Investiţiile străine directe realizate de China în America de Nord şi Europa s-au diminuat cu 73% în 2018, atingând cel mai redus nivel din ultimii şase ani, după ce Statele Unite au înăsprit normele privind siguranţa afacerilor, iar Beijing-ul a impus restricţii pe ieşirile de capital, potrivit firmei de avocatură Baker & McKenzie.
Cifrele arată impactul escaladării tensiunilor comerciale şi politice dintre Washington şi Beijing.
Potrivit analizei menţionate, investiţiile în Statele Unite au scăzut cu 83% anul trecut, însă au sporit cu 80% în Canada. În pofida declinului per ansamblul Europei, investiţiile străine directe realizate de China în ţări precum Germania, Franţa şi Spania au crescut.
Investiţiile străine directe ale Chinei în cele două regiuni occidentale (America de Nord şi Europa) au coborât la 30 de miliarde de dolari în 2018, de la 111 miliarde de dolari în 2017, conform raportului realizat de Baker & McKenzie împreună cu firma de cercetare Rhodium Group.
"Unele afaceri se realizează, totuşi, în pofida noilor norme privind protejarea investiţiilor, a tensiunilor comerciale şi controalelor privind investiţiile chineze", a declarat Michael DeFranco, şef al diviziei globale de fuziuni şi achiziţii din cadrul Baker McKenzie.
De menţionat că normele înăsprite au dus la anularea a 14 investiţii chineze în America de Nord, a căror valoare se ridică la 4 miliarde de dolari. În Europa au fost anulate şapte afaceri cu o valoare totală de 1,5 miliarde de dolari.