Orice reprezentanţă a unei/unor persoane juridice străine datorează un impozit anual în sumă de 18.000 lei, care se declară şi se plăteşte la bugetul de stat până în ultima zi a lunii februarie, inclusiv, a anului de impunere, potrivit noilor reglementări ale Codului Fiscal, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), trimis Redacţiei. De asemenea, în vederea administrării unitare a impozitului pe reprezentanţă şi a prelucrării automate a declaraţiilor fiscale, printr-un proiect de ordin supus dezbaterii publice, se propune aprobarea modelului şi conţinutului formularului 108 "Declaraţie privind impozitul pe reprezentanţă", precum şi a instrucţiunilor de completare a acestuia.
Potrivit Fiscului, în situaţia înfiinţării/desfiinţării reprezentanţei impozitul datorat pentru anul de impunere se calculează proporţional cu numărul de luni de funcţionare a reprezentanţei şi se declară în termen de 30 de zile de la data la care aceasta a fost înfiinţată / desfiinţată, după caz.
Reprezentanţii ANAF reamintesc că, începând cu data de 1 ianuarie 2018, potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 25/2017, se modifică dispoziţiile Capitolului III "Impozitul pe reprezentanţe" de la Titlul VI din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
"Modificările legislative au vizat, în principal, aspecte referitoare la stabilirea, declararea şi plata impozitului anual datorat de reprezentanţa unei/unor persoane juridice străine, autorizată să funcţioneze în România", se mai arată în comunicat.