Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat joi că a evacuat aproape 100 de persoane, inclusiv zeci de copii, din Gaza în Emiratele Arabe Unite, solicitând ca transferurile medicale regulate din enclavă să poată fi reluate, informează news.ro.
"Aceasta a fost cea mai mare evacuare din Gaza din octombrie 2023", a declarat jurnaliştilor Richard Peeperkorn, reprezentantul OMS pentru teritoriul palestinian ocupat, referindu-se la o operaţiune care a avut loc miercuri.
"Gaza are nevoie de coridoare medicale. Avem nevoie de un sistem mai bine organizat şi susţinut", a spus el, adăugând că peste 10.000 de locuitori din Gaza aşteaptă transferul.
Miercuri, au fost evacuaţi 97 de pacienţi răniţi şi 155 de însoţitori, potrivit OMS. Pacienţii au fost transportaţi la aeroportul Ramon din Israel pentru a călători mai departe la Abu Dhabi pentru îngrijiri specializate. Pacienţii au inclus 45 de copii şi 52 de adulţi cu o gamă largă de boli, inclusiv cancer, boli cardiovasculare, anomalii congenitale, boli ale sângelui şi ficatului şi traume/leziuni.
În prezent, doar 17 din cele 36 de spitale rămân parţial funcţionale în Gaza, în timp ce asistenţa medicală primară şi serviciile la nivel comunitar sunt frecvent suspendate sau inaccesibile din cauza insecurităţii, atacurilor şi ordinelor repetate de evacuare, precizează OMS.
O analiză OMS a tipurilor de răni în conflictul din Gaza a constatat că leziunile grave ale membrelor sunt principalul tip care va avea nevoie de tratament. Amputaţiile sunt următoarele, urmate de arsuri majore, leziuni ale măduvei spinării şi leziuni cerebrale traumatice. Mulţi pacienţi au mai mult de o leziune.
Se estimează că cel puţin un sfert dintre persoanele rănite în Gaza au leziuni care le vor schimba viaţa şi care necesită servicii de reabilitare acum şi în anii următori, potrivit raportului OMS.
"În cele din urmă, cea mai bună îngrijire pentru toţi pacienţii este o încetare a focului", a scris pe X Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.