AMBASADORUL REPUBLICII ISLAMICE LA BUCUREŞTI: "Iranul este pregătit să extindă relaţiile economice cu România, indiferent de consideraţiile terţilor"

A.P.
Miscellanea / 9 februarie 2021

"Iranul este pregătit să extindă relaţiile economice cu România, indiferent de consideraţiile terţilor"

Ambasadorul desemnat al Republicii Islamice la Bucureşti aminteşte evoluţia şi realizările Iranului de când a devenit o ţară independentă, în diverse domenii, precum şi bunele relaţii pe care ţara le-a menţinut cu România, cu ocazia celei de-a patruzeci şi doua aniversări a Revoluţiei Islamice din Iran, printr-un comunicat de presă.

Republica Islamică Iran a înregistrat progrese ştiinţifice semnificative în ultimele patru decenii. În domeniul sănătăţii, Iranul s-a clasat pe locul şapte în ceea ce priveşte creşterea speranţei de viaţă din 1960 până în 2017 (speranţa de viaţă în 1960: 45 de ani şi în 2017: 76 de ani).

Astăzi, Republica Islamică Iran se numără printre primele 10 ţări producătoare de vaccin anti-coronavirus din lume. Realizarea kiturilor de testare pentru coronavirus şi a vaccinului COVID-19 este cel mai recent exemplu de succes al Iranului în domeniul ştiinţei. Creşterea ştiinţifică a Iranului este de 11 ori mai mare decât creşterea ştiinţifică a lumii, situându-l pe primul loc la nivel global. În domeniul energiei, Iranul ocupă locul doi în Indicele de dezvoltare a energiei (EDI), al treilea în producţia de petrol, al 15-lea în producţia de energie electrică şi al 16-lea în producţia de benzină. În domeniul tehnologiei comunicaţiilor, Iranul este pe locul 17 în lume, cu aproape 50 de milioane de utilizatori care au acces la internet.

În domeniul nuclear, ţara este una dintre cele 13 ţări cu un ciclu de combustibil nuclear complet şi una dintre cele 14 ţări care au capacitatea de a îmbogăţi uraniul, aminteşte dânsul.

În ceea ce priveşte tehnologia de producere a celulelor stem, Iranul ocupă locul al doilea în lume. Potrivit indicatorilor internaţionali, Iranul se află astăzi printre primele 15 puteri militare din lume.

Cât despre războiul care macină ţara, acesta a spus: " Iranul nu s-a bucurat de o situaţie normală sau de un mediu geopolitic calm. În ultimii 42 de ani, Iranul s-a confruntat cu acte precum terorismul, un război impus, sancţiuni şi maxime presiuni politice, contrare dreptului internaţional.

Abordarea Republicii Islamice Iran în domeniul politicii externe s-a bazat întotdeauna pe multilateralism şi aderarea la principii şi reguli recunoscute la nivel internaţional şi a fost stabilită pe respect şi beneficii reciproce. În acest sens, în ultimii ani, în ciuda retragerii ilegale a Statelor Unite din Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune şi a impunerii de sancţiuni şi de presiune maximă asupra poporului iranian, Republica Islamică Iran a încercat să păstreze deschise ferestrele dialogului şi diplomaţiei."

În decembrie 2021 este aniversarea a 140 de ani de la recunoaşterea independenţei României de către Iran. Iranul a fost una dintre primele ţări non-europene care a recunoscut România şi, de atunci, relaţiile politice şi economice s-au bazat pe aspecte culturale comune.

Viziunea Republicii Islamice Iran asupra României a fost întotdeauna o viziune bazată pe prietenie, interacţiune constructivă şi cooperare, precum şi pe interesele ambelor părţi şi pe respectarea valorilor şi credinţelor popoarelor Iranului şi României.

Cele două ţări fac schimburi comerciale de ani buni iar în anii 1980 au avut afaceri în valoare 1,5 miliarde de dolari.

În ultimii ani, nivelul relaţiilor economice dintre Iran şi România a fluctuat din cauza situaţiei politice a celor două ţări, iar impunerea sancţiunilor SUA a fost unul dintre motivele declinului relaţiilor economice bilaterale. Statisticile privind volumul comerţului pentru 2016 şi 2017 au fost de 410 milioane EUR, respectiv 467 milioane EUR. În acest caz, Iranul salută investiţiile companiilor private şi de stat româneşti în Republica Islamică Iran, scrie ambasadorul.

În încheiere, acesta notează despre relaţiile viitoare cu ţara noastră: "Republica Islamică Iran este pregătită facă demersuri pentru extinderea relaţiilor economice dintre cele două ţări, indiferent de implicarea şi consideraţiile terţilor. În noua atmosferă internaţională, posibilitatea de a coopera în plan economic, în diverse domenii, este mult mai largă. Ceea ce este important pentru Iran şi România este o înţelegere independentă a intereselor şi valorilor comune.

Debutul simultan al misiunilor noilor ambasadori ai Republicii Islamice Iran şi României ar trebui privită ca un semn de bun augur şi sperăm că, în noul mediu internaţional, cu un management independent al relaţiilor şi folosind oportunităţile şi capacităţile celor doi ţări, putem dezvolta relaţiile dintre cele două guverne şi naţiuni."

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Ne interzice stapanul (SUA)

    mai baieti , o relatie economica cu voi ar fi cel mai interesant lucru la care as putea sa ma gandesc - pentru ca,da, intr-adevar oportunitatile sunt masive de ambele parti.

    dar voi nu intelegeti ca in 2-3 luni o sa fiti prinsi intr-un razboi ?  

    mizati pe cartea pasivitatii la provocari si a diplomatiei mestesugite bine ... nu mai mizati pe provocari!  

    tari mari din lumea asta sunt gata sa dea foc intreg Orientului mijlociu doar ca sa isi mascheze propria decadere. 

    asadar: atentie la doua surse de probleme pentru voi in urmatoarele 2-3 luni :  

    a. agenti provocatori de revolte in interior (cu evolutie catre razboi civil) 

    b. atac militar efectiv provocat : b.1. fie din greseala (mizand pe faptul ca Iran va raspunde militar si nu se va abtine de la reactie militara) sau b.2. fie atac militar intentionat (si asumat ca intentionat).  

    Voi , cei din Iran, intelegeti ca sunteti la cateva luni de zile de un mare dezastru ?!?!?!?  

    1. aveti grija sa nu va aventurati in conflicte militare si oportunitatile de colaborare cu toata lumea (si mai ales cu noi) cresc exponential!

      cand veti fi provocati in ultimele 2 saptamani din Aprilie 2021 sau primele doua saptamani din Mai 2021 NU RASPUNDETI !

      daca aveti revolte in interior reactionati cu metode cat mai pasnice , bazate pe segregare pasnica a grupurilor si prevenirea formarii de nuclee de revolta.  

      daca sunteti atacati din exterior fie voit, fie din greseala NU REACTIONATI !  

      Sunt cautate pretexte de interventie in Iran (de natura interna sau de origine externa).  

      Nu mai provocati SUA sau Israelul. Eu inteleg dimensiunea eroica si luptatoare a Islamului dar sunt momente cand ratiunea trebuie sa prevaleze. Un mort intelege semnificativ mai putin despre Islam si Coran decat un viu.

      Razboiul nu e calea. Tineti minte ca cei ce va vor provoca sunt cei care sunt cel mai aproape de terminarea drumului lor in istorie. Reactia voastra nu va face decat sa va apropie de soarta lor.  

      Multumim pentru sfaturi, ILUMINATULE!

      Esti si intelept si cult si darnic cu sfaturile tale! 

      Oricand, oriunde si la orice subiect!

      Vezi sa nu te rapeasca extraterestrii, pentru a te face consultant intergalactic!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb