Blocajul guvernamental din Statele Unite a ajuns la 26 de zile şi, în timp ce majoritatea economiştilor sunt de acord că va avea un efect negativ asupra creşterii economice, numărul celor care avertizează în legătură cu un impact major este în creştere, relatează Business Insider.
De obicei, oprirea parţială a activităţilor guvernului durează de la câteva zile la două săptămâni, dar lupta dintre preşedintele Donald Trump şi democraţi pare să continue pentru o perioadă mult mai lungă, conform News.ro.
Potrivit analiştilor, impactul negativ al blocajului va creşte pe măsură ce efectele lipsei salariilor pentru 800.000 de angajaţi federali şi pentru milioane de contractori se vor răspândi în economie.
La acestea se adaugă efectul negativ al războiului comercial dintre SUA şi China, scăderea cotaţiilor acţiunilor, îngrijorările tot mai mari legate de o încetinire a creşterii economiei mondiale şi conflictul pe tema plafonului de îndatorare.
Pe fondul acestor riscuri, îngrijorările provocate de blocajul guveernamental sunt în creştere.
Bank of America Merrill Lynch a reiterat miercuri îngrijorarea referitoare la costul economic al blocajului guvernamental. "Va deveni în mod clar un şoc semnificativ dacă va dura luni şi nu săptămâni", a spus Ethan Harris, director pentru cercetări referitoare la economia mondială.
Costul blocajului ar putea atinge în curând suma de 5,7 miliarde de dolari cerută de Trump pentru construirea zidului la graniţa cu Mexicul, potrivit Standard & Poor's.
Casa Albă a mărit estimarea internă a impactului asupra PIB. Un oficial al Casei Albe a confirmat pentru Business Insider că administraţia Trump estimează că fiecare săptămână de blocaj taie 0,13 puncte procentuale din PIB, peste estimarea iniţială de 0,08 puncte.
Directorul general al JPMorgan, Jamie Dimon, a spus marţi că blocajul este o problemă serioasă pentru economia americană şi a citat estimări potrivit cărora creşterea PIB-ului american poate ajunge la zero, dacă situaţia va continua.
Un analist al Pantheon Macroeconomics, Ian Shepherdson, este chiar mai pesimist, anticipând că, dacă blocajul va continua până în martie, SUA ar putea înregistra contracţie economică în primul trimestru.
Un alt motiv puternic de îngrijorare este posibilitatea să fie afectat ratingul de ţară. În timpul unui conflict similar din 2013, ratingul SUA a fost retrogradat la AA+ de către S&P, o măsură istorică.