Americanii îşi dezvoltă afaceri în Rusia

A.Z.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 septembrie 2014

Americanii îşi dezvoltă afaceri în Rusia

Gigantul rus petrolier Rosneft şi grupul american ExxonMobil îşi întăresc relaţiile de afaceri pe teritoriul rus deşi SUA şi UE au impus sancţiuni Rusiei.

Ieri, cei doi giganţi au anunţat că încep explorările în perimetrele petroliere Anisinsko-Novosibirsk şi Ust-Oleneksky din zona Mării Laptev Sea, relatează Itar-Tass. Prospectările seismice 2D sunt aşteptate să furnizeze date extinse asupra rezervelor de ţiţei şi gaze şi pentru o mai bună pregătire a forajelor. Aria de explorare pentru care Rosneft are licenţă este de 205.000 km, conform sursei citate.

Exxon pare să fie un partener de nădejde al ruşilor întrucât a început nestingherită forajul în zona arctică rusă, tot în cooperare cu Rosneft, la începutul lunii august.

Potrivit Huffington Post, deşi sancţiunile nu vizează proiecte comune SUA-Rusia, acestea au ca ţintă blocarea accesului la finanţare şi la tehnologia modernă pentru Rosneft, apreciază sursa citată.

Putin oferă Chinei o participaţie la al doilea mare proiect de exploatare a petrolului, condus de Rosneft

Rusia este dispusă să vândă Chinei o participaţie de până la 49% în al doilea cel mai mare proiect de exploatare a petrolului din ţară, condus de Rosneft, preşedintele rus Vladimir Putin subliniind că doreşte să colaboreze cu "prietenii" din China, relatează Bloomberg.

"Directorul Rosneft a propus ca statul chinez să devină acţionar în una dintre cele mai mari companii producătoare de petrol. Autorităţile statului susţin această idee şi salutăm participarea dumneavoastră", a declarat Putin în cadrul unei întâlniri cu vicepremierul Chinei, Zhang Gaoli.

Potrivit Mediafax, Rosneft, compania de stat care operează proiectul de exploatare pe câmpul petrolifer Vankor, a extras în al doilea trimestru din acest an 440.000 de barili de petrol zilnic, echivalentul a 4% din consumul Chinei într-o zi.

"Vankor este un proiect foarte promiţător. În general suntem foarte prudenţi atunci când vine vorba de implicarea unor parteneri străini în acest proiect, dar, desigur, nu am stabilit niciun fel de restricţii pentru prietenii noştri chinezi", a afirmat Putin.

Astfel, producătorul rus ar putea oferi o participaţie de până la 49% Chinei, pentru o sumă cuprinsă între 4 şi 5 miliarde de dolari, potrivit unui analist al Sberbank Investment Research, Valery Nesterov.

Rusia încearcă să atragă investiţii din China, dat fiind că relaţiile cu Europa şi Statele Unite sunt tensionate, pe fondul crizei din Ucraina. De altfel, Rosneft a fost inclusă pe lista sancţiunilor impuse de SUA în 16 iulie.

Rosneft este compania rusă care a încheiat cele mai multe acorduri cu China în ultima perioadă. De exemplu, anul trecut, Rosneft a semnat un contract în valoare de 270 de miliarde de dolari pe 25 de ani cu pentru furnizarea de petrol cu compania de stat China National Petroleum.

Grupul Rosneft produce aproximativ 40% din ţiţeiul din Rusia, fiind liderul industriei petroliere din această ţară şi este controlat în proporţie de 70% de către stat.

Pe 1 septembrie, preşedintele Putin şi vicepremierul chinez Zhang Gaoli au lansat construcţia primei părţi a conductei siberiene de transport a gazelor promovată de Gazprom. Aceasta este proiectată să livreze Chinei patru trilioane mc de gaze în următorii 30 de ani.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sanctiunile trebuie impuse Frantei (ce tot construiesc atitea vapoare pentru Rusia si fac operatiuni bancare cu Iranul), Germaniei (ce tot fac atitea masini bune si aratoase de le vrea americanu' cu bani multi si stricat la cap), Italiei (care cica a inventat pizza si mincarea buna ... noi cu McRahat am inventat mincatul rapid si nesanatos), dar mai ales Rusia (ce atita pamint virgin si cu bogatii .. ia sa ne bagam "sculele" noastre acolo, ca tot se spune ca rusoaicele sunt cele mai frumoase femei din lume!) . Asadar ... shmecherii adolescentini/beizadelele de Dorobanti = echivalent, fac ce vor ei, sanctioneaza pe cine au chef, regizeaza rapirea si decapitarea ziaristilor cum le convine cu ajutorul rapp-erilor londonezi, ca sa nu oboseasca de la atita munca! Nu mai aflam cine a doborit si cu mina cui cursa MH17? Nu mai aflam ce s-a regizat defapt in septembrie 11, ca poate nu trebuiau sa cada totusi blocurile turn, si sa moara atitia oameni, poate ca instructajul pilotilor si calculul de rezistenta al materialelor a fost deficitar?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb