Ambasadorul SUA critică decizia conducerii Romgaz privind donarea a 400 de milioane de lei la buget

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 6 decembrie 2010

Ministerul Economiei, care deţine 85% din acţiunile Romgaz, a decis în AGA companiei, la 30 noiembrie, donaţia de 400 de milioane de lei către bugetul statului. Administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, care deţine pachete minoritare de acţiuni la fiecare dintre cele trei companii, se opune transferului sumei de 400 milioane de lei de la Romgaz şi propune în schimb plata unui dividend special din rezervele anilor anteriori. Franklin Templeton spune că plata unui dividend special, proporţional către toţi acţionarii Romgaz, ar presupune un cost suplimentar de doar 70,6 milioane de lei.

Potrivit estimărilor Franklin Templeton, având ca referinţă consecinţele unor acţiuni guvernamentale similare în alte pieţe, donaţia Romgaz de 400 milioane de lei ar putea însemna o pierdere de 1,19 miliarde de lei, reprezentând scăderea valorii participaţiilor Ministerului Economiei la companiile Transelectrica, Transgaz şi Romgaz.

Fondul Proprietatea va ataca în instanţă decizia Romgaz de a dona 400 milioane lei la bugetul de stat, apreciind că operaţiunea va avea consecinţe grave asupra profitului Romgaz, acţionarilor, regulilor de guvernanţă corporativă şi percepţiei investitorilor străini privind piaţa locală de capital. În calitate de acţionar minoritar, cu 15% din acţiuni, Fondul a votat împotriva deciziei.

Fostul director general al FP: Decizia Guvernului de a obliga companiile de stat să facă donaţii către buget reprezintă un jaf

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, critică decizia reprezentanţilor statului, la adunarea generală a acţionarilor Romgaz din 30 noiembrie, privind donarea a 400 de milioane de lei către bugetul statului, apreciind că măsura descurajează investitorii. "Împărtăşim îngrijorările profunde exprimate de managerii Fondului Proprietatea în legătură cu decizia reprezentanţilor statului, la adunarea generală a acţionarilor Romgaz din 30 noiembrie, de a vota donarea a 400 de milioane de lei către bugetul statului", susţine ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, într-o declaraţie de presă.

Ambasadorul consideră că "potrivit standardelor globale acceptate în domeniul managementului corporaţiilor, reprezentanţii statului ar fi trebuit să se abţină de la vot într-o asemenea privinţă din cauza unui inerent conflict de interese - chiar dacă acţiunea a fost legală din punct de vedere juridic potrivit legislaţiei României".

"Regretăm că, în calitate de acţionar majoritar al Romgaz, Guvernul României nu a luat în calcul cu mai multă atenţie modul în care această acţiune va afecta interesele acţionarilor privaţi, inclusiv pe cele ale Fondului Proprietatea, nemaimenţionând şi impactul negativ asupra capacităţii companiei de a investi", susţine Gitenstein.

El apreciază că, într-un context în care autorităţile române caută atragerea de noi investiţii în sectorul energetic, o astfel de decizie subminează încrederea investitorilor în faptul că deciziile de afaceri ale autorităţilor în domeniu vor fi adoptate de o manieră corectă, transparentă şi predictibilă.

Gitenstein menţionează că această acţiune nu face decât să descurajeze investiţii viitoare într-un sector critic pentru creşterea economiei româ­neşti.

Ionuţ Popescu: O astfel de măsură creează discriminare faţă de celelalte companii de pe piaţă

Fostul director general al Fondului Proprietatea, Ionuţ Popescu, afirmă că decizia Guvernului de a obliga companiile de stat Romgaz, Electrica şi Loteria Română să facă donaţii către buget reprezintă un jaf, care poate avea consecinţe grave asupra mediului de afaceri din România.

Ionuţ Popescu a spus: "Cum să le ceri acum unor oameni să-ţi cumpere acţiunile tale, pe care vrei să le vinzi prin bursă, când tu devalizezi de fapt conturile acelei companii. Scade toată încrederea într-un stat, într-un guvern care ia astfel de decizii. Măsura asta aduce nişte deservicii enorme României. Te poţi aştepta la nişte decizii, tu ca întreprinzător, ca statul oricând să găsească o astfel de, nu ştiu cum să-i spun, nici măcar chichiţă, pentru că este un jaf de fapt, adică tu iei din banii care nu îţi apartin doar ţie", a spus fostul ministru al Finanţelor, citat de Mediafax.

El spune că o astfel de măsură creează discriminare faţă de celelalte companii de pe piaţă, iar dacă ar fi generalizată, atunci şi companiile ar avea posibilitatea să doneze banii către acţionarul majoritar, fără a mai acorda dividende şi fără a plăti impozite către stat.

"Nu trebuie să fii foarte mare economist să îţi dai seama că nu poţi să iei din ceva care nu îţi aparţine numai ţie. Sau chiar dacă îţi aparţine numai ţie, nu poţi să nu te gândeşti că şi celorlalţi jucători de pe piaţă trebuie să le dai posibilitatea să reacţioneze la fel. şi atunci nu mai vorbim de dividende, de impozite pe dividende, vorbim de donaţii ale companiilor către acţionarul majoritar sau către acţionarul unic dintr-o companie", a adăugat Popescu.

El apreciază că, în contextul în care compania Romgaz ar urma să fie listată la bursă, aceste donaţii ar descuraja jucătorii să facă tranzacţii cu acţiunile acestui emitent. Totodată, un astfel de semnal îi poate determina pe investitorii străini să nu mai investească în România.

"Efectele negative pe care le va avea o astfel de decizie cred că sunt greu de estimat, pentru mediul de afaceri este ceva de neimaginat. Se introduce o distorsiune majoră în mediul de afaceri, pentru că, dacă statul poate sa facă aşa ceva într-o companie în care el este 100% proprietar, în mod normal trebuie ca şi orice alt întreprinzator în propriul lui SRL, în propria lui companie, să poată face la fel. Nu poţi transforma toate companiile într-un fel de ONG-uri, care fac donaţii, îi ajută pe cei în nevoie", a continuat Popescu.

În luna august, la prima rectificare bugetară din acest an, Guvernul a decis ca distribuitorul de energie Electrica şi Romgaz să doneze la buget câte 400 milioane lei, iar Loteria 74 milioane lei din profitul anilor precedenţi şi vânzări de active.

Directorul general al distribuitorului de energie Electrica, Ioan Folescu, a declarat la finele lunii noiembrie că va dona la bugetul de stat 150-200 milioane lei, respectiv jumătate din nivelul solicitat de Guvern, întrucât compania nu "îşi poate permite" să cedeze întreaga sumă. Acţionarii Loteriei Române nu au aprobat până în prezent donaţia către bugetul de stat.

Fondul Proprietatea depune prospectul la CNVM

Franklin Templeton Investment Management Limited, companie de management al investiţiilor şi administrator unic al Fondului Proprietatea ("Fondul"), anunţă că Fondul a depus vineri prospectul de listare la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) pregătind astfel listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în ianuarie 2011. Prospectul conţine toate informaţiile despre Fondul Proprietatea solicitate de regulamentele CNVM, inclusiv descrierea companiilor din portofoliul Fondului. Informaţiile oferite în prospect vor permite acţionarilor şi potenţialilor investitori să evalueze mai bine valoarea Fondului Proprietatea. Prospectul va fi publicat după ce toate aprobările necesare vor fi obţinute.

Reprezentanţii Fondului Proprietatea i-au informat pe acţionari despre intenţia de listare la Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) din 29 noiembrie. Îndată ce aprobările CNVM vor fi obţinute, prospectul Fondului va fi depus la BVB până la data de 23 decembrie 2010, listarea efectivă fiind programată pentru 25 ianuarie 2011. O serie de roadshow-uri vor fi organizate în Bucureşti precum şi în câteva oraşe importante din Europa între 10 şi 31 ianuarie 2011 pentru a atrage şi mai multă atenţie către Fond şi către importanţa listării acestuia la BVB.

Dr. Mark Mobius, preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, a declarat: "Depunerea prospectului reprezintă un pas important care ne apropie de listarea Fondului Proprietatea la BVB. Listarea va fi un eveniment istoric pentru piaţa de capital din România şi de asemenea va fi punctul culminant al unui proces care a început în 2005 cu crearea Fondului şi care a continuat cu numirea Franklin Templeton ca manager al investiţiilor şi administrator unic al Fondului în septembrie 2010 şi distribuirea de dividende către acţionari în octombrie 2010".

Greg Konieczny, manager de portofoliu al Fondului Proprietatea declară: "Atât noi, cât şi acţionarii Fondul Proprietatea, aşteptăm listarea la BVB, eveniment care va creşte lichiditatea acţiunilor Fondului, va îmbunătăţi profilul Fondului şi va atrage interesul investitorilor internaţionali pe piaţa românească în general".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. FP a pornit prost.Si cum i se termina lui Aliboc si cei patruzeci de zevzeci, laptele de la vaca Romanica, au gasit acesta solutie. Sa luam de la mai multi si sa dam la mai putini...E desteptzi rau...

    E foarte interesant ca mai toata lumea se carcoteste despre aceasta masura dar nimeni dintre cei din piata de capital nu ia nici o pozitie fata de jaful la drumul mare facut de principalul talhar din aceasta tara... STATUL ROMAN!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb