"Am investit 1,5 milioane de euro într-o moşie cu herghelie de cai şi produse bio"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii / 15 iulie 2015

"Am investit 1,5 milioane de euro într-o moşie cu herghelie de cai şi produse bio"

Interviu cu domnul Vlad Iftime, dezvoltatorul proiectului "Cai de Vis"

Pensiunea "Cai de Vis", situată în comuna Vârfu Câmpului din judeţul Botoşani, a fost construită începând din anul 2007 de antreprenorul Vlad Iftime, care a declarat, într-un interviu acordat ziarului BURSA, că proiectul a început prin înfiinţarea unui centru de echitaţie.

Domnul Iftime susţine că valoarea investiţiei de până acum se ridică la circa 1,5 milioane de euro, suma incluzând herghelia de cai, ferma şi terenurile agricole cumpărate pe parcursul ultimilor şapte ani.

"Programul de investiţii nu s-a închis, deoarece am gândit un plan de dezvoltare în continuare, pentru a putea include Centrul într-un circuit intern şi internaţional profesionist de echitaţie", ne-a declarat Vlad Iftime, subliniind că întenţionează să atragă fonduri europene pentru construcţia unui manej acoperit. Potrivit sursei citate, ferma agroturistică se află şi ea în plină dezvoltare, aici fiind consumate numai alimente din producţia proprie. "Produsele bio, având la bază reţete franţuzeşti, au fost introduse după 2010-2011, când am participat la un stagiu de pregătire în domeniul agroturistic în Franţa", ne-a mai spus Vlad Iftime.

Reporter: Ce v-a determinat să deschideţi moşia Cai de Vis? De unde a apărut ideea?

Vlad Iftime: Proiectul Cai de Vis s-a născut din dorinţa mea să am grijă de un cal. Când eram în liceu şi aveam vreo 17 ani, am muncit pe perioada verii într-o uzină din Franţa şi am reuşit să economisesc o sumă de bani, respectiv 500 de euro. După ce m-am întors în ţară, nu i-am cheltuit pe "mici plăceri adolescentine". În schimb, am aflat că un văr de-al tatei voia să vândă un cal foarte frumos, negru corb. Preţul pe care-l cerea era chiar de 500 de euro. Fără să-i spun tatei, am cumpărat calul şi l-am îngrijit pe ascuns toată vara. Eram aşa de mândru de el, că mă plimbam prin sat cu calul de parcă era Ferrari. Operaţiunea sub acoperire a durat până când nu am mai avut bani să-l întreţin, aşa că le-am spus părinţilor despre calul meu. I-am convins să-l păstreze şi, după ce am intrat la facultate, am mai cumpărat două exemplare, la fel de frumoase. Eu aveam trei cai, vărul meu alţi trei, aşa că aveam nevoie de un spaţiu în care să-i ţinem. Am căutat un teren şi am găsit un loc superb - Vârfu Câmpului, unde există astăzi pensiunea Cai de Vis, şi am reuşit să conving proprietarul să-l vândă după vreo patru luni de discuţii. Odată cumpărat terenul, am construit un grajd şi aşa a început proiectul Cai de Vis.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre începuturile hergheliei de cai?

Vlad Iftime: Începutul a însemnat primul meu cal, în care mi-am investit economiile. Nu cred că ştiam pe atunci ce înseamnă o herghelie de cai, însă, în mod cert, dacă ar fi să mă aflu din nou la acel moment, aş proceda la fel. Este o investiţie care implică o responsabilitate mai mare decât într-un alt business, deoarece, spre deosebire de un mijloc fix pe care l-ai achiziţionat şi îl depozitezi până îl pui în funcţiune, o investiţie ca aceasta te obligă să iei în calcul şi alte cheltuieli, nu doar cele de "depozitare".

Reporter: Care a fost investiţia iniţială şi a cum a evoluat proiectul dumneavoastră?

Vlad Iftime: Investiţia iniţială a fost de 500 de euro, din resurse proprii. Din 2007, când am început efectiv dezvoltarea, şi până în prezent, am investit aproximativ 1,5 milioane de euro. În această sumă trebuie incluse investiţiile în Centru, fermă şi terenurile agricole cumpărate pe parcursul ultimilor şapte ani. Programul de investiţii nu s-a închis, deoarece am gândit un plan de dezvoltare în continuare, pentru a putea include Centrul într-un circuit intern şi internaţional profesionist de echitaţie. Participăm cu cai din herghelia proprie la competiţii interne şi câştigăm constant şi premii. Intenţia noastră este să accesăm fonduri europene pentru construcţia manejului acoperit, iar în prezent analizăm o astfel de oportunitate. În prezent, centrul Cai de Vis are 17 cai, iar o parte dintre ei aparţin unor persoane private, care au ales să îi ţină la noi.

Reporter: Când au apărut pensiunea şi produsele bio după reţetele franţuzeşti?

Vlad Iftime: Pensiunea a apărut în 2007, iar construcţia iniţială, care trebuia să fie un grajd, a devenit baza unui proiect agroturistic în plină dezvoltare, extrem de apreciat de public. Prin investiţii constante, am construit o fermă agroturistică, unde tot ceea ce se consumă este produs intern. Inclusiv pâinea pe care o servim turiştilor se prepară în casă, cu făină din producţie proprie. La momentul la care am început dezvoltarea pensiunii, România tocmai intra în Uniunea Europeană şi eram în plin boom economic. Produsele bio, având la bază reţete franţuzeşti, au fost introduse după 2010-2011, când am participat la un stagiu de pregătire în domeniul agroturistic în Franţa. La început, finanţarea proiectului a fost o problemă importantă, dar aşa se întâmplă în cazul celor mai multe start-up-uri.

Reporter: Ce servicii oferiţi celor care vă vizitează?

Vlad Iftime: Pe lângă serviciile obişnuite în cazul unei pensiuni - cazare şi masă, turiştii beneficiază de cursuri de echitaţie, plimbări cu caii de la fermă sau cu trăsura. Cei care doresc pot să participe la şedinţe de observaţie cu cerbi sau putem organiza un tur al mănăstirilor din zonă.

Cai de Vis este nu numai un spaţiu de recreere, ci şi unul în care organizăm evenimente diverse din sfera culturală sau sportivă. Organizăm concursuri de biciclete, de exemplu, tabere de creaţie sau evenimente dedicate pasionaţilor de muzică clasică.

Reporter: Cum aţi reuşit să treceţi prin criza economică şi cum au mers afacerile în acea perioadă?

Vlad Iftime: Criza economică ne-a prins în plin proces de investiţii, astfel că putem spune că am beneficiat într-o anumită măsură de oportunităţile pe care le-a oferit această perioadă, cum ar fi preţurile mai mici la materialele de construcţie. Pe de altă parte, ţinând cont că activăm în domeniul serviciilor de alimentaţie, şi că raportul servicii-preţ pe care îl avem este foarte bun, aş putea spune că nu am fost afectaţi prea mult. Per total, ne-am continuat planurile de dezvoltare, ceea ce înseamnă foarte mult pentru perspectiva acestei afaceri.

Reporter: Ce cifră de afaceri şi ce profit aţi avut anul trecut? Care sunt estimările dumneavoastră pentru 2015?

Vlad Iftime: În 2014, am reuşit să ajungem pe break-even şi avem, în medie, încasări de 150.000 de euro anual. Fiind un business pe care îl dezvoltăm, ne dorim o creştere sănătoasă, care să ne permită şi continuarea investiţiilor.

Reporter: Ce planuri aveţi pentru extinderea proiectului "Cai de Vis"?

Vlad Iftime: Pentru noi este prioritară construcţia unui manej acoperit, care să ne permită să organizăm cursuri de echitaţie pentru doritori şi în perioadele în care vremea ne împiedică să facem acest lucru. Ca orice afacere în domeniul turistic, ne dorim şi avem planificată extinderea facilităţilor pentru clienţi.

Reporter: Vă mulţumesc!

Vlad Iftime este directorul general executiv al Vestra, companie înfiinţată prin externalizarea diviziei de echipamente, servicii şi utilităţi din grupul Elsaco, furnizor de servicii din domeniul instalaţiilor termoenergetice. În paralel cu gestionarea activităţii Vestra, Vlad Iftime a dezvoltat, alături de fratele său, o afacere în domeniul agroturismului, respectiv centrul Cai de Vis.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Am fost la cai de vis de cateva ori si este f ok. Vlad e un tip ok.

    Sper sa avem posibilitatea sa va vizitam,felicitari pentru reusita!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb