Preţul gramului de aur a urmat o evoluţie ascendentă, de la declanşarea crizei politice, depăşind nivelul de 190 lei/gram potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).
Banca Centrală a afişat, ieri, o referinţă de 193,03 lei/gram, în scădere uşoară de la 195,93 lei/gram.
În timp ce moneda naţională s-a depreciat puternic, de la declanşarea crizei politice, faţă de principalele valute, aurul s-a dovedit a fi din nou un activ de refugiu pe timp de criză. Preţul gramului de aur a înregistrat o creştere de pes-te 8%, de la începutul lunii până în prezent, potrivit datelor BNR.
Avansul preţului aurului reprezintă o consecinţă a scăderii leului în raport cu euro, sunt de părere oficialii celor două bănci locale, care oferă clienţilor posibilitatea să investească în aur.
• Răzvan Furtună, BCR: "Volumul tranzacţiilor cu aur financiar s-a dublat în prima jumătate a anului"
Preţul metalului galben se va menţine stabil pe plan mondial, având perspective de creştere, în timp ce pe plan intern, evoluţia aurului este o consecinţă a deprecierii mondei naţionale, potrivit lui Răzvan Furtună, şeful direcţiei Private Banking din cadrul Băncii Comerciale Române (BCR).
Domnia sa ne-a declarat: "Atingerea repetată a noi maxime istorice în cazul XAU/RON este o consecinţă a deprecierii puternice a monedei naţionale faţă de euro pe de o parte şi, pe de altă parte, a deprecierii euro faţă de dolarul american, moneda în care se tranzacţioneaza aurul pe pieţele internaţionale. Practic, cross-ul USD/RON stă la baza cotaţiilor ridicate ale aurului în raport cu leul".
Răzvan Furtună a adăugat că preţul aurului rămâne stabil la nivel mondial, cu perspective de creştere date de faptul că dobânzile rămân real negative pentru următorii ani, criza mondială continuă fără perspective pozitive pe termen mediu şi scurt, apar noi motive de îngrijorare (informaţiile legate de realităţile economice chineze care ar putea avea un impact negativ asupra economiei mondiale).
Aurul va continua să se menţină drept alternativă de investiţii, este de părere şeful diviziei de Private Banking din BCR.
Domnia sa ne-a precizat: "Temerile legate de potenţiale presiuni deflaţioniste, a căror balansare se va face prin apariţia unor măsuri neconvenţionale de politică monetară (Quantitative Easing 3 în Statele Unite ale Americii, măsuri similare în zona euro, Marea Britanie, Japonia, Elveţia), susţin în continuare aurul ca alternativă de investiţii.
Aurul financiar este privit de inves-titorii conservatori ca o valută alternativă de refugiu, fără risc de emitent, având în aceeaşi măsură defectele valutelor de rezervă (dobânda zero, fără utilitate industrială), dar şi calitatea de a nu putea fi < tipărit > la nesfârşit".
În plus, volatilitatea preţului în diferite valute atrage din ce în ce mai mulţi investitori dornici să speculeze mişcările de preţ pe termen scurt, prin intermediul produselor structurate listate, ne-a explicat domnia sa.
"Aurul financiar şi produsele structurate pe aur au devenit deja instrumente cunoscute de către investitori, motiv pentru care noi analizăm atât poziţiile investitorilor cât şi volumul de tranzacţionare (deschideri şi închideri de poziţii)", potrivit lui Răzvan Furtună.
Pentru acest an, domnia sa se aşteaptă la volume de tranzacţionare mai mari cu până la 20% faţă de anul trecut, când prin intermediul întregii game de produse s-au tranzacţionat, în echivalent aur, peste patru tone, cea mai mare parte fiind reprezentată de produsele structurate cu levier, listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
BCR a înregistrat, în primul semestru, un volum al tranzacţiilor cu aur financiar de 320 kg, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Investiţiile în aur au rămas atractive, ca urmare a aprecierii puternice a dolarului, majoritatea covârşitoare a investiţiilor fiind făcute cu scopul de protecţie a portofoliilor deţinute în euro şi lei, ne-a explicat oficialul băncii.
• Alina Piciorea, Piraeus Bank: "Valoarea aurului tranzacţionat, în primul semestru, se ridică la 3,5 milioane de euro"
Preţul aurului exprimat în valuta locală a crescut cu peste 9%, de la sfârşitul lunii iunie până în prezent, pe fondul deprecierii leului faţă de euro şi faţă de dolar, potrivit Alinei Piciorea, şefa diviziei Corporate & Retail Sales şi a diviziei Financial & Capital Markets din cadrul Piraeus Bank.
Domnia sa ne-a precizat: "Date fiind incertitudinile economice şi contextul geopolitic, aceeaşi evoluţie este înregistrată şi în cazul preţului exprimat în valuta unică europeană, aurul câştigând în acelaşi interval aproximativ 6%. În dolari, în schimb, după corecţiile care au urmat primului trimestru, preţul aurului s-a consolidat în jurul nivelului de 1.600 dolari/uncie, întrucât inves-titorii aşteaptă o rundă nouă de stimulare economică de tipul Quantitative Easing din partea FED. Lansarea unui program QE3 este percepută ca fiind pozitivă pentru aur, la fel ca şi precedentele două măsuri de acest fel. De la începutul anului, corelaţia dolar - aur a fost una puternică, aprecierea monedei fiind aproape de fiecare dată însoţită de o uşoară corecţie a preţului pentru metal.
Această relaţie inversă este explicată de rolul de active de refugiu pe care l-au jucat cele două instrumente în cadrul portofoliilor investitorilor, cu toate că deţinerea de aur reprezintă un alt nivel de stabilitate şi siguranţă".
Prima jumătate a acestui an a fost una cu un interes ridicat din partea clienţilor Piraeus Bank, atât pentru aurul fizic, cât şi pentru aurul de cont, valoarea aurului tranzacţionat ridicându-se la 3,5 milioane de euro, potrivit oficialului Piraeus Bank.
"Clienţii au achiziţionat cu 25% mai mult metal preţios faţă de primul semestru al anului trecut, într-o cantitate de peste 75 kilograme faţă de 60 kilograme în 2011, de asemenea, am observat o creştere a interesului pentru răscumpărare, nivelurile atractive oferind oportunităţi de vânzare pentru randamente foarte bune", ne-a explicat Alina Piciorea.
De asemenea, volumele tranzacţionate sub forma aurului de cont au avut un trend ascendent, clienţii preferând această variantă pentru că asigură lichiditate şi capitalizare rapidă chiar şi pe o volatilitate scăzută a preţului aurului, a adăugat domnia sa.
Piraeus Bank a lansat, săptămâna trecută, un plan de economii în aur, care se adresează persoanelor ce urmăresc să achiziţioneze treptat metalul galben, depunând, oricând doresc, sume în planul de economii, pentru convertirea acestora în aur.
"Ţinând cont de diversitatea gamei de produse şi de stadiul de maturitate al pieţei locale, estimăm că a doua jumătate a anului va aduce o creştere de cel puţin 25%, faţă de primul semestru. Apetitul pentru aur va fi determinat atât de factori interni, care se vor reflecta în evoluţia cursului de schimb, dar mai ales de cei externi precum măsurile de stimulare luate în SUA, cererea înregistrată dinspre China şi India, precipitarea crizei datoriilor din zona euro".
• Pe plan mondial, preţul aurului a scăzut în T2
Preţul aurului exprimat în diverse valute a scăzut, în trimestrul doi pe plan internaţional, potrivit raportului trimestrial al "World Gold Council".
În pofida unui declin de 3,8%, până la nivelul de 1,598 dolari/uncie, înregis-trat în trimestrul al doilea pe piaţa londoneză, aurul a crescut cu 4,4% în prima jumătate a anului.
Volatilitatea a rămas ridicată într-o perioadă tensionată, însă aurul a depăşit, în general, performanţele altor active de risc, se arată în document.
Chiar şi activele tradiţionale considerate sigure se află sub presiune. Dobânzile bondurilor germane au urcat în iunie, iar francul elveţian, yenul şi titlurile de stat americane se confruntă, de asemenea, cu probleme, ceea ce pune sub presiune calitatea lor de active de refugiu pe timp de criză, potrivit raportului.
În condiţiile în care problemele structurale care afectează zona euro persistă, precum şi volatilitatea mare de pe piaţă, aurul va continua să fie un activ pe care investitorii să-l folosească pentru a diversifica riscul şi pentru a-şi conserva capitalul, potrivit documentului.
De asemenea, fuga investitorilor către dolarul american, ca un activ de refugiu, în prima jumătate a anului, ar putea fi inversată.
"Dezbaterile privind plafonul datoriei Statelor Unite ale Americii, în trimestrul trei şi alegerile federale din luna noiembrie, urmate de confruntarea unui deficit bugetar de 1,3 trilioane de dolari se va dovedi o provocare pentru dolarul american", se arată în documentul "World Gold Council".
"Aurul este un activ foarte lichid - de multe ori folosit ca o monedă < de facto > - care este parte integrantă în sistemul monetar. Prin urmare, deşi aurul a fost afectat de întărirea din acest an a dolarului american, metalul galben rămâne o alternativă importantă pentru investitorii care doresc să-şi conserve capitalul pe o perioadă mai lungă de timp", potrivit raportului.
Pe plan internaţional, aurul a fost cotat, ieri, la 1,619 dolari/uncie, în scădere cu 0,23%, faţă de ziua precedentă.
Preţul aurului se află într-o relativă stagnare de la începutul anului, în condiţiile în care Rezerva Federală a SUA amână realizarea celei de a treia relaxări cantitative, iar inflaţia în Statele Unite se află la un nivel redus, se arată într-o analiză Bloomberg. Cu toate acestea, mai multe grupuri financiare se aşteaptă ca preţul contractelor futures pe metalul preţios să urce, de la nivelul de aproximativ 1.600 dolari/uncie, din prezent, potrivit agenţiei de ştiri. Goldman Sachs estimează, pentru finele anului, un preţ de 1.840 dolari/ uncie, Barclay's unul de 1.790 dolari/uncie, iar Morgan Stanley 2.000 dolari/uncie, potrivit Bloomberg. (ALEXANDRU SÂRBU)