Amicalul România-Uruguay: Gaze lacrimogene şi bătaie pentru un banner cu Roşia Montană

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Sport / 2 martie 2012

Amicalul România-Uruguay: Gaze lacrimogene şi bătaie pentru un banner cu Roşia Montană

Protestele care se ţin lanţ de o lună şi jumătate s-au mutat, miercuri seară, pe stadion, la amicalul România-Uruguay. Circa 2.500-3.000 de suporteri ai echipelor de fotbal au strigat în favoarea Naţionalei României, dar şi împotriva lui Mitică Dragomir, a lui Mircea Sandu, precum şi contra proiectului minier de la Roşia Montană. Totodată, s-a scandat "România, stat poliţienesc!", "O dorinţă sinceră/România liberă!", "Săriţi cu toţii şi strigaţi tare/Că România nu e de vânzare!", "Ole, ola, refuzăm dictatura!", "Libertate pentru suporteri!", "S-a dat şpagă barosană pentru Roşia Montană!".

În repriza a doua, suporterii echipelor de fotbal au afişat un banner cu mesajul "FRF=RMGC" (Federaţia Română de Fotbal=Roşia Montană Gold Corporation), alături de o altă pancartă pe care scria "Aceeaşi mizerie", făcând, astfel, aluzie la "cererea" de sponsorizare trimisă din greşeală de Mircea Sandu la Asociaţia Alburnus Maior, confundată de acesta cu Roşia Montană Gold Corporation.

În acel moment, societatea de pază BGS a încercat să "rupă" rândurile, cu intenţia de a confisca mesajul, însă suporterii au format un scut uman în jurul pancartei "FRF=RMGC". La nici un minut după incident, jandarmii au coborât scările şi au intrat cu forţa în grupul de tineri care apărau pancarta. A urmat o bătaie generalizată în Peluza Sud, cu pumni, picioare şi pulane, "stropită" cu gaze lacrimogene.

O parte din tineri au fost împinşi de jandarmi şi oamenii BGS spre Tribuna a II-a, în timp ce alţii au mers la dubă. Stadionul a solidarizat cu suporterii agresaţi. "Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!" a răsunat împrejur. Apoi, mai mulţi suporteri au început să cânte "Deşteaptă-te române!".

În conflictul de miercuri seara, nu s-au folosit gaze lacrimogene, ne-a spus Costel Gavrilă, inspectorul general al Jandarmeriei Române. Declaraţia domniei sale este contrazisă, însă, atât de suporterii echipelor de fotbal, cât şi de alţi participanţi la meci. Reporterii ziarului "BURSA" confirmă, de asemenea, inci-dentul.

Este posibil, atunci, ca BGS să fi dat cu lacrimogene?

"BGS poate folosi lacrimogenele doar dacă are aviz de la Poliţie", ne lămureşte oficialul. Potrivit domniei sale, Legea 4/2008 şi Legea 10/2012 privind prevenirea violenţei în sport interzice afişarea altor bannere decât cele avizate de organizator.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Municipiului Bucureşti, Georgian Enache, ne-a declarat: "Un grup de suporteri a afişat un banner care nu a fost prezentat observatorului de joc, în prealabil, aşa cum prevăd normele UEFA. Societatea privată de securitate a dus la cunoştinţa spectatorilor că nu au voie să afişeze acel banner, iar aceştia au devenit recalcitranţi. Au adus injurii societăţii private de securitate. Pentru a nu escalada conflictul, aceştia au solicitat sprijinul nostru pentru a izola şi delimita acel loc, pentru siguranţa celorlaţi spectatori".

Întrebat dacă pe stadion s-a dat sau nu cu gaze lacrimogene, domnul Enache ne-a răspuns printr-o întrebare : "Sunteţi siguri că s-a dat cu gaze lacrimogene?", apoi şi-a continuat discursul anterior: "Am intervenit acolo pentru a stabiliza situaţia, lucru care s-a întâmplat. Nu au fost persoane reţinute sau conduse la secţia de Poliţie, iar banner-ul a fost îndepărtat, oamenii şi-au reluat locurile".

Andrei Florin, liderul suporterilor: "Jandarmii ne-au spus: V-am zis, mă, că nu ieşiţi din stadion? Ce, credeaţi că sunteţi în Piaţa Universităţii?!"

Andrei Florin, liderul Asociaţiei Suporterilor Echipelor de Fotbal, ne-a declarat că doi băieţi din grupul anti-Roşia Montană, prezenţi la meci, l-au întrebat dacă sunt de acord să fie afişat, în mijlocul suporterilor, mesajul "FRF=RMGC".

"Le-am spus că forţele de ordine probabil o să interzică postarea pancartei şi să fie pregătiţi pentru acest moment. Noi le-am susţinut iniţiativa, având în vedere că şi noi am ieşit în stradă, la protestul anti-Roşia Montană din ianuarie. În plus, mesajul nu a fost calomnios. Nu ne-am aşteptat la intervenţia în forţă, cu bătaie, care a urmat la foarte scurt timp. Atunci, suporterii echipelor de fotbal s-au strâns de braţe şi au înconjurat pancarta, fără să folosească forţa", ne-a spus Andrei Florin.

Liderul suporterilor ne-a povestit că, încă de la începutul meciului, a purtat în permanenţă discuţii cu reprezentanţii BGS şi ai Jandarmeriei, asigurându-i că acţiunea lor este una paşnică.

Din cei aproximativ 3000 de suporteri implicaţi în incident, circa 20 au fost reţinuţi şi li s-au întocmit procese verbale, primind amenzi cuprinse între 500 şi 1500 de lei, cu interdicţia de a mai participa la orice tip de eveniment sportiv, pe o perioadă de 1-2 ani, a precizat Andrei Florin, adăugând: "Opt sau nouă suporteri au fost răniţi în timpul ambuscadei. Un băiat de la Dinamo are capul spart în două locuri, după ce jandarmii l-au lovit cu pulanele. Un altul are bărbia tumefiată, învineţită, după ce şi-a luat genunchi, iar un altul are buza de jos despicată. Eu încă am hainele galbene de la jetul de lacrimogene lansat de doi jandarmi, pe care i-am văzut cu buteliile în mână. Pe partea stângă nu pot să dorm, faţa îmi arde, la fel şi gâtul şi urechiile".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. "Cei aproximativ 3000 de suporteri implicati in incident" au fost, de fapt, 50 care n-au venit sa vada meciul. Sunt aceiasi care vin la stadion sa se bata intre ei sau cu jandarmii. Atentie la gramatica "jandarmii ne-a spus"! Erau sub o suta?

    1. Dorinta mea e ca jandarmii sa-ti bata copilul, iar ulterior sa-ti spuna ca e un huligan!

      Ti-a trecut prin cap ideea ca si nenorocitii aia de jandarmi sunt copiii cuiva si ca ei indeplinesc niste ordine, ca nu sar la bataie asa dintr-o placere sadica, spre deosebire de acei "copii", care vin la stadion numai pentru a se "distra" spargand capete?

      "Copii" care sunt manipulati la randul lor de alti papusari din umbra, executand , fara sa vrea, planurile elaborate de minti diabolice ale unor indivizi lipsiti de scrupule care ii atata pe unii contra altora. Cui ii foloseste? Celor din prima linie, jandarmi sau "copii" in nici un caz!

    pentru jandarmi si pentru PDL atitudinea de impotrivire la exploatarea de la Rosia Montana este considerata crima impotriva intereselor PDL si a vanzatorilor de tara. NU vrem sa vindem Rosia Montana, dar cine ne aude? PDL este si surd si orb si mut.

    Avem cu toti o rana...Rosia Montana!

    Vor sa vanda tot ce e de valoare pe nimic. Chiar pe cianura. Aurul nu e al lui BASESCU. AFARA CU CIANURA.

    Deja e exagerata aceasta reactie in conditiile in care compania nici nu anegociat sau comunicat in vreun fel cu FRF. De cand a ajuns farsa unor opozanti sa fie luata drept realitate?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb