Analiştii: Finanţele nu mai au timp să iasă pe pieţele internaţionale, anul acesta

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 octombrie 2011

Este greu de crezut că se poate realiza o emisiune de titluri de stat pe pieţele internaţionale până la sfârşitul anului, având în vedere că suntem la jumătatea lunii octombrie, ne-a declarat analistul economic Aurelian Dochia.

În opinia domniei sale "nu este timp" pentru ca Ministerul Finanţelor Publice (MFP) să iasă, până la sfârşitul anului, pe pieţele externe cu o emisiune de titluri de stat (MTN), aşa cum au anunţat reprezentanţii ministerului, adâugând că MFP mai are la dispoziţie luna noiembrie şi prima jumătate a lunii decembrie.

Aurelian Dochia a adăugat că pentru emisiunea viitoare de titluri de stat, investitorii vor cere o rată de dobândă mai mare decât cea de la emisiunea anterioară şi că acest lucru se observă şi pe "plasamentele de pe plan intern".

"Nu văd de ce ar fi altfel", potrivit domniei sale.

Doctorul în economie Daniel Ionescu este de părere că licitaţia internaţională cu titluri de stat se va derula în primul trimestru din 2012.

Domnul Daniel Ionescu ne-a declarat că "demersurile MFP de a organiza o licitaţie internaţională cu titluri de datorie publică denominate în dolari, aflate în faza de selecţie a ofertelor juridice - suspendate în momentul de faţă - au în vedere soluţionarea vârfului de sarcină financiară ce va surveni în 2012 odată cu ajungerea la scadenţă, în primul rând, a unor tranşe din creditul tras de la Fondul Monetar Internaţional (FMI)".

Domnia sa a adăugat: "Cu siguranţă, licitaţia internaţională cu titluri de stat se va derula în trimes-trul I din 2012, indiferent dacă evoluţia CDS (n.r. Credit Default Swap) va fi nefavorabilă".

CDS-urile ţării noastre au scăzut, marţi, de la nivelul de 408 puncte de bază la nivelul de 391 puncte de bază. De la începutul acestei luni, CDS-urile ţării noastre au urmat o evoluţie descendentă, după maximul de 472 puncte de bază, înregistrat pe 4 octombrie.

Domnul Daniel Ionescu ne-a declarat că "diferenţele între reţetele bugetare lunare şi necesarul de finanţare din perioada octombrie - decembrie a.c. vor fi rezolvate ca şi până acum, prin emisiuni de titluri de datorie publică care vor fi licitate pe piaţa interbancară autohtonă (operaţiunile "repo" prin care banca centrală a injectat lichidităţi fac parte din această strategie!)".

Doctorul în economie a adăugat că "trebuie luat în considerare şi faptul că, în 2012, se vor derula două rânduri de alegeri care, ca de obicei, vor toca resurse bugetare importante!".

Procedura de selecţie a serviciilor de asistenţă juridică, pentru programul cadru de emisiuni de ti-tluri de stat pe termen mediu (MTN), a fost suspendată, ca urmare a unei contestaţii făcută de cabinetul individual de avocat "Crăciun Lucian", potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Depunerea ofertelor de asistenţă juridică pentru MTN a fost programată iniţial pe 6 septembrie, după care a fost amânată până pe 20 septembrie.

Prima emisiune MTN s-a încheiat pe 10 iunie, iar valoarea totală a subscrierilor a fost de trei miliarde euro. Ţara noastră a atras, în iunie, 1,5 miliarde euro de pe pieţele externe, din vânzarea de obligaţiuni cu scadenţă la cinci ani, la un randament de 5,29%.

Autorităţile de la Bucureşti au decis, în luna martie, să prelungeas-că înţelegerea existentă cu FMI, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (n.r. drepturi speciale de tragere), circa 3,5 miliarde de euro.

Acordul cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană (UE) şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb