ANALISTUL ECONOMIC DRAGOŞ CABAT: "Calculată cu formula fără ROBOR, rata la credite va fi mai volatilă"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 aprilie 2019

"Calculată cu formula fără ROBOR, rata la credite va fi mai volatilă"

Guvernul a aprobat noua formulă prin care indicele ROBOR va fi înlocuit, în contractele de credit în lei cu dobânda variabilă, cu un indicator calculat pe baza tranzacţiilor interbancare

Actualizare - Ordonanţa de Urgenţă care modifică OUG nr. 114/2018 a fost publicată, vineri seara, în Monitorul Oficial. Schimbările vizează taxa pe activele băncilor, un nou indice pentru credite, noi regului în energie şi o prorogare pentru administratorii Pilonului II de pensii. Ca noutate, noul indice din contractele de credit se poate aplica şi contractelor în derulare, cu acordul părţilor, prin încheierea unui act aditional la contract, pentru cererile de refinanţare băncile trebuind să răspundă în cel mult 60 de zile, potrivit Hotnews.

--------

Guvernul a aprobat, vineri, proiectul de modificare a OUG 114, care prevedea, printre altele, taxarea activelor bancare în funcţie ROBOR. Practic, în noua formă, taxa pe active va fi de 0,4% pe an, pentru o bancă ce are o cotă de piaţă mai mare sau egală cu 1% şi de 0,2% pe an pentru o instituţie de credit cu cota de piaţă sub 1%, băncile urmând să raporteze şi să plătească taxa semestrial.

Ordonanţă adoptată vineri de Guvern stabileşte şi o nouă formulă care va fi luată în calcul la stabilirea dobânzilor aferente creditelor în lei. Eugen Teodorovici, Ministrul Finanţelor Publice, a anunţat, după şedinţa de Guvern, că, începând cu data de 2 mai, indicele ROBOR va fi înlocuit, în contractele de împrumut în moneda naţională cu dobânda variabilă, cu un indicator calculat pe baza tranzacţiilor interbancare.

Potrivit oficialului, noul indice se va aplica în cazul creditelor noi, precum şi în situaţia refinanţării creditelor aflate în derulare.

Formula de calcul în care noul indicator înlocuieşte indicele ROBOR nu aduce, însă, schimbări majore în ceea ce priveşte sumele pe care clienţii băncilor ar urma să le achite pentru rate, susţine analistul economic Dragoş Cabat.

Domnia sa ne-a declarat, vineri: "Nu este nicio mare schimbare. În primul rând, rata va fi mai volatilă pentru că este stabilită în funcţie de tranzacţiile care se vor face, efectiv, pe piaţa interbancară, fiind o medie ponderată cu volumele de tranzacţionare. Cel mai mult se tranzacţionează la dobânzile overnight, la o zi şi la o săptămână şi abia după, mult mai puţin, cele la trei, şase, nouă luni sau un an. Dobânzile la termen scurt sunt mult mai volatile, ele scad în funcţie de câtă lichiditate este pe piaţă şi de mulţi alţi factori, astfel că uneori vor fi peste nivelul clasicului indice ROBOR, iar alteori vor fi sub pragul acestuia - faţă de 3,2%, noul indice poate să fie 3,1% sau poate să ajungă la 3,4%, adică 10-15 lei în plus sau în minus. Nu o să moară nimeni, nu o să plătească nimeni nici rate duble sau triple, dar nici la jumătate faţă de cât plăteau până acum".

În opinia analistului economic, faptul că noul indicator depinde foarte tare de lichiditatea din piaţă nu este de dorit, pentru că, în viitor, în cazul unui atac speculativ la leu, spre exemplu, Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să susţină moneda, iar unul dintre instrumentele prin care ar putea să facă acest lucru va fi prin retragerea lichidităţii de lei din piaţă, astfel încât să evite presiunea pe moneda naţională. Ca urmare, efectul imediat va fi acela că vor sări foarte tare dobânzile interbancare la termen scurt şi de aici şi volatilitatea, a explicat domnul Cabat.

Analistul a mai afirmat: "Nu ai, însă, cui să explici lucrurile astea. Cred că, până la urmă, şi BNR a realizat că nu se poate înţelege cu Teodorovici şi cu ceilalţi care vin cu astfel de măsuri, se ceartă degeaba cu ei. Astfel, cei din banca centrală au renunţat şi vor calcula aşa cum vrea Teodorovici, că nu e mare lucru".

Guvernanţii au vrut doar să arate că ei sunt cei "puternici" şi că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, face cum îi spun ei, dar în realitate nu s-a obţinut absolut nimic prin această schimbare, ei nu ştiu cum se calculează, a mai spus Dragoş Cabat, adăugând că persoanele care nu vor alege sau nu vor putea să îşi refinanţeze creditele vor fi mai câştigate decât cele care accesează credite noi sau decid să le refinanţeze pe cele pe care le au deja.

Ministrul de resort a spus, vineri, că noul proiect prevede înlocuirea indicelui ROBOR din formula de calcul din contractele de credit în lei cu rate variabile cu indicatori calculaţi exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare: "Indicatorul propus are în vedere rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară, care se publică pentru fiecare zi lucrătoare, pe site-ul BNR. Indicatorul res­pectiv va fi calculat la finalul fiecărui trimestru, ca media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice, astfel determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica pentru trimestrul următor datelor calculate".

La cererile formulate pentru refinanţarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare, instituţiile bancare trebuie să răspundă în maximum 60 de zile de la data formulării.

Teodorovici a mai anunţat că noul indice va fi calculat la finalul fiecărui trimestru.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că în consens cu părţile implicate şi în baza principiilor convenite cu BNR şi cu Asociţia Română a Băncilor (ARB) vor fi modificate OUG 114/2018 şi alte două acte normative, una dintre consecinţe fiind aceea că indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat, exclusiv, în baza tranzacţiilor interbancare.

Conform noii Ordonanţe, din activul băncilor asupra căruia se aplică taxa vor fi eliminate numerarul; soldurile de numerar la bănci centrale la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante; expunerile neperformante la valoare netă; titluri de datorie emise de administraţii publice la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante; creditele şi avansurile acordate administraţiilor publice la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante; creditele acordate de instituţiile de credit sectorului neguvernamental purtătoare de garanţii primite din partea administraţiei publice centrale la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante; creditele acordate instituţiilor de credit, creanţe ataşate şi sume de amortizat, la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante; depozitele la instituţii de credit, creanţe ataşate şi sume de amortizat, la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante; conturile de corespondent la instituţii de credit (nostro) şi creanţe ataşate, la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante; operaţiunile reverse repo şi titlurile luate cu împrumut, creanţe ataşate şi sume de amortizat, la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante.

Băncile pot beneficia de o reducere a taxei pe active dacă majorează intermedierea financiară şi/sau dacă reduc marja de dobândă dintre creditele şi depozitele în lei sub anumit nivel.

Nu vor fi taxate băncile aflate pe pierdere, iar în cazul celor care înregistrează profit, taxa nu poate fi mai mare decât profitul realizat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb