ANALIZĂ BLOOMBERG Disponibilizările din sectorul bancar global - circa 60.000, anul acesta

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 septembrie 2019

Disponibilizările din sectorul bancar global - circa 60.000, anul acesta

Majoritatea posturilor eliminate sunt în Europa

Reducerile de locuri de muncă anunţate de bănci în acest an se îndreaptă spre 60.000, iar aproape toate sunt în Europa, unde ratele dobânzilor negative şi încetinirea expansiunii economice determină creditorii să intensifice reducerile de cos-turi, potrivit Bloomberg.

O analiză a agenţiei de ştiri aminteşte că, săptămâna trecută, Commerz-bank AG, a doua mare bancă germană, a informat că va elimina 4.300 de posturi, continuând planul de restructurare lansat în urmă cu trei ani. Astfel, totalul disponibilizărilor anunţate de bănci în 2019 este de circa 58.200, aproape 90% din locurile de muncă tăiate fiind din Europa, ceea ce subliniază slăbiciunea industriei financiare de pe continent.

Bloomberg notează că Europa se confruntă cu o piaţă bancară fragmentată, o creştere economică ce încetineşte şi cu rate negative ale dobânzilor, care au erodat puternic veniturile din împrumuturi.

Aşteptările ca ratele dobânzilor să înceapă să crească au fost zădărnicite în acest an, când războiul comercial dintre SUA şi China a influenţat exporturile europene şi a obligat Banca Centrală Europeană să ducă dobânzile şi mai mult sub zero.

Băncile din Germania, care depind de exporturi mai mult decât majoritatea economiilor mari, se află în fruntea listei reducerilor de locuri de muncă, scrie Bloomberg.

Aşadar, Deutsche Bank AG, cel mai mare creditor din Germania, va elimina 18.000 de posturi până în 2022, în condiţiile în care se retrage de pe o parte importantă a pieţei de investment banking. Totodată, bănci din Spania, Marea Britanie şi Franţa reduc mii de posturi ca să-şi îmbunătăţească profitabilitatea. Banco Santander SA, cea mai mare bancă spaniolă, renunţă la 5.433 de locuri de muncă, HSBC Holdings Plc - cea mai mare instituţie de credit din Regatul Unit, la 4.000, Barclays Plc, tot din Marea Britanie, la 3.000, potrivit cifrelor Bloomberg. Acestea mai arată că Alfa-Bank JSC, una dintre cele mai mari bănci comerciale private din Rusia, taie 3.000 de posturi, KBC Bank NV din Belgia - 2.150, Societe Generale SA din Franţa - 2.130, CaixaBank SA din Spania -2.023, iar creditorul elen National Bank of Greece - 1.700.

Bloomberg concluzionează, însă, că nu este totul "întunecat" în domeniul serviciilor bancare europene, deoa-rece societăţile de profil încearcă să adauge locuri de muncă pe segmentul tehnologic şi cel de conformitate. Commerzbank, care avea 41.486 de angajaţi cu normă întreagă la sfârşitul anului trecut, intenţionează să adauge aproximativ 2.000 de posturi în "zone strategice", ca parte a restructurării sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb