AMBASADORUL STATELOR UNITE ÎN ISRAEL: Planurile de atac împotriva Iranului sunt gata

VLAD DUMEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 mai 2012

Planurile de atac împotriva Iranului sunt gata

Cotidianul "Yediot Ahronet": Dacă am ataca Iranul, Hezbollah ar invada Israelul

Planurile americane pentru o posibilă ofensivă militară împotriva Iranului sunt gata şi opţiunea de atac este "disponibilă", a declarat recent ambasadorul Statelor Unite din Israel, Dan Shapiro, citat de Reuters, în condiţiile în care peste câteva zile Teheranul trebuie să reia discuţiile cu puterile mondiale, care îl suspectează că doreşte să dezvolte arme nucleare.

Ca şi Israelul, Statele Unite au anunţat că forţa militară este considerată ca ultimă soluţie să prevină Iranul să folosească programul său de îmbogăţire a uraniului pentru construirea unei bombe. Iran insistă că programul său nuclear este exclusiv pentru scopuri civile.

"Ar fi preferabil să rezolvăm situaţia diplomatic şi prin utilizarea presiunii, decât să folosim forţa militară", a declarat ambasadorul SUA Dan Shapiro, difuzat de staţia radio a Armatei Israelului, adăugând: "Însă asta nu înseamnă că opţiunea nu este în întregime disponibilă - nu doar disponibilă, dar pregătită. Planificarea necesară a fost făcută astfel încât să ne asigurăm că este pregătită".

Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania s-au folosit de sancţiuni şi negocieri să încerce să convingă Iranul să-şi frâneze îmbogăţirea de uraniu, care poate produce combustibil pentru reactoare, izotopi medicali şi, la niveluri înalte de purificare, material pentru focoase.

Noi discuţii au început, luna trecută, în Istanbul, şi se vor relua pe 23 mai, în Bagdad, potrivit Reuters.

Israel, despre care se presupune că e singura forţă nucleară din Orientul Mijlociu, se simte ameninţat de perspectiva ca cel mai mare rival al său -Iranul- să obţină arme nucleare şi a dat de înţeles că ar putea lansa un atac preemptiv în luna iunie. Însă mulţi analişti consideră că doar forţa militară a Statelor Unite ar putea determina Iranul să stopeze programul său nuclear.

Corporaţia Rand sfătuieşte evitarea atacului asupra Iranului

Un raport lansat, marţi, de către Corporaţia Rand, un think tank (n.r., grup de expertiză) cu puternice legături cu Pentagonul, recomandă evitarea unui atac militar israelian sau american împotriva Iranului şi a sugerat că strategia de izolare a Teheranului, deşi "periculoasă", ar fi preferabilă, relatează The Jerusalem Post.

Raportul menţionează: "Un atac israelian sau american împotriva facilităţilor nucleare iraniene ar face mult mai probabil ca regimul de la Teheran să se decidă să producă şi să mobilizeze arme nucleare. De asemenea, ar fi mult mai dificilă izolarea influenţei Iranului. Pentru a preveni ca rivalitatea dintre Iran şi Israel să escaladeze într-un conflict armat, Statele Unite ar trebui să continue să descurajeze orice atac militar israelian, în acelaşi timp întărind capacităţile Israelului de pregătire pentru un viitor în care Iranul ar reuşi să obţină arme nucleare. Liderii americani trebuie să extindă cooperarea în domeniul securităţii şi informaţiilor cu Israel, în acelaşi timp menţinând presiunea asupra Iranului şi slăbind capacitatea acestuia să dezvolte arme nucleare".

Statele Unite se tem de un atac israelian împotriva Iranului, "în orice moment"

Postul de televiziune israelian Channel 10 News semnalase, săptămâna trecută, că Statul Israel ar putea lansa un atac militar împotriva Republicii Islamice Iran în orice moment. Conform acestuia, autorităţile din Statele Unite purtau discuţii aprinse privind un atac iminent al Israelului asupra Iranului. Relatările se dezvoltaseră în urma ştirii că premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a format o alianţă guvernamentală cu Shaul Mofaz, liderul celui mai mare partid din opoziţie.

Presa israelită afirmă, potrivit unor surse politice cu legături americane, că autorităţile din Washing-ton se tem că alianţa dintre Netanyahu şi Mofaz aduce aproape doi lideri de partid foarte influenţi, ambii favorizând un atac asupra Iranului. În cadrul unei conferinţe comune de presă, susţinută săptămâna trecută, cei doi politicieni au declarat că au multe lucruri în comun, mai ales când vine vorba de Iran. Ministrul Apărării din Israel, Ehud Barak, este de acord, de asemenea, cu un atac asupra Iranului mai curând decât în viitor.

În Statele Unite, multe persoane se tem că e doar o problemă de timp până un astfel de atac ar deveni realitate, însă oficialii americani caută o soluţie pentru prevenirea unei posibile ofensive în Iran. În acest timp, "Israel National News" anunţă că atacul poate veni "în orice moment".

În luna februarie, Directorul Defense Intelligence Agency, lt.-gen. Ronald Burgess, a afirmat că, dacă s-ar declanşa un război, cel mai probabil va fi iniţiat de Israel, adăugând: "Iran ar putea să folo-sească terorişti-surogat la nivel global. Însă evaluarea agenţiei (n.r. Defense Intelligence Agency) este că este puţin probabil că Iran va iniţia sau va provoca intenţionat un conflict".

Un înalt oficial israelian, citat în cotidianul israelian Yediot Ahronet, afirmă că, dacă Israelul ar lansa un raid aerian împotriva facilităţilor nucleare iraniene, "Hezbollah ar emite un ordin de lansare a rachetelor împotriva Israelului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb