ANALIZĂ 24REAL: Românii au plătit, în medie, circa 100.000 de euro pentru cumpărarea unui imobil în ultimul an

G.U.
Companii / 18 octombrie 2021

Românii au plătit, în medie, circa 100.000 de euro pentru cumpărarea unui imobil în ultimul an

Piaţa imobiliară şi-a început revenirea pe un trend ascendent, cu tranzacţii în creştere atât pe piaţa rezidenţială, cât şi în sectorul office, după un an 2020 cu multe provocări, marcat de criza sanitară, de blocajele generate de COVID-19 în lanţul de aprovizionare, ce au condus la o creştere bruscă a preţului la materialele de construcţii, arată o analiză a 24REAL, una dintre cele mai dinamice companii de consultanţă imobiliară, specializată în intermedierea tranzacţiilor cu spaţii de birouri şi rezidenţiale din Bucureşti.

O creştere accentuată a fost înregistrată în sectorul rezidenţial, cu un interes mai mare pentru apartamentele cu 2 şi 3 camere, preţul achiziţiei unui imobil situându-se, în medie, la circa 100.000 de euro.

"Piaţa imobiliară şi-a continuat creşterea şi în semestrul al doilea. Preferinţele clienţilor din portofoliul 24REAL au fost apartamentele cu 2 şi 3 camere, unde am tranzacţionat, în ultimele săptămâni, peste 10 unităţi. Majoritatea caută suprafeţe mai mari decât cele actuale în care locuiesc şi, bineînţeles, se orientează cu precădere spre acele proprietăţi care dispun de balcoane sau terase, acestea devenind un criteriu definitoriu în opţiunile clienţilor. Bugetul mediu alocat pentru o proprietate s-a situat la circa 100.000 euro, preţul fiind într-un continuu trend crescător", a declarat Oscar Răceanu, Head of Residential Division în cadrul 24REAL.

Românii au plătit, în medie, circa 100.000 de euro pentru cumpărarea unui imobil în ultimul an

24REAL: Proprietate vândută în doar 96 de ore de la listare

În ceea ce priveşte durata de la care un imobil este listat în ofertă şi vândut, reprezentanţii 24REAL susţin că aceasta variază între 2 săptămâni şi cel mult 2 luni, în funcţie de preţul cerut, de zonă sau de complexitatea actelor ce trebuie obţinute în procesul de achiziţie, respectiv vânzare, după caz.

"Avem listate imobile cu preţuri cuprinse între 50.000 şi 200.000 de euro care sunt cele mai căutate din portofoliul nostru şi care au un orizont mai scurt de vânzare decât în cazul celor cu preţuri mai ridicate. Proprietăţile cu valori de peste 500.000 de euro au o perioadă mai lungă de tranzacţionare, motivul fiind atenţia sporită a clienţilor la astfel de proprietăţi, în ceea ce priveşte poziţionarea într-o zonă exclusivistă, atenţia la detalii, finisaje, calitate, facilitaţi etc. Recent, însă, am înregistrat şi un record - cea mai rapidă tranzacţie de proprietate imobiliară de până acum, ce a durat în jur de 96 de ore de la listare şi până la perfectarea documentelor. Este vorba despre o garsonieră din zona Iancului. Acest lucru a fost posibil doar după ce, împreună cu proprietarul, am poziţionat un preţ corect în piaţă, iar produsul vândut se afla într-o zonă foarte căutată. Cele două criterii sunt secretul tranzacţiilor rapide", a adăugat Oscar Răceanu.

În cazul cererii de închiriere, şi acest segment dă semne revenire, mai ales odată cu reînceperea anului universitar, cu solicitări venite atât din partea studenţilor, cât şi a expaţilor, cele două categorii lipsind din piaţă în ultima perioadă, pe fondul crizei sanitare.

Piaţa office în 2021: Preţul chiriilor coboară cu aproximativ 10%. După un record în 2020, suprafaţa medie închiriată scade sub nivelurile din 2019

Potrivit analizei, piaţa de birouri a trecut la rândul său printr-o provocare în ultimul an, cu clienţi care astăzi au devenit mult mai atenţi în luarea unor decizii ce vizează activitatea de business a companiilor pe care le administrează sau manageriază, atât din punctul de vedere al costurilor, cât şi al mediului în care lucrează.

Potrivit reprezentanţilor 24REAL, preţul chiriilor a înregistrat o scădere de aproximativ 10% faţă de anul trecut pentru spaţiile listate, în timp ce suprafaţa medie închiriată a cunoscut, la rândul său, o diminuare cu 15% faţă de maximele atinse în 2020.

"Preţul chiriilor a scăzut, în mod real, cu maximum 10%, pentru spaţiile disponibile aflate la listare, însă proprietarii sunt astăzi mult mai flexibili la negociere, atât în ceea ce priveşte preţul cerut cât şi perioada contractată. O direcţie interesantă în piaţă a fost reprezentată de suprafaţa medie închiriată de clienţii din porftofoliul nostru: dacă în 2020 am atins un nivel maxim istoric, de 255 mp închiriaţi, în 2021 suprafaţa medie închiriată pentru birouri a scăzut sub nivelul 2019, la 223 mp", a declarat Mircea Băbescu, Head of Office Division în cadrul 24REAL.

Românii au plătit, în medie, circa 100.000 de euro pentru cumpărarea unui imobil în ultimul an

În ceea ce priveşte următoarea perioadă pe piaţa de birouri, consultanţii 24REAL susţin că sunt multe contracte care ajung la scadenţă, astfel că ar trebui să existe mai multă efervescenţă pe piaţă în următoarele luni.

"Totul este în strânsă legătură cu evoluţia pandemiei, respectiv sfârşitul acesteia. Avem mai mulţi clienţi care plănuiesc relocări de acum pentru anul viitor, când se aşteaptă să vedem o activitate mai intensă la birou, chiar dacă o să existe în continuare o componentă de lucru în format hibrid. Încetinirea livrărilor şi a dezvoltărilor noi de clădiri de birouri poate pune la un moment dat presiune pe piaţă, asta deoarece următorii 2-3 ani nu vor aduce livrări semnificative de spaţii de birouri în Capitală", a mai punctat Mircea Băbescu.

Clienţii, mult mai atenţi în luarea unor decizii privind spaţiul de birou

Potrivit 24REAL, odată cu revenirea oamenilor la birou şi a nomalizarii parţiale a activităţilor, s-a simţit şi creşterea nevoii de lucru şi a interesului acordat spaţiului de birou, care, bineînţeles, are o importanţă deosebită în evoluţia unui business.

"Anul 2021 a fost pe un trend ascendent şi mult peste ceea ce s-a întâmplat în 2020, atât la nivel de închiriere cât şi la vânzare. Tot mai multe companii caută să îşi investească profiturile în propriul sediu, chiar am observat o creştere a achiziţiilor şi a nevoii de achiziţie în segmentul companiilor care activează în domeniul construcţiilor. Şi în zona de închiriere lucrurile au evoluat faţă de 2020, revenind şi nevoia companiilor de a lucra la birou şi de a aduce schimbări birourilor actuale, atât că suprafaţă, configuraţie sau îmbunatăţire la nivelul clădirii", a adăugat consultantul 24REAL.

Atât actualii chiriaşi, cât şi companiile care şi-au căutat spaţii de birouri în ultimul an au fost mult mai atenţi în luarea unor decizii privind spaţiile de lucru, fie că a fost vorba de o relocare, prelungire a unei înţelegeri contractuale sau investiţii în fit-out.

"Clienţii au fost mai atenţi că niciodată în luarea anumitor decizii ce au ţinut de spaţiul de lucru. Au analizat mai mult oferta pieţei ori au optat pentru spaţii cu fit-out-ul cât mai apropiat de cerinţa echipei. Spaţiile amenajate şi spaţiile cu proprietari flexibili au avut cu siguranţă mai mult de câştigat anul acesta. Am observat o dorinţă a clienţilor de spaţii mai ample, în clădiri cât mai moderne. Un alt aspect important pe care l-am remarcat a fost dorinţa chiriaşilor de flexibilitate, pe care au căutat-o inclusiv la proprietari", a mai precizat Mircea Băbescu.

24REAL ţinteşte pentru acest an intermedierea cu succes a unui număr de peste 50 tranzacţii pe piata de birouri (reprezentând aproximativ 18.000 mp de spaţii de birouri) şi de peste 50 de unităţi (apartamente şi case/vile) pe piaţa rezidenţială.

Pe site-ul www.24real.ro sunt în prezent listate peste 850 birouri, spaţii comerciale şi imobile spre închiriere şi vânzare, iar ţinta pentru finalul anului este ca numărul total al acestora să depăşească 1.000 de unităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb