După ani buni de criză, sectorul bancar european este plin de tranzacţii, potrivit unei analize Bloomberg, care aminteşte că, numai în ultima săptămână, Intesa Sanpaolo SpA din Italia a decis să cumpere banca privată elveţiană Reyl & Cie SA, iar Unicaja Banco SA din Spania a reluat discuţiile de fuziune cu rivala Liberbank SA. Totodată, există potenţialul realizării unor tranzacţii mai mari, analiştii speculând în prezent pe marginea unei eventuale alianţe între băncile franceze Societe Generale SA şi BNP Paribas SA.
Conform analizei, au existat speculaţii legate de tranzacţii în domeniu încă de la momentul la care CaixaBank SA din Spania a anunţat, în septembrie, că va cumpăra Bankia SA. Acordul de 3,8 miliarde de euro (4,5 miliarde de dolari) pentru crearea celei mai mari bănci interne a Spaniei a declanşat discuţii pe tot continentul, unde sectorul financiar este fragmentat. Planurile mai sus menţionate au fost alimentate de încercările recente ale Băncii Centrale Europene (BCE) de a relaxa normele privind realizarea de tranzacţii între bănci.
Chiar şi tranzacţiile transfrontaliere sunt avute în vedere, conform studiului, deşi, în trecut, puţine bănci au reuşit să depăşească obstacolele politice şi de reglementare ca să realizeze o fuziune profitabilă.
Sursa aduce în atenţie câteva potenţiale tranzacţii în perioada următoare, în sectorul bancar european:
• Germania
Directorul executiv al gigantului Deutsche Bank AG, Christian Sewing, a spus în repetate rânduri că doreşte să joace un rol activ în consolidarea bancară europeană atunci când acest proces se va produce.
Sewing a derulat, anul trecut, discuţii oficiale de preluare - care ulterior au eşuat - cu rivalul local Commerzbank AG, respectiv negocieri neoficiale cu creditorul elveţian UBS Group AG. Christian Sewing continuă să se pronunţe în mod privat în favoarea unui acord cu UBS, conform Bloomberg News, deşi exclude în mod public o mare achiziţie, argumentând că banca îşi finalizează restructurarea.
O altă problemă pentru Deutsche Bank este evaluarea sa scăzută, care ar pune-o într-o poziţie de subordonare cu aproape orice altă instituţie creditoare de dimensiune comparabilă, notează studiul.
"Fuziunile şi achiziţiile ar putea exista în viitorul Deutsche Bank, însă unele progrese de auto-susţinere sunt necesare pentru a creşte şansele de succes ale unei tranzacţii", spune Alison Williams, analist la Bloomberg Intelligence.
Commerzbank, de asemenea, a fost adesea subiectul speculaţiilor de preluare. ING Groep NV din Olanda şi UniCredit SpA din Italia şi-au exprimat interesul pentru banca germană, după ce negocierile acesteia cu Deutsche Bank au eşuat.
Potrivit analizei, nu este clar cât de deschişi sunt noul CEO şi preşedintele consiliului de supraveghere al Commerzbank la fuziuni şi achiziţii, iar deţinerea de 15,6% a guvernului german ar putea complica, de asemenea, lucrurile.
• Franţa
Grupul bancar privat francez Banque Populaire and Caisse d'Epargne (BPCE) evaluează posibilitatea să preia controlul asupra afacerilor de asigurări şi plăţi ale Natixis SA, potrivit cotidianului Les Echos, însă un purtător de cuvânt al BPCE a negat că există astfel de planuri.
Între timp, Credit Agricole SA, al doilea mare creditor din Franţa, caută potenţiale achiziţii în Italia, conform unor surse apropiate situaţiei, care menţionează că banca franceză a luat în discuţie eventuale achiziţii de bănci mici şi mijlocii din Italia. Posibilele ţinte includ Banco BPM SpA, precum şi Credito Valtellinese SpA (Creval), mai spun sursele.
Potrivit unui analist Morgan Stanley, o posibilă alianţă a Credit Agricole cu rivalul mai mare BNP Paribas ar putea avea sens dacă va duce la o simplificare a reţelelor băncii, creând în acelaşi timp potenţiale sinergii "materiale".
Totodată, directorul executiv al Societe Generale, Frederic Oudea, a declarat recent că tranzacţiile transfrontaliere sunt idei bune, dar nu reprezintă în prezent prioritatea băncii.
• Elveţia
Preşedintele gigantului UBS Group AG, Axel Weber, studiază posibile opţiuni de fuziune, care variază de la o unificare a unor funcţii de back-office cu cele ale Credit Suisse Group AG până la o mega-fuziune completă cu rivalul său, conform Bloomberg, care adaugă că o combinaţie a celor mai mari două bănci din Elveţia s-ar confrunta cu obstacole majore de reglementare, precum şi cu cerinţe suplimentare de capital şi lichiditate, care ar putea depăşi potenţialele economii de costuri.
CEO-ul UBS, Sergio Ermotti, s-a plâns de mult că regula "too-big-to-fail" ("prea mare pentru a falimenta") din Elveţia creează obstacole pentru cei mai mari creditori ai ţării.
Analiza precizează că, în condiţiile în care ambele bănci elveţiene au poziţii dominante pe segmentul de administrare a averilor, o eventuală fuziune ar putea determina clienţii acestora să-şi mute cel puţin o parte din active către o altă instituţie financiară, ca să-şi diversifice riscurile.
Conform sursei, Axel Weber ar prefera un acord transfrontalier cu Deutsche Bank, în ciuda discuţiilor dintre părţi, care au colapsat anul trecut, dar are o listă lungă de ţinte, care include şi BNP Paribas din Franţa, care are o valoare de piaţă similară cu cea a UBS şi ar fi o achiziţie complementară pe segmentele de gestionare a activelor şi averilor, precum şi pentru operaţiunile de investment banking.
UBS ar putea lua în considerare şi opţiuni cu Commerzbank (Germania), respectiv Barclays Plc şi Lloyds Banking Group Plc (Marea Britanie), potrivit analizei Bloomberg.
• Italia
La începutul acestei săptămâni, Nexi SpA, cel mai mare procesator de plăţi din Italia, a anunţat o fuziune îndelung aşteptată cu rivalul SIA SpA, pentru crearea unui grup cu venituri anuale de 1,8 miliarde de euro, care intenţionează să se extindă în Europa. Tranzacţia are o valoare de 4,56 miliarde de euro. Potrivit unor surse apropiate situaţiei, Nexi a mai lansat o ofertă neangajantă pentru achiziţia Nets A/S din Danemarca.
Totodată, Intesa Sanpaolo SpA a preluat anul acesta Unione di Banche Italiane SpA, în timp ce guvernul italian i-a întrebat e pe oficialii UniCredit dacă ar fi interesaţi să cumpere participaţia majoritară a statului la Banca Monte dei Paschi di Siena SpA (MPS), potrivit unor surse apropiate situaţiei.
MPS a angajat Mediobanca SpA pentru a explora opţiunile strategice pe care le are, în condiţiile în care guvernul intenţionează să iasă din acţionariat până la sfârşitul anului viitor. Pe de altă parte, Mediobanca s-a adresat Assicurazioni Generali SpA cu privire la achiziţia diviziei de private banking şi management al averilor aparţinând asiguratorului, dar a abandonat în cele din urmă planul.
• Spania
Banco de Sabadell SA a angajat bancherii de la Goldman Sachs Group Inc. pentru explorarea opţiunilor strategice care ar putea include o vânzare sau o fuziune, după cum anunţa Bloomberg în luna septembrie. Totodată, banca a abordat Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA) şi Kutxabank SA cu scopul realizării unor potenţialele alianţe, conform El Confidencial. CEO-ul BBVA, Onur Genc, a declarat că banca pe care o conduce ar fi deschisă unei fuziuni sau achiziţii, dacă o astfel de tranzacţie ar avea sens economic.
Creditorii mai mici îşi analizează, de asemenea, opţiunile pe care le au la dispoziţie. Unicaja Banco şi Liberbank, spre exemplu, au informat, luni, că au purtat discuţii cu privire la relansarea unei fuziuni abandonate anul trecut pentru a forma a cincea mare bancă a ţării, cu active totale de peste 100 de miliarde de euro.
Potrivit unei surse citate de Reuters, Unicaja şi Liberbank ar putea convoca reuniuni ale board-urilor lor în zilele următoare, ca să lanseze în mod oficial discuţiile pe marginea unei fuziuni.
Toate acestea vin în contextul în care băncile din Europa sunt supuse tot mai multor presiuni în vederea unirii forţelor lor, astfel încât să facă faţă datoriilor neprformante în creştere şi dobânzilor aflate la recorduri minime, pe fondul actualei crize generate de pandemia de Covid-19.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2020, 07:19)
Erste Bank nu papă nimic?
S-a plictisit mister Treichl?