ANALIŞTII FINANCIARI: DOBÂNDA DE POLITICĂ MONETARĂ VA CREŞTE LA 10% Creditele în lei vor fi mai scumpe

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 iunie 2008

În urma majorării dobânzii de intervenţie, românii vor lua credite din ce în ce mai greu. Oare cum va reacţiona piaţa imobiliară?

În urma majorării dobânzii de intervenţie, românii vor lua credite din ce în ce mai greu. Oare cum va reacţiona piaţa imobiliară?

BNR va majora nivelul dobânzii de politică monetară în următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie din data de 26 iunie, cred analiştii noştri financiari. Creşterea economică peste nivelul potenţial care indică existenţa unor riscuri de supraîncălzire a economiei alături de continuarea ritmului de creştere a inflaţiei, deprecierea leului şi accelerarea creditării vor determina Banca Naţională, în opinia analiştilor, să realizeze o majorare cu 0,25 puncte procentuale a dobânzii cheie, până la nivelul de 10%.

Dan Bucşa, economist şef al Banpost, este de părere că această creştere ar fi consecventă cu proiecţia macroeconomică prezentată de BNR în luna mai în care se anticipează revenirea ratei inflaţiei pe ţintă până la sfârşitul anului viitor.

Nicolaie Alexandru, economist şef al ING, apreciază la rândul său că BNR va opera o majorare de 0,25 puncte procentuale, deşi cererea în exces şi deteriorarea inflaţiei ar indica o majorare la 10,25%. Domnia sa anticipează că impactul majorării va fi destul de mic şi se va reflecta prin creşterile dobânzilor la credite care "au cam rămas în urmă".

La rândul său, Dan Bucşa nu crede că piaţa va reacţiona puternic pe termen scurt, deoa­rece dobânda la 10% este anticipată de majoritatea băncilor locale. "În plus, necesarul de lichiditate al băncilor comerciale este foarte mare şi cred că ratele dobânzilor din piaţă vor creşte în continuare", a adăugat economistul şef al Banpost.

Rozalia Pal, economist şef al UniCredit Ţiriac Bank, este de părere că refinanţarea instituţiilor de credit din România atât de pe piaţa internaţională, cât şi de pe cea locală devine tot mai scumpă, ceea ce indică o viitoare înăsprire a condiţiilor de creditare şi la decelerarea vitezei de creştere a împrumuturilor acordate de băncile noastre comerciale.

Şi economistul şef al Alpha Bank Ella Kallai anticipează o viitoare scumpire a creditelor în lei. "Companiile vor fi mai afectate deoarece proporţia creditelor în lei pe termen scurt ale acestora reprezintă aproape 52% din totalul creditelor în lei pe care le deţin", a atras atenţia economistul şef al Alpha Bank. În câteva luni când aceste credite vor ajunge la maturitate, companiile trebuie să decidă dacă vor reîn­noi creditele în noile condiţii. Dat fiind că şi costul valutei este în creştere, substituirea creditului în lei nu este la îndemână, observă Ella Kallai care anticipează că societăţile se vor confrunta cu o presiune asupra marjei de profit sau asupra preţului produsului finit.

"Curmarea anticipaţiilor inflaţioniste, este esenţială pentru ca spirala vicioasă a creşterii de dobândă să nu se transmită în preţuri, ci mai degrabă în reduceri de marjă de profit", a conchis economistul şef al Alpha Bank.

Dan Bucşa atrage atenţia că Banca Centrală nu a reuşit încă să ancoreze anticipaţiile privind inflaţia (lucru vizibil din sondajele Reuters şi BNR). Totodată, economistul şef al Bancpost crede că majorările repetate ale ratei dobânzii de politică monetară trebuie însoţite de mesaje mai clare şi nuanţate prin care Consiliul de Administaţie al BNR să-şi justifice acţiunile.

Rata prognozată a inflaţiei de 6%, deşi are şanse din ce în ce mai mici de reuşită, încă mai poate fi atinsă, consideră analiştii financiari.

Nicolaie Alexandru şi Dan Bucşa apreciază că atingerea ratei nivelului de 6% ar putea fi atinsă în condiţiile unei producţii agricole bune, în condiţiile în care alimentele au o pondere de 37,5% în coşul de consum şi de aproape 50% în inflaţia de baza CORE2.

Creşterea rapidă a cererii interne, anticipaţiile inflaţioniste şi majorările preţurilor produselor administrate sunt factorii care împiedică intrarea inflaţiei pe un trned descndent cred cei doi analişti.

Rozalia Pal remarcă la rândul să că asigurarea unui grad de restrictivitate a condiţiilor monetare este singura modalitate de atingere a obiectivelor de dezinflaţie, iar rata dobânzii de politică monetară este cel mai important instrument monetar pentru contracararea presiunilor inflaţioniste rezultate din excesul de cerere agregată.

Economistul şef al UniCredit Ţiriac Bank apreciază că există şanse de reuşita în ceea ce priveşte încadrarea inflaţiei la nivelul prognozat de BNR dar în mod cert, inflaţia se va situa peste ţinta anuală stabilită pentru acest an, de 3,8%.

Rămâne de văzut ce decizie va lua Consiliul de Administaţie joi, efectele acestei decizii şi dacă îngrijorările analiştilor financiari sunt justificate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5814
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2774
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9156
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.9928

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb