ALINA GORGHIU:  "Aderarea României şi Croaţiei la Schengen, va reprezenta nu numai o recunoaştere a aşteptărilor legitime ale statelor"

G.D.
Politică / 8 noiembrie 2022

"Aderarea României şi Croaţiei la Schengen, va reprezenta nu numai o recunoaştere a aşteptărilor legitime ale statelor"

Preşedinta interimară a Senatului Alina Gorghiu o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Republicii Croaţia Gordan Jandroković, aflat în vizită oficială în România, la invitaţia preşedintelui Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu. Aceasta a transmis, în discuţiile cu omologul croat că aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, preferabil până la sfârşitul anului 2022, ar reprezenta nu numai o recunoaştere a aşteptărilor legitime ale celor două state, transmite News.ro.

Alina Gorghiu a salutat dinamica relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Croaţia, care au la bază viziuni similare asupra principalelor teme de interes comun la nivelul UE şi NATO, arată comunicatul de presă al Senatului.

În contextul aniversării, în 2022, a 30 de ani de relaţii diplomatice, Alina Gorghiu a subliniat cooperarea excelentă româno-croată la nivel parlamentar, reiterând interesul părţii române pentru consolidarea dialogului dintre cele două Legislative şi identificarea de noi oportunităţi de cooperare, inclusiv la nivel european. În context, preşedintele interimar al Senatului a arătat oportunitatea dezvoltării cooperării parlamentare în domeniul egalităţii de gen, propunând organizarea unei conferinţe internaţionale comune pe această temă.

De asemenea, a adresat felicitări părţii croate pentru găzduirea, de către Parlamentul Republicii Croaţia, la 25 octombrie, a primului Summit Parlamentar al Platformei Crimeea, eveniment care a transmis un mesaj puternic de unitate, solidaritate şi sprijin internaţional pentru Ucraina.

Un alt subiect de interes abordat în cadrul discuţiilor a vizat susţinerea procesului de extindere a UE, în conformitate cu îndeplinirea criteriilor de aderare şi progresele concrete înregistrate de fiecare stat candidat în parte, reconfirmând deschiderea părţii române în vederea oferirii de asistenţă statelor din Balcanii de Vest şi partenerilor estici în procesul de integrare europeană.

Preşedinta interimară a Senatului a reliefat, totodată, că aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, preferabil până la sfârşitul anului 2022, ar reprezenta nu numai o recunoaştere a aşteptărilor legitime ale celor două state, ci şi o contribuţie importantă la consolidarea competitivităţii pieţei interne şi la creşterea rezilienţei UE. În context, înaltul oficial român a evidenţiat rolul României în menţinerea securităţii şi stabilităţii regionale pe flancul estic al NATO, amintind decizia autorităţilor române de a creşte procentul din PIB alocat apărării de la 2% la 2,5%, mai arată sursa citată.

În cadrul discuţiilor, Alina Gorghiu a subliniat că aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă un obiectiv prioritar de politică externă, arătând că la nivelul Parlamentului României a fost înfiinţat un grup de sprijin pentru aderarea la OCDE care are ca scop facilitarea şi accelerarea procedurilor de adoptare a legislaţiei aferente procesului de accedere la această organizaţie.

Din partea Senatului României au mai participat la discuţii chestorul Senatului, Laszlo Attila, liderul Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat, Ştefan-Radu Oprea, vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă, Roberta-Alma Anastase, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, Monica-Cristina Anisie. Ministerul român al Afacerilor Externe a fost reprezentat în cadrul convorbirilor de ambasadorul României în Republica Croaţia, E.S. Constantin-Mihail Grigorie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb