ANAF: Prejudiciu de peste 7,5 milioane de euro identificat în comerţul cu autoturisme second hand

Ioana Dogaru
Anticorupţie / 14 octombrie 2015

Actualizare 17:15

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a identificat o reţea evazionistă de 50 firme specializate în achiziţii intracomunitare de autoturisme la mâna a doua, care, în perioada 2009-2015, au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 7,5 milioane de euro prin sustragerea de la plata către bugetul de stat a impozitului pe profit şi a TVA încasată la livrarea internă a autoturismelor, informează un comunicat de presă.

În cauză au fost sesizaţi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care au dispus astăzi efectuarea a 93 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelelor Cluj, Alba, Braşov, Mureş, Harghita, Maramureş, Satu-Mare şi a municipiului Bucureşti. La percheziţii au participat şi asigurat sprijin de specialitate 38 de inspectori antifraudă fiscală.

Firmele investigate au achiziţionat peste 450 autoturisme rulate de lux (Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Volvo etc) în valoare totală de 91.632.797 lei, din ţări membre ale UE. Autoturismele intrau în circuite scriptice de tranzacţionare succesivă în reţeaua evazionistă, iar la vânzarea pe lanţ se omitea declararea şi virarea TVA de colectat şi de plată, şi se înregistrau în contabilitate achiziţii fictive de produse şi servicii. "În acest mod, ultimele firme din lanţ solicitau deducerea TVA aferentă. Ulterior, autoturismele erau comercializate în sistem de leasing financiar pe teritoriul României cu adaosuri de 2-3% - de exemplu un autoturism Volvo cu o valoare de achiziţie de 141.826,67 lei fără TVA, a fost livrat unei societăţi specializate în leasing auto la preţul de 144.712,43 lei fără TVA", se arată în comunicatul DGAF.

Sursa citată adaugă: "Pentru menţinerea aparenţei legalităţii ultimelor firme din lanţ, firmele furnizoare transferau bani în conturile personale ale administratorului, iar acesta credita firmele pentru plata facturilor furnizorilor. Astfel, doar unei persoane fizice i-au fost virate peste 33,9 milioane de lei, dintre care 25,5 milioane de lei au fost utilizaţi pentru stingerea datoriilor. Crezând că îngreunează desfăşurarea controalelor antifraudă, membrii reţelei au mutat sedii sociale în diferite judeţe şi au cesionat părţi sociale către persoane cu altă cetăţenie decât cea română; în ciuda acestor eforturi, inspectorii antifraudă au analizat relaţiile comerciale dintre firmele investigate şi au identificat facturi emise de firme inactive, diferenţe între achiziţiile şi furnizările declarate, acte contabile lipsă etc. De asemenea, practicarea adaosurilor foarte mici coroborată cu optarea pentru aplicarea regimului de taxare inversă la achiziţii intracomunitare şi încasarea TVA la momentul comercializării pe teritoriul naţional, au constituit indicii importante pentru scopul real al activităţii comerciale desfăşurate de această reţea: mărirea numărului de tranzacţii generatoare de TVA, colectarea cotei de 24% aferente şi sustragerea de la plata acesteia către bugetul de stat".

Pentru asigurarea recuperării acestor prejudicii inspectori antifraudă au instituit măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale identificate în valoare totală de 6,2 milioane de euro.

(S.A.)

----------

DIICOT efectuează 93 de percheziţii, în şapte judeţe, pentru destructurarea unei grupări suspectate de trafic cu maşini de lux, informează televiziunile de ştiri. Prejudiciul estimat de anchetatori este de 4,5 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat DIICOT, în perioada 2009 - 2015, pe teritoriile României (judeţele Cluj, Harghita şi Mureş şi în municipiul Bucureşti), Ungariei şi Germaniei, s-a constituit un grup infracţional organizat format din 11 suspecţi, membrii grupului acţionând în sensul operaţionalizării unui circuit în care au fost angrenate societăţi comerciale care au funcţionat legal, dar şi firme de tip "fantomă" utilizate în ample operaţiuni circumscrise evaziunii fiscale în domeniul tranzacţiilor cu autoturisme de lux provenite din achiziţii intracomunitare.

"Membrii grupării au comercializat autoturisme prin intermediul unor societăţi comerciale 'interfaţă' care derulau activităţi de comerţ evidenţiate în documentele contabile cu autoturisme de lux achiziţionate de la societăţi comerciale intermediare, acestea aprovizionându-se, la rândul lor, de pe piaţa intracomunitară, cu astfel de bunuri (în principal din Germania). Pentru deducerea TVA de plată în urma vânzării autoturismelor de către societăţile intermediare, au fost înregistrate în contabilitate achiziţii fictive de la firme 'fantomă', înfiinţate de membrii grupului, având drept scop acumularea obligaţiilor de plată către bugetul de stat", se arată în comunicat.

DIICOT precizează că mecanismul evazionist a presupus existenţa unui număr ridicat de firme, controlate în drept şi, după caz, în fapt de aceleaşi persoane fizice care se regăsesc în structura grupării (membri constituenţi şi aderenţi), fiind structurate pe mai multe paliere.

"Astfel, primul palier îl reprezentau societăţi implicate în circuitul evazionist aflate la interfaţa cu clienţii (persoane fizice sau juridice) interesaţi de achiziţionarea de autoturisme de lux second-hand din ţări ale UE, adesea bunurile fiind achiziţionate în leasing financiar. Din punct de vedere al circuitului documentelor, achiziţiile intracomunitare de autoturisme s-au realizat în numele societăţilor aflate pe palierul 2 şi nu în numele celor de interfaţă, deşi faptic bunurile ajungeau de la furnizorii din UE direct în custodia firmelor aflate pe palierul 1", susţin procurorii.

Anchetatorii au constatat un comportament atipic în ceea ce priveşte preţurile practicate de firmele aflate pe palierul 2 în raport cu cele din palierul 1, existând numeroase situaţii în care autoturismele achiziţionate intracomunitar erau revândute către societăţile interfaţă cu preţuri inferioare.

"Prin această modalitate s-a urmărit obţinerea unui preţ competitiv pentru clienţii firmelor de interfaţă şi totodată înregistrarea în evidenţele contabile ale firmelor din palierul 2 a unui TVA de plată în cuantum cât mai redus. S-a reţinut că eludarea TVA-ului datorat bugetului de stat ca urmare a vânzărilor de autoturisme către firmele din palierul 1 s-a produs prin înregistrarea de cheltuieli nereale, respectiv de facturi de achiziţii de bunuri şi servicii fictive de către cele aflate pe palierul 2, de la firme aflate pe palierele 3 şi 4. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că palierul 3 a reprezentat un nivel intermediar fiind format, în general, din firme 'conductă', specializate în emiterea de facturi reflectând operaţiuni fictive către cele din palierul 2", se mai spune în comunicat.

În ceea ce priveşte palierul 4, DIICOT precizează că acesta a apărut ca urmare a necesităţii de a face ineficiente eventualele controale la firmele aflate pe palierele superioare.

"Societăţile aflate la acest nivel erau controlate de membrii grupului doar la modul faptic. Deşi firmele aflate pe palierul 4 realizau livrări importante de bunuri şi servicii fictive spre cele aflate pe palierele superioare, în cazul acestora nu s-au regăsit achiziţiile corespunzătoare livrărilor efectuate", mai subliniază sursa citată.

Prejudiciul produs bugetului de stat este de aproximativ 4,5 milioane euro, reprezentând TVA eludat de la plată prin evidenţierea de documente atestând cheltuieli nereale cu achiziţii fictive provenind de la o structură cuprinzând peste 40 de societăţi 'fantomă' care nu au declarat achiziţii interne, nu au evidenţiat în contabilitate livrările, ulterior fiind cesionate unor cetăţeni din Ungaria.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, cu sprijinul ANAF - DGAF şi Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca, iar suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb