dar şi cu Cancun, Punta Cana, Sharm el Sheik în februarie şi martie.

În ceea ce priveşte susţinerea din partea statului, până acum nu au fost luate măsuri specifice în turism. Au fost câteva măsuri bune pentru companiile din toate domeniile, cum ar fi şomajul tehnic, programul de muncă flexibilă (Kurzarbeit). Alte măsuri, acordarea unor granturi pentru capital de lucru şi un ajutor specific acordat HoReCa, au un ritm mult prea lent. Fie nu au ajuns la toţi beneficiarii, fie nu se dau pentru că nu există deocamdată norme de aplicare.

Reporter: Ce măsuri consideraţi că ar trebui să fie prioritare pentru revitalizarea turismului?

Alin Burcea: În primul rând, acordarea granturilor şi a ajutoarelor pentru HoReCa. În acest moment, sprijinul financiar este cel mai important. De asemenea, trebuie să dăm posibilitatea turiştilor străini să vină în România, să facă un test şi să nu stea în carantină aici. Pentru românii care vor să meargă în ţări incluse pe lista galbenă trebuie să existe posibilitatea testării în 72 de ore de la întoarcere, să nu mai stea în carantină. Trebuie redeschise restaurantele, centrele SPA. Oamenii şi-au însuşit normele de igienă, sunt conştienţi că trebuie să se protejeze, să îi protejeze pe cei din jurul lor. Trebuie să ducem lucrurie mai departe, economia să funcţioneze.

Reporter: Se vorbeşte de o şansă pentru redresarea turismului românesc, cum vedeţi posibil acest lucru acum, în contextul în care sunt atâtea probleme cu care se confruntă industria?

Alin Burcea: Redresarea se poate face doar cu sprijin financiar şi cu atragerea de turişti. Pentru agenţiile de turism ar fi benefică şi reducerea cotei de TVA de la 19% la 5%, o măsură pe care o solicităm de multă vreme.

Reporter: În ciuda provocărilor aduse de pandemie am avut şi o permieră pe piaţa din ţara noastră - chartere către destinaţii exotice. Ce înseamnă lansarea lor pentru piaţa noastră şi în ce măsură credeţi că vor putea fi menţinute?

Alin Burcea: Agenţiile de turism aveau în portofoliu în fiecare an vacante exotice, dar niciodată nu au fost atât de multe în acelaşi timp ori curse directe. Organizarea charterelor în decembrie 2020 şi în primele trei luni ale anului este oarecum conjuncturală, neputându-se călători în multe destinaţii în această perioadă. Spectaculos a fost Maldive, pentru care au fost trei curse directe de revelion, cu o cerere peste aşteptări, şi care continuă în ritm săptămânal, de la Bucureşti, până în martie. Pe 7 februarie, datorită cererii mari, sunt două curse spre Maldive, şi din Bucureşti, şi din Cluj-Napoca, şi tot două spre Zanzibar. Egiptul cu Hurghada şi Sharm el Sheikh este o constantă în oferta noastră, o mare parte dintre turişti petrecând o vacanţă şi în toamnă, la preţuri ajustate de pandemie.

Pe lângă Maldive, Zanzibar, Hurghada, Sharm el Sheikh, în perioada aceasta am adăugat în ofertă curse directe spre Punta Cana, Cancun.

Românii au prins gustul destinaţiilor exotice, dar odată cu deschiderea mai multor ţări pentru turism, Grecia, Spania şi altele, turiştii se vor împărţi pe acestea.

Reporter: Având în vedere ritmul în care se desfăşoară, credeţi că se va dovedi campania de vaccinare drept cheia spre normalitate sau măcar spre redresarea economică?

Alin Burcea: Campania de vaccinare este soluţia pe care o aşteptam pentru normalizarea situaţiei. Din ce am văzut, ritmul în care se face imunizarea populaţiei este relativ bun. Poate fi şi mai bun, după ce vom primi mai multe vaccinuri.

Reporter: Cum vedeţi propunerea de introducere a unui certificat de vaccinare împotriva Covid pentru relaxarea călătoriilor?

Alin Burcea: Certificatul de vaccinare este o idee bună, dar a fost prost înţeleasă şi, mai grav, prost transmisă de către media. Spania şi Grecia, care, cel puţin acum, insistă pentru introducerea unui certificat de vaccinare, nu vor permite accesul în ţară numai celor care vor avea acest document, în niciun caz, pentru că au nevoie de turişti. Cei care vor avea certificatul vor putea circula liber, fără să mai facă un test RT-PCR pentru fiecare ţară în care merg, dar şi cei al căror rând la vaccinare nu a venit încă trebuie să poată circula.

Reporter: Către ce destinaţii credeţi că vor putea călătorii turişti români în această vară?

Alin Burcea: Este greu de făcut pronosticuri. Dar vom avea mulţi turişti şi în 2021 în Bulgaria, în Turcia, Egipt, Grecia, Spania şi evident, în România. Destinaţiile interne se vor vinde la fel de bine ca în 2020, dar în niciun caz în detrimentul celor externe.

Reporter: Care sunt provocările pentru 2021 şi care va fi strategia de business din acest an?

Alin Burcea: Provocarea principală este extinderea numărului de destinaţii în care pot să călătorească românii şi, odată cu vaccinarea, eliminarea testelor pentru destinaţii externe.

Reporter: Cum arată rezultatele financiare ale Paralela 45 în 2020 comparativ cu 2019 şi ce estimări financiare aveţi pentru anul în curs?

Alin Burcea: În 2020 rulajul a fost de circa 40% faţă de 2019. Sperăm anul acesta la o creştere de circa 30% faţă de 2020. Anul a început bine, cu cerere ridicată pentru destinaţii exotice, vacanţe la schi în Bulgaria, vacanţe în România. Rezervările pentru vacanţe de vară, pentru că ne aflăm încă în perioada de Early Booking, cu reduceri de până la 40%, au un ritm constant.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb