ANALIŞTI CONSULTAŢI DE CNBC: "Planurile Europei de înlocuire a gazului rusesc sunt «foarte optimiste» şi pot afecta economia"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Materii Prime #Energie / 30 iunie 2022

"Planurile Europei de înlocuire a gazului rusesc sunt «foarte optimiste» şi pot afecta economia"

Purtător de cuvânt al Comisiei Europene: "Gazprom şi Moscova folosesc sursele de energie ca instrument de şantaj"

Ţintele Uniunii Europene privind înlocuirea importurilor de gaze ruseşti în acest an au şanse slabe să se realizeze şi exercită o presiune suplimentară asupra economiei întregii regiuni, estimează analiştii, conform CNBC.

UE intenţionează să înlocuiască două treimi din importurile gazelor ruseşti până la sfârşitul anului, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, măsură ce devine şi mai urgentă după ce compania Gazprom, deţinută de stat, a redus livrările către Europa cu 60%, invocând o întârziere a reparaţiilor la conducta Nord Stream 1, care merge în Germania pe sub Marea Baltică, scrie agenţia americană.

La începutul săptămânii viitoare, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, se va întâlni cu miniştrii energiei din UE pentru a discuta posibile măsuri, inclusiv reducerea cererii precum şi planuri de urgenţă în cazul în care situaţia se deteriorează în continuare. Cu toate acestea, planul actual al UE de înlocuire a gazului rusesc pare să nu îşi atingă ţinta, potrivit CNBC.

Anul trecut, Uniunea Europeană a importat aproximativ 155 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia, dar îşi propune să înlocuiească 102 miliarde de metri cubi, prin diversificarea cu gaz natural lichefiat (GNL), surse regenerabile, metode mai eficiente de încălzire, acoperişuri solare şi pompe de căldură, etc., conform datelor REPowerEU al Comisiei UE, agregate într-un raport al firmei de consultanţă economică TS Lombard.

Christopher Granville, director general pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa la firma de consultanţă a scris în raport că, obiectivele Comisiei Europene de a înlocui gazul livrat de Gazprom în acest an arată "foarte de optimiste", conform agenţiei americane.

"Pe lângă perioada de punere în funcţiune a terminalelor germane de recepţie a gazului natural lichefiat, Rusia este un furnizor important de GNL, ceea ce arată provocarea Europei în ceea ce priveşte aprovizionarea adecvată cu gaz natural lichefiat", a spus Granville.

Ponderea importurilor de gaze ruseşti către UE a scăzut deja de la 45% în aprilie 2021, la 31% în aprilie 2022, în vreme ce ponderea gazelor transportate doar prin conducte a coborât de la 40% anul trecut, la 26% anul acesta.

Totuşi, importurile totale de GNL au atins niveluri record, 12,6 miliarde de metri cubi fiind importaţi doar în aprilie, reprezentând o creştere de 36% faţă de anul trecut, în ciuda cotei reduse venite din Rusia. Or, asta indică faptul că eforturile de diversificare ale Europei încep să dea roade, conform CNBC.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru energie a declarat joi pentru CNBC că Gazprom şi Moscova folosesc sursele de energie ca "instrument de şantaj", scrie trustul de presă amercian.

"După decizia unilaterală a Gazprom de a opri livrările de gaz către mai multe state şi companii din Uniune şi menţinerea sub medie în ultimul an a facilităţilor sale de stocare a gazelor din Europa, ultimele mişcări ne arată încă odată că nu putem avea încredere în Rusia ca furnizor de energie", a spus purtătorul de cuvânt. "De asemenea, asta ne întăreşte decizia de a ne atinge obiectivele din REPowerEU privind eliminarea treptată a combustibililor fosili din Rusia. Sancţiunile impuse asupra cărbunelui şi petrolului rusesc intră în vigoare în acest an, iar cu Planul REPowerEU vom accelera procesul de implementare a surselor de energie regenerabile, vom reduce consumul de energie şi vom trece la furnizori alternativi care sunt mai de încredere decât Rusia".

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a semnat un memorandum de înţelegere cu Egiptul şi Israelul pentru exporturile de GNL din estul Mediteranei, mişcare ce face parte din planul de diversificare a surselor de energie faţă de combustibilii fosili din Rusia, conform agenţiei americane.

"Am convenit cu Norvegia să ne intensificăm cooperarea, să avem un parteneriat energetic mai strâns pe termen lung şi vom lucra în vederea asigurării aprovizionării suplimentare cu gaz atât pe termen scurt şi cât şi lung, abordând totodată problema preţurilor ridicate ale energiei şi cooperând în domeniul tehnologiilor energiei curate" a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru CNBC. "De asemenea, lucrăm împreună cu alţi furnizori de energie alternativă, cum ar fi SUA, Qatar şi Azerbaidjan, pentru a numi doar câţiva".

Totuşi, Granville de la TS Lombard estimează că înlocuirea furnizorilor de gaze poate duce la creşterea costurilor pentru Europa. ¢UE va plăti, în medie, mai mult pentru petrolul şi gazul [non-rusesec] decât alţii. Ţările asiatice vor cumpăra mai mult petrol rusesc la preţuri reduse", a spus Granville. "Gazul natural lichefiat importat de Europa din SUA va costa mai mult decât preţul plătit de consumatorii americani, din cauza costurilor de transport şi de lichefiere/regazeificare".

Acest lucru poate afecta puternic economia Europei, într-o perioadă în care este lovită de repercusiunile economice ale războiului din Ucraina. De asemenea, posibilitatea unui embargo complet asupra livrărilor de gaze ruseşti nu este exclusă, cu impact asupra economiei întregului continent.

"Dacă situaţia va escalada în viitor... atunci este foarte posibil ca UE să meargă atât de departe încât să interzică importul de gaze naturale ruseşti", a spus Takahide Kiuchi, economist la Institutul de Cercetare Nomura, adăugând că în urma unei astfel de măsuri economia zonei euro poate înregistra o încetinire bruscă, conform CNBC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb