ANALIŞTII FINANCIARI: Dobânda-cheie se va menţine la 10%

Andreea Arcereanu, Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 iulie 2008

Banca Naţională va decide mâine, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie, menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 10%, estimează analiştii financiari. Ei consideră că BNR se va concentra pe implementarea normelor de creditare mai restrictive şi nu va face modificări în politica monetară. Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank apreciază: "Cu o inflaţie în scădere subsţanţială, începând cu luna august şi un nivel al acesteia de 6,5% la sfârşitul anului 2008, restrictivitatea politicii monetare va creşte semnificativ chiar şi dacă dobânda se va menţine constantă". Domnia sa a adăugat că dacă sentimentul pe piaţa internaţională se va îmbunătăţi, există riscul ca presiunea de apreciere a leului să revină, în condiţiile în care randamentul pe leu este unul foarte ridicat".

Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România (CFA România) apreciază că nu este momentul potrivit pentru o schimbare în politica monetară. În următoarea perioadă, BNR va aştepta să vadă efectele majorării preţurilor produselor administrate, creşterii nivelului salariului minim, creşterii accizelor, după care va stabili dacă este nevoie de o nouă majorare a dobânzii sau de schimbarea prognozei de inflaţie.

Ionuţ Dumitru este de părere că menţinerea ratei dobânzii la 10% nu va influenţa cursul, deşi sunt analişti ai unor bănci nerezidente care se aşteaptă la o creştere a dobânzii. Domnia sa consideră că BNR este hotărâtă să încetinească ritmul de creştere a creditării şi nu exclude noi restricţii pentru aceasta. "Însă BNR va trebui să fie foarte atentă să nu provoace o stopare bruscă a creditării pentru că efectele în economie ar fi negative. BNR ar putea creşte prognoza de inflaţie pentru sfârşitul anului 2008 la circa 6,5%, apreciază Ionuţ Dumitru, adăugând că BNR nu va modifica ţinta pentru 2009.

Lucian Anghel, economist şef BCR, consideră că BNR nu va modifica dobânda de politică monetară, concentrându-se pe proiectul normativ privind restricţia creditării pentru persoanele fizice. Economistul BCR consideră că este interesant faptul că indiferent de decizia de mâine, impactul va fi de stabilitate sau uşoară apreciere asupra monedei naţionale.

În ceea ce priveşte modificarea prognozei de inflaţie pentru acest an, Lucian Anghel consideră că există o posibilitate ca BNR să o majoreze, dar această modificare ar fi una relativ redusă. Nicolaie Alexandru, senior economist al ING Bank România, se aşteaptă ca BNR să păstreze nivelul dobânzii de politică monetară. Economistul ING apreciază că prognoza de inflaţie ar trebui să fie revizuită uşor în sus, ţinând cont că rata anuală a inflaţiei a depăşit nivelul de 9%.

În ultimele şase şedinţe ale Consiliului de Administraţie BNR a majorat dobânda de politică monetară de la 7% la 10%.

Stress-testele propuse de BNR în regulamentul pentru creditarea populaţiei vor fi aplicate unor grupe de clienţi, stabilite după venituri, şi nu fiecărui client în parte, aşa cum proiectul prevedea iniţial, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, citat de agenţia de ştiri NewsIn. Băncile vor fi în continuare obligate să realizeze stress-teste, însă vor fi aplicate pe anumite categorii de clienţi, stabilite anterior în funcţie de venituri. "Categoriile de clienţi se fac, în primul rând, în funcţie de venit. În anumite marje de venit, riscurile sunt cam aceleaşi", a declarat Adrian Vasilescu, citat de NewsIn. Principiul de efectuare a testelor de rezistenţă va fi astfel păstrat în regulament, însă BNR va renunţa la sintagma "stress test", conform declaraţiilor consilierului guvernatorului. "Această sintagmă stresează ea însăşi şi, cu siguranţă, din punct de vedere stilistic, lucrurile vor suferi schimbări foarte mari, în sensul clarificării lor", a explicat consilierul guvernatorului BNR.

N.I.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb