Alina Gorghiu: "Reconstrucţia Ucrainei este o şansă economică uriaşă pentru România"

S.B.
Politică / 18 mai 2023

Alina Gorghiu: "Reconstrucţia Ucrainei este o şansă economică uriaşă pentru România"

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a declarat joi, la a şaptea ediţie a Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani, că reconstrucţia Ucrainei este o şansă economică uriaşă pentru România şi trebuie să devină un proiect de ţară în perioada următoare, informează news.ro.

Guvernul ar trebui să formuleze un plan bine pus la punct pentru acest obiectiv, a mai spus Gorghiu.

"Am avut exact acum o săptămână o întrevedere cu Ruslan Stefanchuk şi mă bucur că am avut atunci oportunitatea să discutam despre reconstrucţia Ucrainei. E un lucru tare bun că avem un mesaj de la Ruslan Stefanchuk, preşedintele Radei Supreme din Ucraina. Şi că alături de noi este preşedintele Camerei Deputaţilor şi viitorul prim-ministru al României, Marcel Ciolacu, dar şi prietenul meu, Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova. E şi mai bine că această discuţie are loc la Bucureşti. Pentru că rolul României în asigurarea securităţii regionale a devenit vital. Ce se întâmplă de mai bine de un an în Ucraina este un strategic wake-up call. Pentru noi, pentru UE, pentru NATO", a spus Alina Gorghiu.

Ea a arătat că "adaptarea la noile realităţi geopolitice nu a întârziat să apară iar NATO a recunoscut deja Marea Neagră drept zonă de interes strategic pentru Alianţă".

"Pentru proiectul reconstrucţiei Ucrainei, e nevoie însă de stabilitate regională. Iar fără securitate pe Flancul Estic, lucrurile devin complicate. Acest proiect e despre viitor. Şi nu mă refer la viitorul îndepărtat. O spun răspicat: reconstrucţia începe acum, nu la finalul războiului!! Acum trebuie create mecanismele internaţionale pentru a susţine investiţiile. Chiar la final de iunie, va avea loc la Londra Conferinţa pe această temă. Sunt multe soluţii care se discută acum la nivel internaţional. Însă, indiferent de opţiune - fie că vorbim de asigurări de război pentru companii sau Fondul pentru Reconstrucţia Ucrainei - încrederea sectorului bancar internaţional este vitală. Doar aşa se va putea acorda finanţare tuturor companiilor străine care se vor implica în Ucraina", a arătat Gorghiu.

Ea a precizat că "România va contribui la acest efort internaţional". "Avem portul Constanţa, avem o reţea feroviară şi rutieră care poate facilita transporturile de mărfuri necesare. De acord cu colegii mei! Reconstrucţia Ucrainei este o şansă economică uriaşă pentru România. Şi trebuie să devină un proiect de ţară în perioada următoare. Guvernul ar trebui să formuleze un plan bine pus la punct pentru acest obiectiv", a completat ea.

Alina Gorghiu a arătat că "mai este un factor important pentru acest proiect: femeile". "Femeile trebuie să fie la masa negocierilor când se va stabili strategia de reconstrucţie, ce măsuri şi proiecte ar răspunde cel mai bine nevoilor lor urgente. Că e vorba de infrastructură socială (creşe, centre de sprijin), că e vorba de sănătate sau educaţie, ele trebuie să aibă un cuvânt de spus. Totul trebuie făcut corect de la început! Şi la cele mai înalte standarde internaţionale! OCDE, spre exemplu, a recunoscut la începutul acestui an, Ucraina, ca potenţial membru în viitor. Aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei pot fi susţinute doar prin instituţii puternice! Senatul României va susţine proiectele legislative bune care ajută acest efort internaţional. Şi vă invit, cu acest prilej, la expoziţia "Year of Invincibility", care va avea deschiderea pe 30 mai la Senat, în foaierul sălii de plen. Vom avea zeci de fotografii care arată Kievul acum, la un an de război", a spus Gorghiu.

Preşedintele interimar al Senatului a menţionat că, la fel, cooperarea dintre Ucraina şi Republica Moldova nu trebuie să cadă în plan secund.

"Un pas important pentru consolidarea acestei relaţii ar fi ca autorităţile ucrainene să renunţe la sintagma "limba moldovenească". Asta ar ajuta mii de absolvenţi etnici români din sudul Ucrainei să se înscrie la facultăţi din România şi alte state europene. Lucrurile se mişcă rapid. Şi e foarte important ca până la finalul acestui an, atât Ucraina, cât şi Republica Moldova să poată începe negocierile de aderare la UE. România vă susţine şi dorim să vedem cât mai rapid o decizie în acest sens de la Comisia Europeană", a apreciat Gorghiu.

"Ucraina va fi reconstruită. Iar modul în care facem asta va avea implicaţii pentru Uniunea Europeană. Atât din punct de vedere al securităţii, cât şi a prosperităţii economice. O Ucraină puternică şi liberă va însemna o Europă puternică", a spus Gorghiu în finalul discursului.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Gratie voua, clasei politice, o vom rata, asa cum am ratat reconstructia Romaniei, PNRRul, autostrazile, spitalele, scolile, capacitatile energetice, agricultura (importam foarte mult, de la rosii si mere, pana la carne de porc si lactate). Bine ca avem multi parlamentari forfetari si legi ambigue, multe masini de lux, multi bugetari si multe credite guvernamentale (oare de ce creste Euro imediat ce am depasit pragul de indatorare de 50% din PIB)?

    Aveti vreun program, vreo oferta pentru reconstructia Ucrainei? Aveti macar o lista cu firmele (bine ar fi sa formeze consortii) romanesti care pot contribui la reconstructia Ucrainei si cu ce anume? Dar cu oferta altora aveti vreo situatie, ca sa stim cu cine concuram si cat de competitivi suntem? 

    Concret, ce aveti ca sa putem participa? Vorbe multa si fapte putine, ca si pana acum.

    Sa va fie clar, nu vom performa niciodata atat timp cat ministerele, agentiile si autoritatile nu vor fi reformate in asa fel incat esaloanele 2 si 3 (alea care au venituri mai mari decat ale prim-ministrului) nu vor pleca acasa si nu veti aduce in locul lor profesionisti adevarati. Acolo se fac jocurile (se identifica problemele, se gasesc solutiile si se fac planurile si strategiile care apoi sunt servite ministrilor), iar cat de bine au fost facute pana acum putem vedea la tot coltul in Romania. 

    1. Pe ce cale isi vor deplasa companiile romanesti utilajele, logistica, oamenii si materialele catre Ucraina?

      Pe autostrada Moldovei care e sublima? La fel de sublime au fost si gazele din Marea Neagra care ne-au lipsit exact atunci cand nevoia de ele, ca si pretul, era la cota maxima. 

    Doamna Gorghiu ,e razboi crncen si total in UJR si veniti cu iluziile acestea despre investitiile in economia Ucrainei ,e ridicol ! Noi ,sa avem noi oricat de mica trecere acolo ,chiar si dupa pace ?! In Krivoy Rov ,de unde e Zeleski ,Romania a ingropat mai mult de un miliard de dolari intr un mare proiect socialist ,combinatul care l au dat la indieni de curind ! Romania cu paguba integrala ,cu renumele de naivul si perdantul de serviciu si eu am articole din Capitalul de la acea vreme in care agentul din partea Romaniei era luat in ras si amenintat si de oficiali si de mafiotii locali ,de maniera ca nici nu s a mai dus pe acolo ! Investitia a fost pornita pe timpul lui Ceausescu dar a continuat mult timp si dupa revolutie ,multe fabrici in Romania au falimentat nefiind platit niciodata echipamentul ! Deci paguba totala atunci ,nu mai ademeniti afaceristii din romania acolo ,sa pateasca la fel ,mai ales acum cand Ucraina e doldora de arme si de mercenari plini de ura ! Cautati in revista capital de la acele momente .

    1. Un mare ajutor pentru reconstructia UKRAINEI il poate da romania trimitand la lucru niste FOLCLORISTE care sa intretina buna dispozitie ukrainienilor veniti de pe front. Ce ziceti doamna,va bagati.!

    Noi construim, rusii darama sau cum?

    Cu conditia sa nu se arunce cateva bombe NUCLEARE,

    ca atunci nu se va inchesui nimeni la reconstructie 

    Sansa uriasa e doar in capul tutei.daca va fi reconstruita ucraina,reconstructia o vor face ori rusii,ori americanii.Romania va ramane ca in cazul bastroe: proasta satului.

    1. Te rog sa dozezi adevarul cu "pipeta",

      altfel intra lumea in depresie dupa euforia de razboi victorios 

    Urmașa Bratienilor vrea un proiect de țară, dar pentru Ucraina. Cică e un strategic wakeup call :)

    Ce o mai însemna și asta. 

    Și vrea Constanța în continuare port ucrainean. 

    Investițiile românești în Ukr vor dudui, iar Alina va fi șef de șantier:)) 

    Câtă demagogie! Unde am ajuns .. .

    Romania are oameni buni de nimic cucoana !.Marile realizări ale politicienilor sunt sa se gândească la ce bani pot fi atrași de la UE,dar pe care,până la urmă nu reușesc să-i obțină,pentru că funcționărimea ce ar trebui să facă proiecte sunt pupilele și rudele politicienilor care nu au decât calitatea gradului de rudenie cu potentații din politica!.

    1. Nu-s in stare să facă nimic bun in România,dar se gândesc să facă ceva,adică să dea buleala și în Ucraina.O sa- i scoată ucrainenii in șuturi din tara lor pe eventualii investitori români,daca vor face lucrurile la ei , așa cum le fac in România !.

    prin prisma celor declarate de stimabila ar trebui să le dorim spor la bombardat rușilor, nu?

    Dupa fiecare TREND de DEFLATIE CAPACITATI VECHI PRODUCTIE - urmeaza o perioada INTERMEDIARA de formari si distrugeri simultane de capacitati vechi si noi pana cand piata ingroapa natural sau nu generatia ce a prin crashu de capacitati din trend. Aceasta perioada - de tranzitie - dureaza de fel 15 -20 si cv ani...

    Ucraina nu are pace prea rapid - si daca o sa aibe pace o sai fie de tip: CU ARMELE LA PIEPT SI GRANITA! 

    Este o perioada de tranzitie ce va face din UCRAINA un centru militare foarte puternic pentru EUROPA! 

    Va fi o zona de TAMPON pe minim 20-30 de ani... chiar si in forma de "pace" convenita sau nu. 

    s c cret 

    Care ucraina se reconstruiește, ce au cucerit rusii vor reconstrui ei asa cum au făcut cu Mariopolul,poate vor reconstrui restul ucrainei care nu a fost în război

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb