Analistul Radu Magdin a declarat, ieri, că, în momentul de faţă, există un element de organizare a traficului de refugiaţi pe componenta Marea Neagră, dar nu va fi un flux atât de puternic, menţionând că trebuie pregătite soluţii în coordonare cu partenerii europeni şi nu trebuie să se creeze "o isterie din nimic".
Analistul spune: "În primul rând, România nu este în niciun caz în aceeaşi situaţie cu filiera balcanică, respectiv cu filiera libiană, mă refer practic la tranzitul de refugiaţi care a venit pe filiera balcanică, dinspre Siria, via Turcia sau Grecia, respectiv la traficul de refugiaţi care a venit dinspre zona Africii subsahariene, via Libia în Italia prioritar. Situaţiile sunt total diferite. Ceea ce însă se vede în momentul de faţă în gradul de creştere a acestui număr, se vede faptul că cei care organizează un asemenea trafic, pentru că cineva face bani din asemenea lucru, fie că este vorba de grupuri de interese care vor să ţină Europa ocupată, indiferent de graniţa prin care intră, fie că vorbim de bani făcuţi de traficanţi, clar există un element de organizare în momentul de faţă şi pe componenta Marea Neagră, că este vizată România, că e vizată Bulgaria, asta este mai puţin relevant".
El a adăugat, citat de Agerpres, că nu va fi un flux de refugiaţi atât de puternic şi nu se va repeta situaţia din Italia sau Ungaria: "Categoric nu va fi un flux atât de puternic, ceea ce este important este să luăm din bune practici de la ţările care s-au confruntat deja cu această situaţie şi, totodată, să avem grijă să rezonăm cu partenerii noştri externi. Nu se va repeta situaţia cu care s-a confruntat Italia sau situaţia cu care s-a confruntat Ungaria. Este vorba de fluxuri în cantitate mai mică, însă, în mod cert, cineva în continuare se joacă cu Europa şi încearcă să organizeze diferite variante de a aduce refugiaţi aici, pentru că nu este vorba doar de un exerciţiu umanitar. Categoric aceşti oameni au probleme şi trebuie ajutaţi, este o datorie morală pe care o avem având în vedere şi valorile noastre europene, dar există şi cineva care face bani din aceste lucruri, sunt traficanţi care îşi bat joc de destine individuale".
În opinia sa, nivelul de pregătire a autorităţilor române cu privire la refugiaţi a crescut substanţial faţă de anul 2015 şi este bine să nu se creeze "o isterie din nimic".
"Legat de pregătirea efectivă a autorităţilor noastre, eu cred că oricum au sunat semnale de alarmă de acum doi ani, de la momentul 2015, şi situaţia cu care s-a confruntat Germania. Eu cred că nivelul nostru de pregătire a crescut substanţial de la momentul cu pricina. Singurul capitol la care, din punctul meu de vedere, trebuie avut grijă în perioada următoare şi este important să avem o atitudine constructivă, inclusiv din perspectivă mediatică, este să nu creăm o isterie din nimic, adică să nu facem în momentul de faţă o furtună într-un pahar de apă. Nu este vorba despre ceva similar cu ceea ce se întâmplă în cele două filiere, pregătim soluţii în coordonare cu partenerii noştri europeni cu privire la soarta punctuală a acestor oameni şi raportarea la valorile europene. Nu este loc de populism şi în niciun caz de cuvinte mari, cum s-au folosit în cazul reţelei balcanice sau în cazul situaţiei din Libia. Situaţia este total diferită este, însă, important să fim constructivi şi, în acelaşi timp, să fim pregătiţi", a completat analistul politic.
Potrivit acestuia, faptul că România a fost în siguranţă până acum arată profesionalismul zonei de securitate.