Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) continuă să apere interesele mediului privat, în special ale sectorului construcţii, prin demersuri pentru crearea unui sistem fiscal echitabil, potrivit unui comunicat emis redacţiei, care afirmă următoarele.
Organizaţia a solicitat modificarea prevederilor introduse prin Legea 296/2023, care impune un impozit de 1% din cifra de afaceri pentru companiile care au înregistrat, în anul anterior, o cifră de afaceri de peste 50.000.000 de euro. FPSC propune ridicarea acestui prag la 100 de milioane de euro şi introducerea unui sistem de trepte diferite de impozitare: 0,5% pentru cifra de afaceri între 50 şi 100 milioane de euro şi 1% pentru cifrele mai mari. De asemenea, se sugerează luarea în considerare a unui comportament fiscal corect al contribuabililor în ultimii 5 ani.
Pe lângă aceste modificări, FPSC atrage atenţia asupra efectelor negative ale Ordonanţei 156/2024 privind facilităţile fiscale pentru angajaţii din sectorul construcţiilor. Organizaţia solicită un tratament fiscal echitabil pentru lucrătorii plătiţi cu salariul minim în domeniu, având în vedere că diferenţa de salariu minim între sectorul construcţiilor şi salariul minim pe economie nu beneficiază de acelaşi regim fiscal. FPSC cere ca impozitul şi contribuţiile sociale să fie calculate la valoarea de 3750 lei pentru toţi salariaţii angajaţi în condiţiile salariului minim, precizează comunicatul.
În plus, FPSC solicită compensarea TVA pentru facturile emise şi neachitate în cadrul contractelor de achiziţie publică, pentru a ajuta firmele să nu fie nevoite să plătească TVA cu luni înainte de încasarea sumelor datorate pentru lucrările efectuate.
FPSC rămâne un partener activ în dialogul cu Guvernul şi Parlamentul şi continuă să promoveze politici care sprijină investiţiile şi dezvoltarea sectorului construcţii din ţară.
Opinia Cititorului