Amenzi usturătoare pe piaţa pensiilor private

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 august 2010

Cei mai mulţi dintre administratori vor contesta decizia Consiliului Concurenţei

Consiliul Concurenţei (CC) a amendat cu peste 5,2 milioane lei (aproximativ 1,22 milioane euro) 14 agenţi economici care "au participat la o înţelegere anti-concurenţială pe piaţa administrării private a fondurilor de pensii obligatorii din România (pilonul II)", potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC.

Autoritatea în domeniu a constatat existenţa unei înţelegeri între 14 din cele 18 societăţi intrate pe această piaţă în anul 2007, care presupune împărţirea clienţilor înregistraţi ca "dubluri" (care figurau în acelaşi timp la două fonduri) în procedura de aderare iniţială la fondurile de pensii administrate privat.

"Conform legislaţiei, < dublurile > trebuiau verificate şi apoi raportate Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), urmând ca respectivii participanţi să fie repartizaţi aleatoriu (prin < loterie >), conform legislaţiei specifice incidente în acest domeniu. Administratorii fondurilor de pensii au realizat o împărţire bilaterală a participanţilor înregistraţi în acelaşi timp la două fonduri de pensii, după regula 50%-50%", a precizat Bogdan Chiriţoiu.

Astfel, susţine domnia sa, adminis­tratorii fondurilor de pensii au câştigat un număr mai mare de clienţi, res­pectiv o cotă de piaţă mai mare, decât în situaţia în care participanţii înregistraţi cu mai multe acte de aderare ar fi fost invalidaţi de către CNPAS şi alocaţi proporţional cu cota de piaţă dobândită de fiecare administrator în condiţii de concurenţă, prin convingerea participanţilor. "În acest fel, a fost diminuată şansa administratorilor cu cote de piaţă mai mici de a li se aloca un număr mai mare de clienţi, atât la finalul procesului de aderare iniţială, cât şi pe parcursul aderării continue", a subliniat, ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele CC.

Bogdan Chiriţoiu a menţionat că, pe parcursul investigaţiei demarate la sfârşitul anului 2007, au fost identificate mesaje trimise on-line între administratorii fondurilor de pensii, care susţin rezultatele anchetei, numărul clienţilor care au fost împărţiţi în urma înţelegerii dintre adminis­tratori fiind de 78.000. "Singurul mecanism pentru o pensie bună este concurenţa dintre fonduri. Ele nu trebuie să întreţină o comunicare. Vrem să vedem că fondurile de pensii sunt agresive şi că îşi capătă noi clienţi", a spus Chiriţoiu.

Baza de calcul a amenzilor aplicate o constituie valoarea activelor fondurilor administrate la 31 decembrie 2009, cuantumul sancţiunii reprezentând a zecea parte din aceas­tă valoare. În cazul agenţilor economici care au participat la înţelegere şi care nu mai activează în prezent pe pilonul II de pensii, răspunderea a fost atribuită succesorului legal.

Participanţii la fondurile de pensii nu vor fi afectaţi de sancţiunile aplicate administratorilor

Referitor la concluziile investigaţiei efectuate de CC, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) susţine că măsurile întreprinse privind sancţionarea societăţilor de administrare a fondurilor de pensii private nu aduc nicio atingere intereselor participanţilor la aceste fonduri, activităţii de adminis­trare a activelor, rezultatelor financiare ale fondurilor de pensii private administrate de acestea sau funcţionării sistemului de pensii private, în general: "Reamintim că administratorul este organizat într-un mod complet separat de fondul pe care îl administrează, conform legilor în vigoare, fie că este vorba de un fond de pensii administrat privat sau de fonduri de pensii facultative. Prin modul de organizare a sistemului, prin separarea activelor fondurilor de pensii de cele ale administratorilor, contribuţiile participanţilor sunt puse la adăpost de orice dificultăţi prin care pot trece, la un moment dat, administratorii fondurilor de pensii private sau acţionarii acestora".

CSSPP a sprijinit reprezentanţii Consiliului, oferindu-le informaţiile necesare pe durata desfăşurării inves­tigaţiei de pe piaţa pensiilor private. "România are unul dintre cele mai moderne sisteme de pensii private din lume de tipul său şi, totodată, unul dintre cele mai puternice modele de siguranţă. Nu mai puţin de zece elemente de siguranţă fac din Pilonul II un sistem solid şi sigur pentru cele peste 5 milioane de participanţi, printre care garanţiile privind rata minimă de rentabilitate, garantarea contribuţiilor nete, separarea activelor, supravegherea prudenţială şi Fondul de Garantare. Instituţia are grijă ca administratorii, fondurile, depozitarii, auditorii şi agenţii de marketing să respecte legislaţia, iar sistemul să funcţioneze fără probleme", se arată într-un comunicat al Comisiei.

Administratorii fondurilor de pensii nu au fost anunţaţi oficial despre rezultatele investigaţiei

Surse din piaţă susţin că adminis­tratorii fondurilor de pensii nu au fost anunţaţi oficial de CC cu privire la rezultatul investigaţiei şi măsurile adoptate. "Nimeni nu a primit nimic scris, au fost doar contacte informale cu avocaţii", afirmă sursele citate, adăugând că "distribuţia clienţilor în urma acestei reconcilieri reflectă mai bine opţiunea iniţială a participanţilor la fonduri". Potrivit acestora, cei aproximativ 78.000 de clienţi care au aderat la doi agenţi economici au fost contactaţi telefonic şi întrebaţi care este opţiunea finală. Circa 11.000 de persoane nu şi-au exprimat opinia, aceştia fiind cei care au fost împărţiţi în mod egal, fără niciun criteriu, între cei doi administratori la care aderaseră. Reprezentanţii agenţilor care administrează fondurile consideră că nu au încălcat legea, fiind doar o "ches­tiune de interpretare" şi subliniază că nu sunt de acord cu modul de calcul al cuantumului amenzilor aplicate: "Legea spune că, într-o astfel de situaţie, trebuie avută în vedere cifra de afaceri a administratorilor, nu valoarea activelor".

APAPR: "Declaraţiile CC decredibilizează sistemul de pensii private"

Reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) sunt de părere că "asemenea declaraţii, care vin din partea unui oficial al statului român, aduc grave prejudicii sistemului de pensii private, prin decredibilizarea acestui sistem aflat încă la începuturi, în plin proces de consolidare, inclusiv a instituţiilor responsabile pentru administrarea, controlul şi reglementarea lui. Sistemul de pensii private reprezintă singura speranţă pentru viitoarele generaţii de pensionari români de a-şi asigura venituri decente pentru pensie, alături de ceea ce sistemul de stat va putea oferi".

APAPR susţine că toate acţiunile şi operaţiunile din piaţa de pensii private au fost efectuate exclusiv în conformitate cu legislaţia aplicabilă, cu respectarea îndrumărilor CSSPP, precum şi având în vedere cele mai bune interese ale celor cinci milioane de participanţi la aceste fonduri de pensii.

BCR Pensii: "Nu putem accepta un astfel de precedent"

Simona Diţescu, CEO în cadrul BCR Pensii, este de părere că "trebuie apărat principiul. Chiar dacă nu toţi vor contesta decizia CC, pentru că unii administratori au primit amenzi mai mici şi cheltuielile de judecată ar putea fi mai mari decât sancţiunile, nu putem accepta un astfel de precedent". Domnia sa ne-a precizat că BCR Pensii şi-a susţinut punctul de vedere, adresând un referat Consiliului, subliniind că modul de calcul al sancţiunilor este "total eronat".

Alţi administratori de fonduri pe care i-am contactat au refuzat să comenteze decizia CC, susţinând, în primul rând, că nu au primit nicio hârtie oficială prin care să fie anunţaţi în legătură cu amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei.

ING Pensii contestă decizia CC

Cea mai mare sancţiune, de peste 1,5 milioane de lei, a fost aplicată societăţii SC ING Pensii. Aceasta va demara procedurile necesare pentru contestarea amenzii, potrivit Corneliei Coman, presedintele Consiliului de Administraţie al ING Pensii. Domnia sa precizează că acţiunile prin care va contesta decizia Consiliului nu vor avea nicio consecinţă directă asupra activităţii curente a societăţii, asupra angajaţilor săi, a partenerilor sau a clienţilor.

"În demersul de mediere a < dublurilor >, ING a acţionat cu bună-credinţă, urmărind exclusiv interesul consumatorilor. În condiţiile în care cadrul legal de la momentul respectiv nu prevedea proceduri clare de soluţionare a situaţiei participanţilor care au semnat acte de aderare cu mai mult de un fond şi a presiunii de timp, ING a acţionat astfel încât să se evite < sancţionarea > clienţilor, prin distribuirea către un al treilea fond (care nu reprezenta niciuna dintre opţiunile lor iniţiale). De aceea, considerăm că acest demers a avut un efect pozitiv pentru participanţii implicaţi", a declarat Cornelia Coman, într-un comunicat de presă.

Domnia sa subliniază, de asemenea, faptul ca soluţia adoptată "nu a urmărit în niciun moment obţinerea unor avantaje nejustificate, aşa cum nu a vizat restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenţei din piaţă. "Concret, în urma acestei medieri, ING nu a obţinut beneficii, ci dimpotrivă, a primit un număr considerabil mai mic de participanţi decât ar fi primit prin repartizarea aleatorie în funcţie de cota de piaţă. De altfel, în spiritul dorinţei demonstrate de a acţiona în beneficiul participanţilor, ING Pensii a realizat investiţii importante pentru promovarea principiilor legale ale sistemului privat de pensii, prin desfăşurarea unei campanii de educare, în perioada septembrie 2007-ianuarie 2008, care conţine informaţii şi asupra obligaţiei participanţilor de a semna doar cu un fond de pensii".

O nouă investigaţie

Consiliul Concurenţei derulează, în prezent, o a doua investigaţie, care priveşte o posibilă practică concertată a societăţilor-mamă ale administratorilor fondurilor de pensii, privind nivelul comisioanelor pe care intenţionau să le practice la intrarea pe pilonul II din România. CC urmăreşte, astfel, existenţa unui schimb de informaţii privind comportamentul pe care societăţile interesate să intre pe piaţa pensiilor obligatorii administrate privat intenţionau să îl adopte, rezultatul fiind practicarea nivelului maxim legal al comisionului de administrare de către reprezentanţii acestui domeniu.

"Ne interesează dacă contactele dintre companii s-au concretizat în schimburi de informaţii sensibile, şi anume informaţii referitoare la preţuri, costuri, clienţi, strategii de piaţă, care le-ar fi permis să îşi coordoneze politica comercială. Aceste aspecte fac obiectul unei analize suplimentare", a conchis Bogdan Chiriţoiu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. erythromycin medication drug gbfgddecagfkcfdd

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb