Analiştii BCR Cercetare se aşteaptă ca Banca Naţională a României (BNR) să reducă pe viitor dobânda de politică monetară la 1,00%, în contextul unei reveniri economice sub aşteptări, se arată într-un raport de analiză publicat ieri. La baza deciziei de tăiere de 0,25% luată vineri de BNR a stat cel mai probabil evoluţia în scădere a inflaţiei şi rezultatele economice sub aşteptări, se mai notează în raport.
"Vineri după-amiază, BNR a redus dobânda de politică monetară la 1,25% (-25 de puncte de bază). Ne aşteptăm ca în contextul unei reveniri economice sub aşteptările anterioare, dobânda de politică monetară să fie redusă la 1,00%, urmată de relaxarea condiţiilor monetare printr-un management mai lax al lichidităţii interbancare. Se pare că, datorită trecerii pe surplus a poziţiei de lichiditate a sistemului bancar faţă de banca centrală, reducerile rezervelor minime obligatorii aşteptate de noi au fost înlocuite cu tăieri de dobândă de politică monetară. BNR reduce decalajul faţă de ţările vecine din ECE (Europa Centrală şi de Est - n.r.) în ceea ce priveşte ajustarea dobânzii de politică monetară, facilitând o convergenţă mai rapidă la normele ECE privind condiţiile monetare", arată specialiştii BCR.
Obligaţiunile guvernamentale pe termen scurt vor beneficia de această decizie, mai precizează aceştia.
"Este aşteptat ca panta curbei randamentelor titlurilor de stat în lei să crească, având în vedere că obligaţiunile pe termen lung sunt mai sensibile la perspectivele fiscale. Cel mai probabil, rezultatele economice sub aşteptări şi inflaţia scăzută au reprezentat principalele motivaţii din spatele acestei decizii (a BNR - n.r.). După evoluţiile recente ale cursurilor de schimb din ECE şi retorica băncilor centrale regionale, BNR ar putea deveni mai flexibilă în ceea ce priveşte perspectiva unui curs de schimb mai depreciat", notează analiştii.
Totodată, într-un alt raport, aceştia precizează că indicele BCR cu frecvenţă zilnică privind activitatea economică din România indică o scădere sezonieră a activităţii economice la început de ianuarie (vezi grafic).
"Datele revizuite arată un nivel destul de redus al activităţii economice şi în decembrie în condiţiile sărbătorilor de iarnă şi a închiderii parţiale a unor economii europene. Activitatea economică s-a situat astfel la 87% din media unei luni normale pre-criză în noiembrie anul trecut, la 85% în decembrie şi la 58% în prima săptămână a lunii ianuarie. În pofida acestor evoluţii, ne menţinem opinia că valul al doilea al pandemiei a avut un impact moderat până în prezent. Consumul de electricitate a scăzut atât în Germania cât şi în România în perioada sărbătorilor dar a revenit după aceea", se arată în raport.
De notat de asemenea că rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor la 2,06% în decembrie 2020 de la 2,14% în noiembrie. Potrivit comunicatului de vineri al BNR cu deciziile de politică monetară, cele mai recente evaluări ale băncii centrale reconfirmă perspectiva creşterii uşoare a ratei anuale a inflaţiei în primele două luni ale anului curent, sub impactul unor factori pe partea ofertei, urmată de o mică scădere la finele trimestrului întâi.
Evoluţia este compatibilă cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din noiembrie 2020, care indică plasarea dinamicii inflaţiei în proximitatea punctului central al ţintei pe orizontul relevant pentru politica monetară, pe fondul manifestării efectelor dezinflaţioniste ale deficitului de cerere agregată.
Comunicatul BNR arată că recalibrarea politicii monetare "este de natură să susţină redresarea activităţii economice pe orizontul prognozei (de inflaţie - n.r.), în vederea aducerii şi consolidării pe termen mediu a ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta de inflaţie de 2,5 la sută ±1 punct procentual, în condiţii de protejare a stabilităţii financiare".
Potrivit comunicatului BNR, activitatea economică a recuperat în trimestrul al treilea din 2020 o parte însemnată din contracţia suferită anterior, reducându-şi declinul în termeni anuali la -5,7 la sută, de la -10,3 la sută în trimestrul al doilea, în condiţiile unei creşteri trimestriale de 5,8 la sută, după scăderea de -12,2 la sută din trimestrul doi. BNR arată că dinamica revenirii a fost drastic frânată de declinul producţiei agricole, în absenţa căruia economia şi-ar fi redus contracţia în termeni anuali la -3,2 la sută.
Reducerea de către BNR a ratei-cheie a venit şi în contextul menţinerii stabilităţii cursului de schimb EUR/RON. Analiştii BCR punctează că leul a avut săptămâna trecută o nouă săptămână fără o direcţie clară, cursul comunicat de BNR în fiecare zi fiind uşor peste nivelul de 4,87. Ieri, însă, după deschiderea pieţei şi decizia BNR, cursul s-a dus şi până la un maximum intra-day de 4,878 lei/euro.
"Leul românesc s-a depreciat uşor faţă de euro cu -0,12% faţă de săptămâna trecută. Volumul tranzacţiilor din piaţa valutară a crescut uşor faţă de prima săptămână din luna ianuarie dar s-a menţinut sub media lunilor anterioare. Pe alte pieţe din regiune precum Polonia, Cehia şi Ungaria în ultimă săptămână sau observat tendinţe de depreciere ale monelor locale în raport cu euro, zlotul polonez pierzând -0,55%, forintul unguresc -0,29% şi coroana cehească -0,03%. În ultimele 12 luni leul românesc a fost cea mai stabilă monedă din regiune cu o depreciere de -1,95% faţă de euro, în linie cu regimul de flotare controlată. Celelalte monede din regiune au înregistrat deprecieri mai semnificative faţă de euro în ultimele 12 luni: coroana cehească de -4,14%, zlotul polonez de - 6,81% şi forintul unguresc de -7,71%", precizează specialiştii.
Nivelul cursului euro/leu este relevant pentru preţurile din economie şi deci pentru inflaţie având în vedere gradul ridicat de "euroizare" al economiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.01.2021, 09:34)
Caderea dobanzii duce la amanarea viiturii financiare plasata in viitor.
Atrage mai multi speculanti in jocul financiar!
Mare, Mare atentie... acest joc a mai fost jucat prin 1870, 1918-29, prin 1970-1981, prin 1990 Japonia ce are trend descendent la active de peste 20 de ani, 2005, 2009 ... si iar acum.
Foarte multe vov plensi la cea mai mica variatie a dobanzii la termen scurt.
Tot carnatul de “credite impachetate” si vandute mai departe pe piata financiara in tranzactionare se supune unui risc imens de default.
Se repeta jocul... ce tinde sa devina cat mai izbitor cu perioada exacta din 1918-1929 si 1970-1981 ... nu miroase deloc a bine!
Si atunci ca si acum dobanda reala se ducea spre negativ in timp ce creditarea si activele urcau la cote speculative fara rata reala de recuperare; dar din cauza legii financiare ce coteaza activul la cat se cumpara si nu la cat valoreaza face menomenul bulei credit sa creasca si sa creasca (acest fenomen a fost observat si in usa dupa marea presnitura), tehnica market at the market price (moment in care activele de pe bookul bancar se ridica din pix - respectiv electronic - la alte valori inflate), fenomen ce angreneaza bancile in a se supraindatora si a supraindatora clientii pe active / valori ce nu au rate reale de recuperare (nu genereaza real lichiditate la valoarea cotata) iar din cauza asta foarte multi incep sa speculeze doar pe CAGR (care nu este sigur).
Eu ma uit in piata si vad cum zeci de banci au inchis si au vandut “activele financiare” unor banci de investitii ce va juca carnatul de MBOuri pe bursa internationala.
Creditele facute de Romani nici nu mai sunt in tara ca radacina principala, sunt impachetate si vandute pe piata financiara.
Aceasta muzica se v-a oprii iar (asa cum s-a oprit in 89 de a tinut 12 ani de depresie) in istorie apar mereu fenomenele exagerate de speculatie si supraindatorari excesive.
semnat comenturi “cretine”
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.01.2021, 09:36)
Aceasta criza are consecinte severe plasate in viitor, la 7-9 ani distanta.
Se vor exacerba speculatiile si formele de creditare (banci, guverne, corporatii) din cauza trendului la dobanda ce tot coboara.
Lumea se va supraindatora mai mult pe mai scump dar cu rate mici la inceput; iar cand trendul se schimba incep poctiturile financiare.
Defaulturile vor creste in 2-5 ani la cote alarmante in tim ce bancherii vor tine cotatiile la active la niveluri speculative, fapt ce va atrage in joc alti “prosti” ca te urma sa se salte ratele de dobanda la termen scurt si sa inceapa pocniturile severe pe glob.
Acest joc la jucat si Japonia acum 20 de ani, de atunci banca centrala cumpara la greu toate toxicitatile, de atunci nu mai exista aprecieri reala in active (se foloseste doar calcului de depreciere si reduceri taxe), marele CAGR a disparut in termeni reali activele speculate.
Vedeti bursa lor care nu a mai atins maxim, vedeti imobiliare care nu au mai atins maxim (de pe vremea cand cu parc de renume din Japonia valora cat statul California).
semnat comenturi “cretine”
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.01.2021, 09:39)
Este aşteptat ca panta curbei randamentelor titlurilor de stat în lei să crească
era de asteptat de anul trecut cand toti vindeau in cadere :)))
Cand titlurile cresc ceva pocneste prin piata!
semnat comenturi “cretine”
4. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 19.01.2021, 11:32)
ANALIŞTII BCR:
"Ne aşteptăm ca BNR să reducă dobânda de politică monetară la 1%"
Eu ma astept ca aceasta tendinta descendenta sa fie intrerupta subit sau incepand cu aprilie/mai 2021 cand incepe tensionarea atmosferei in Orientul Mijlociu (Iran, Israel si Turcia) sau cel tarziu incepand cu iulie/august 2021 - in anticiparea rezultatului nefericit al alegerilor germane din toamna 2021.
Per ansamblu, dobanzi la leu in scadere ar mai putea fi cam pana la finalul trimestrului 2/2021 .
p.s. sunt fostul Vali, tipul cu anticipatiile. Mi-am schimbat numele asta (ca tot imi sunt dragi banii) pentru a evita confuzia cu alte persoane omonime care posteaza aici.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.01.2021, 18:47)
nu este obligatoriu "sa fie intrerupta" caci pot sa o joace cu dobanda la termen scurt "sa o duca in taavan" de gripeaza toata creditarea si culege numai de cat lichiditatea din piata (e o tehnica deflatoare de masa monetara folosita de bancile centrale pe termen scurt - fara a lovi in cei de la masa rotunda dar reusind sa scoata din joc un participant economic pe care era pus vizorul de mult).
Au mai facut asta si BNR (vezi istoria monetar a romaniei si cum a scos din piata banci ce erau toxice -tehnica de curatare a balantelor bancare toxice), Banca Angliei face asta exact in acest moment cu activele toxice (vezi piata economica de la ei unde sute de mii de firme si zecii de mii de oficii de creditare sunt disparute peste covid), Banca Federala USA a facut acest joc prin 2008 (acum nu are ce sa mai faca decat sa o joace pe inflatie masa monetare peste disparitia firmelor din piata - soc oferta), Banca Japoniei a jucat sever prin 1990 si de atunci nu a last garda jos (a cumparat si cumpara la greu toxicitatile ce apar in piata ca sa nu plesneasca bacile mamut si odata cu ele si fondurile de pensii - care sunt date ciclic sa plesneasca).
Cat despre conflict militar, este asteptat sa inceapa (sau poate chiar asta e conflictul "covid" impaturit peste alta forma de destabilizare economica sociala).
semnat comenturi "cretine"