ALINA GORGHIU: "Legea dării în plată nu va fi atacată de liberali la CCR"

E.O.
Bănci-Asigurări / 3 mai 2020

"Legea dării în plată nu va fi atacată de liberali la CCR"

Liberalul Florin Roman: "Cu toate că actul normativ nu este unul perfect din punct de vedere juridic, PNL a luat decizia de a nu întârzia intrarea legii în aplicare"

Legea dării în plată, în noua ei formă, nu va fi atacată de liberali la Curtea Constituţională a României, a anunţat, pe Facebook, senatorul PNL Alina Gorghiu, precizând: "Am primit multe mesaje în care cei afectaţi de credite bancare ne solicită informaţii despre ce va face PNL, de aceea vă răspund aici".

Liberalul Folrin Roman subliniază, şi el, pe pagina personală de Facebook: "În urma consultărilor cu premierul Ludovic Orban, cu reprezentanţii asociaţiilor care apără interesele celor pagubiti, PNL nu va ataca la Curtea Constituţională legea dării în plată, adoptată de Camera Deputaţilor. Decizia politica a PNL vine în sprijinul celor aproximativ 170.000 de români, care aşteaptă ca această lege să le facă dreptate în instanţa de judecată. Cu toate că actul normativ nu este unul perfect din punct de vedere juridic, PNL a luat decizia de a nu întârzia intrarea legii în aplicare. Creşterea explozivă a francului pentru cei care au contractat credite în vederea achiziţionării unei locuinţe a fost imprevizibilă şi nu poate fi pusă doar în responsabilitatea consumatorului de bună credinţă. Legea dării în plată a fost iniţiată şi votată în 2016 de PNL. Au urmat o serie de procese, în care instanţele au interpretat diferit impreviziunea, motiv pentru care nu a existat o practică unitară. Este şi motivul pentru care ne dorim ca modificările aduse să producă efecte imediate".

Amintim că actul normativ ce reechilibrează contractele de credit, modificând Legea dării în plată, a trecut de Parlament, fiind adoptată, recent, în plenul Camerei Deputaţilor, cu 205 voturi pentru, 96 împotrivă şi 10 abţineri.

La vremea respectivă, avocatul Gheorghe Piperea anunţa că are semnale că atât PNL şi USR, cât şi preşedintele ţării vor ataca legea la CCR, ceea ce va face ca promulgarea să se amâne până la Crăciun. Specialistul a scris, pe Facebook: "Legea dării în plată, în formula modificată impusă de ultima decizie în materie a CCR este o lege-scut care vă protejează pe toţi cei care aveţi credite/împrumuturi la bănci/IFN sau care sunteţi vânduţi colectorilor de creanţă, şi nu numai pe debitorii în franci elveţieni. Pe toţi cei care aveţi sau urmează să aveţi dificultăţi de plată sau care veţi fi intrat în stare de supra-îndatorare sau de faliment. Impreviziunea este prezumată iar efectele contractului se îngheaţă până la înţelegerea cu creditorul asupra reducerii poverii datoriei sau asupra ştergerii acesteia. Am semnale clare că atât PNL şi USR, cât şi preşedintele vor ataca legea la CCR, ceea ce va face ca promulgarea (dacă CCR nu găseşte alte motive «extrinseci» de trântire a legii) să se amâne până la Crăciun, când va fi fost prea târziu. Dacă legea asta este populistă - aşa dădea de înţeles ieri preşedintele - pentru că îşi propune să salveze de la ruină milioane de oameni şi de la faliment 10 bănci, atunci mă mândresc să spun că sunt un nemernic populist".

Amendamentele aduse Legii dării în plată arată:

"Reprezintă criterii alternative de individualizare a impreviziunii următoarele evenimente;

a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit;

b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă".

În cazul intrării în vigoare, legea nu operează de drept în procesele actuale. Procesele pe darea în plată aflate acum pe rol vor merge până la capăt pe legea actuală, conform surselor citate. Acestea adaugă faptul că, în cazul în care debitorul pierde, poate introduce o notificare pe legea nouă.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Nebunie sau dementa economica ? Cu astfel de legi sugrumam elanul investitorilor .Nimeni nu va Dori sa investesca in Romania pe viitor . Gandire bolsevica .

    1. Alinutza nu stie ca alegerile si partidele vor fi desfiintate.. Ne asteapta o dictatura fascista mondiala.

      PNL isi joaca ultima carte.  

      Exemplu de bune practici: "Creditare responsabilă in Romania sub atenta supraveghere a BNB"

      1. Banca "R" atrage de la populație in 2008 depozite in valoare de 100.000 Lei;  

      2. Banca "R" acorda un credit de 100.000 Lei in baza unui contract in care se stipulează franci elvețieni la cursul de 2 Lei/Franc elvețian (cursul de atunci); ( banca nu a deținut niciun moment franci elvețieni, BNB știe asta)  

      3. Banca "R" cunoaște riscurile francului elvețian (vezi documentele interne apărute in spațiul public);  

      4. Banca "R" minte clientul prin pliante si mass media dând asigurări clientului ca francul elvețian este o monedă stabilă.  

      5. 2008-2020 banca încasează de la client cel puțin 100.000 lei (suma acordată initial)  

      6. Clientul are in continuare de achitat 200.000 lei dublul sumei împrumutate.  

      7. Continuarea contractului ar permite băncii sa încaseze de la client 500.000 lei (de 5 ori suma împrumutată in 2008).  

      Întrebare:  

      1. Este corect față de banca să piarda din profitul de cazinou obținut in urma pokerului contractual.  

      2. Este corect ca prin darea in plată clientul sa "beneficieze" de pierderea avansului si a ratelor plătite timp de 12 ani si banca sa încaseze doar 125.000 lei plus valoarea de piață a imobilului (125.000) adică doar 250.000 lei pentru suma de 100.000 lei împrumutată...? când banca vrea sa încaseze de 5 ori suma împrumutată?! ca așa e la poker  

      Exact asta ma chinui si eu de 3 ani sa explic instantelor, fara succes:

      - ca am luat un credit de 220,000 CHF / 500,000 lei la cea vreme pe care l-am achitat integral in lei (asa cum ai subliniat, banca nu a avut niciodata CHF, am facut schimba valutar pe cont in EUR, moneda de achizitie a imobilului); l-am achitat prin rate voluntare, valorificarea imobilului in cadrul executarii silite si propriri ulterioare pe salariu; 

      - ca am mai pierdut cel putin 150,000 lei cu avansul la proprietate (banca a oferit doar 80%), comisioanele de curs valutar (sa schimb CHF in EUR) si onorariile la notar, plus cheltuielo de executare silita de vreo 30,000 lei 

      - ca am incercat sa negociez fara succes cu banca timp de 2 ani, pana mi-am dat seama ca exista o retea de samsari mana in mana cu functionarii bancii, astfel ca propietatile cu potential sunt conduse intentionat spre executare a.i. sa le cumpere ei la 25% din pret (ceea ce s-a si intamplat, manaraia se face la evaluare si continua cu executorul, mai ales ca al meu mai fusese o data condamnat penal tocmai pentru asemenea practici (asta nu l-a oprit sa isi reia activitatea penala). 

      - ca instabilitatea monedei CHF era cunoscuta in sistemul bancar, BNR avertizand toate bancile comerciale (exista o circulara stampilata pe net), aceleasi BNR care insa le aproba pachetele de creditare toxice 

      - ca am pierdut tot, 600,000 lei si nici macar nu am ramas cu proprietatea (care oricum nu mai face atat, dar macar mai alegeam cu un produs la suprapret, era insa al meu); am ramas in schimb cu o datorie de 1,000,000 lei, conform notificarii firmei de recuperare carea cumparat creanta la - probabil - 5 sau 10 mii de euro

      - ca daca as fi putut prezuma ca se intampla asta, as fi masochist sa pierd 600,000 lei si sa mai am de dat 1,000,000 lei si ca explicatia mai simpla este ca am fost manipulat, nu atat de banca cat de stat, am crezut ca banca nu poate comite abuzuri (asa e intr-un stat de drept). Si ca in intreaga UE instantele care judeca litigii intre creditor si debitor pleaca de la prezumtia ca primul este profesionist iar al doilea nu poate avea nivelul de cunostinte al primului, deci este defavorizat; si aici intervine statul, care creeaza un cadrul legislativ care nu ii permite comerciatului sa abuzeze de consumator, iar unde sunt scapari intervine instanta si regleaza situatia, de regula in favoarea consumatorului; mai putin in Romania, unde tov. Orban are contract de consultanta pe ba ni frumosi cu o firma de avocatura (el fiind inginer la origine), care firma de avocatur are contract de consultanta de spalare de bani cu o alta firma de avocatura care reprezinta sistemul bancar; va dati seama ce penibil, bancile - care au inventata spalarea de bani - apeleaza la firme de avocatura pentru consultanta in privinta spalarii de bani; si uite asa se duce frumos spaga de la banci la domnu inginer si totul este legal, chiar daca profund imoral; si ne mai miram de ce PNL tranteste la vot sau ataca la CCR toate legile de protectie a consumatorilor.  

    Trebuie sa isi gaseasca niste prosti ca sa le plateasca lor creditele pe care si le-au facut tot ca prostii , daca sunt si din aia mai istetii asa pot organiza niste activitati mai complicate ca sa faca rost de bani dar si pentru alea oricum tot trebuie sa gaseasca ceva prosti care sa le stinga lor creditele .

    De ce dracului sa-ti faci creditelea alea , ca sunt prosti gramezi si au votat cu niste hoti mizerabili in Uniunea Europeana ?! 

    Si cand si-au facut creditele alea le-au spus ca trebuie sa le plateasca inapoi dar nu prea au inteles treaba aia . 

    Nu mai vota ba cu hotii , esti prost la cap .

    Alinutza stie ca nu-i mai voteza nici drku, daca nu ies la inaintare cu populisme...

    Make love not sar Alinutza !

    Jena Jameson !

    Ce buci misto are doamna Gorghiu .

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb