ANALIZĂ FINANCIAL TIMES Boom-ul IPO-urilor transfrontaliere, bogat în promisiuni, dar şi în pericole

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 martie 2021

Boom-ul IPO-urilor transfrontaliere, bogat în promisiuni, dar şi în pericole

Valoarea de piaţă a celui mai mare producător de ţigări electronice din China, RLX Technology, a scăzut de la 46 de miliarde de dolari în prima zi de tranzacţionare la NYSE - 22 ianuarie -, la 14 miliarde de dolari în prezent

Boom-ul ofertelor publice iniţiale (IPO) de pe pieţele acţiunilor din lume a făcut ca investitorii să fie atraşi de listările transfrontaliere, îndeosebi în SUA, unde companiile vând titluri prin intermediul New York Stock Exchange (NYSE) şi Nasdaq, însă, la fel ca în era dotcom, unele societăţi au mari câştiguri în urma acestor oferte, iar altele pot avea de suferit, conform unei analize Financial Times IFT).

Sursa aduce în atenţie faptul că, atunci când cel mai mare producător de ţigări electronice din China, RLX Technology, şi-a listat acţiunile la Bursa din New York, în 22 ianuarie anul acesta, preţul titlurilor s-a dublat în prima zi de tranzacţionare, evaluând compania la 46 de miliarde de dolari. Dar, săptămâna trecută, preţul acţiunilor RLX s-a prăbuşit, după apariţia informaţiilor potrivit cărora Beijingul înăspreşte reglementările privind vaparea, dar şi pe fondul temerilor că SUA vor delista companiile chineze. Acum, RLX valorează 14 miliarde de dolari. Conform FT, evoluţia titlurilor RLX scoate în evidenţă riscurile pe care le prezintă boom-ul actual al ofertelor publice iniţiale.

Frenezia IPO-urilor de pe pieţele globale va genera un nivel record în materie pentru primul trimestru din acest an, în mare parte datorită SPAC-urilor. Un SPAC (special purpose acquisition company) este o societate care nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO. SPAC-ul foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.

O mare parte din activitatea de listare are loc în SUA, potrivit FT, care menţionează că societăţile considerate câştigătoare de pe urma pandemiei, mai ales cele din tehnologie şi sănătate, se grăbesc să se listeze cât timp entuziasmul de pe pieţe încă este mare.

Listările transfrontaliere reprezintă 38% din IPO-urile din SUA, în acest an, nivelul fiind cel mai ridicat din ultimele două decenii

Analiza FT atrage atenţia că, deşi multe societăţi care debutează în SUA sunt americane, numeroase companii au o foarte mică legătură cu Statele Unite. FT menţionează că activele şi clienţii acestora se află în exteriorul SUA, de cele mai multe ori în Asia. Cu toate acestea, listările transfrontaliere reprezintă 38% din IPO-urile care au avut loc în SUA, în 2021, nivelul fiind cel mai ridicat din ultimele două decenii.

Luna aceasta, Coupang, grup sud-coreean de comerţ electronic, a avut cea mai mare listare în SUA a unei entităţi din exterior, după cea a grupului chinez Alibaba, în 2014. În februarie, furnizorul chinez de servicii cloud Cloopen a debutat la NYSE, iar în prima zi de tranzacţionare preţul acţiunilor sale s-a triplat. Însă, notează FT, Coupang şi Cloopen ar putea pierde din valoare, aşa cum s-a întâmplat cu gigantul de e-commerce Amazon.com în anii 1990.

Aceste companii se îndreaptă spre SUA în căutarea unor evaluări mai mari şi a investitorilor cu experienţă, care nu au probleme să plaseze bani în firme care nu au demonstrat deocamdată că sunt profitabile. Listările din SUA permit, de asemenea, grupurilor din exterior să beneficieze într-un mod mai direct de politicile de susţinere ale Rezervei Federale şi de pachetul de stimulente al preşedintelui Joe Biden, de 1,9 trilioane de dolari.

Pentru investitorii din SUA, listările transfrontaliere sunt atractive, în condiţiile în care aceştia pot ajunge pe pieţele în creştere din exterior. Cu toate acestea, riscurile economice şi politice există. Conform FT, deşi IPO-urile transfrontaliere respectă regulile SUA, multe dintre oferte au mai multe clase de acţiuni sau alte structuri care limitează drepturile investitorilor minoritari. De asemenea, este greu pentru investitorii occidentali să anticipeze schimbările de reglementare în ţările pe care nu le cunosc bine. Cele mai grave probleme în acest sens sunt în China, dar ele se extind şi în alte regiuni, conform sursei.

"Pariezi că succesul companiilor listate va fi mare, dar chiar nu ştii ce primeşti", spune Charles Elson, expert în guvernanţă la Universitatea din Delaware.

Conform FT, evoluţia RLX este un exemplu de avertisment, mai ales că acţiunile chinezeşti listate în SUA au fost afectate de anunţul potrivit căruia autorităţile de reglementare americane merg mai departe cu planurile care ar obliga toate companiile din ţara asiatică să fie delistate dacă Beijingul continuă să refuze accesul autorităţilor de reglemementare la documentele lor constitutive.

În plus, scrie FT, îndepărtarea de companiile cu creştere ridicată, care au beneficiat de pe urma pandemiei, respectiv orientarea către societăţile care vor avea de câştigat din redeschiderea economiei post-pandemie, vor afecta, de asemenea, preţurile acţiunilor. Spre exemplu, acţiunile Connect Biopharma Holdings Ltd. din China sunt deja sub preţul de listare din 19 martie, iar cele ale Zhihu Inc., un site chinez de întrebări şi răspunsuri, sunt în declin. În cazul Coupang din Coreea de Sud, deşi compania a fost ferită de preocupările specifice Chinei, preţul acţiunilor sale încă este sub închiderea din prima zi de tranzacţionare.

Surse: SEC anchetează boom-ul listărilor SPAC

SEC (Securities and Exchange Commission - Comisia pentru bursă şi valori mobiliare din SUA) a lansat o anchetă cu privire la interesul în creştere pentru tranzacţiile SPAC pe Wall Street, spun surse citate de Reuters.

SPAC-urile au atras la nivel mondial 170 de miliarde de dolari anul acesta, depăşind totalul de 157 de miliarde de dolari de anul trecut, arată datele Refinitiv. Cu toate acestea, creşterile foarte mari ale preţurilor acţiunilor în prima zi de tranzacţionare a SPAC-urilor au început să dispară în luna curentă.

Conform Reuters, SEC a deschis ancheta cu privire la SPAC-uri ca să obţină informaţii despre modul în care subscriitorii gestionează riscurile implicate. În ultimele zile, autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare din SUA a trimis scrisori către băncile de pe Wall Street, solicitând informaţii despre tranzacţiile acestor instituţii pe segmentul SPAC.

Anterior, SEC informa că monitorizează boom-ul SPAC-urilor, dar scrisorile transmise către bănci reprezintă un semnal că autoritatea intensifică controlul acestor tranzacţii şi al băncilor de pe Wall Street care subscriu în IPO-uri.

SEC le-a cerut băncilor să furnizeze informaţiile în mod voluntar şi, în consecinţă, nu s-a pus problema unei cereri oficiale de anchetă, conform Reuters. Cu toate acestea, scrisorile au fost trimise de către divizia de aplicare a normelor din cadrul SEC, ceea ce sugerează că măsura ar putea precede o anchetă oficială.

Potrivit surselor, SEC caută informaţii despre comisioanele din tranzacţiile SPAC, volumele, conformitatea, raportarea şi controalele pe care băncile le-au pus în aplicare pentru a controla tranzacţiile pe plan intern.

La începutul acestei luni, SEC a avertizat investitorii să nu cumpere SPAC-uri pe baza faptului că unele sunt susţinute de celebrităţi şi a menţionat că urmăreşte îndeaproape evoluţiile din domeniu.

Sursele mai declară că autoritatea de reglementare din SUA are în atenţie unele companii care au devenit publice prin tranzacţii SPAC, inclusiv producătorii de vehicule electrice Lordstown Motors Corp., Nikola Corp. şi Clover Health Investments.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb