ANALIZĂ DELOITTE: România, unul din cele trei state din Europa cu obligaţii de tranzacţionare centralizată a gazelor naturale

V.D.
Macroeconomie / 28 martie 2018

România, unul din cele trei state din Europa cu obligaţii de tranzacţionare centralizată a gazelor naturale

În Europa, existenţa obligaţiilor de tranzacţionare a gazelor naturale pe pieţe centralizate sau alte forme de licitaţii deschise reprezintă o excepţie mai mult decât o regulă generală. Există în prezent trei ţări cu obligaţii de tranzacţionare: România, Grecia şi Polonia, se arată într-o analiză Deloitte.

În Grecia şi Polonia obligaţiile sunt implementate cu scopul de a proteja piaţa împotriva unei poziţii dominante a principalului importator (întrucât aceste ţări au un grad ridicat de dependenţă de importuri). În România, obligaţia a fost introdusă pentru a ajuta la dezvoltarea pieţei. Constatările reies din analiza Deloitte cu privire la obligaţiile de tranzacţionare centralizată a gazelor naturale în ţările europene, se mai arată în raport.

"Analiza a fost realizată pe baza datelor existente la nivelul ţărilor europene. Cota stabilită la momentul actual pentru producătorii din România (de 30%) este suficientă pentru a impulsiona piaţa gazelor naturale. Pe viitor, această cotă poate fi modificată sau eliminată, în funcţie de evoluţia şi dezvoltarea pieţei", a spus Răzvan Nicolescu, Lider al Industriei de Energie şi Resurse, Deloitte România.

De-a lungul timpului, obligaţiile de tranzacţionare a gazelor naturale pe pieţe centralizate sau alte forme de licitaţii deschise au fost implementate având ca scop cantităţi reduse raportate la consumul naţional (aproximativ 3-10%) şi au fost implementate pe o perioadă limitată de timp (aproximativ 4-6 ani), fiind impulsionate în special de demararea procedurilor de fuziuni şi achiziţii a principalilor actori ai pieţei, cu scopul evitării creării poziţiilor de monopol.

Pe de altă parte la momentul actual există trei state cu astfel de obligaţii: România, cu o cota de vânzare pentru producători de 30%, Polonia unde 55% din cantitatea de gaze naturale trebuie să fie tranzacţionată pe o piaţă centralizată, şi Grecia, unde 17% din cantităţile importate de către principalul operator trebuie să fie vândut printr-un sistem electronic de licitaţii.

Obligaţia curentă a României ca 30% din vânzările producătorilor să fie efectuate în cadrul unei pieţe centralizate este un caz atipic între producătorii de gaze naturale din Europa, menită a impulsiona dinamica pieţei en-gros.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. PSD prin Adrian Nastase a vandut petrolul tarii. PNL prin Calin Popescu Tariceanu a dat gratis gazele din Marea Neagra. Acum PSD+ALDE prin Dragnea si Tariceanu ne vand pe nimic aurul tarii de la Rovina si Certej din Hunedoara. Actul normativ pentru aprobarea inceperii exploatarii este pe masa guvernului. Afacere, aia scot 5 miliarde de dolari rad munti intregi si ne lasa noua cianura. Noi castigam praful de pe de pe toba. CAT MAI REZISTI POPORULE LA ACEST JAF? CAT? CUM DE II MAI VOTEZI PE ACESTI HOTI POPORULE. MAI EXISTA VREUN PATRIOT SA OPREASCA ACEST JAF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb