ANALIZĂ FT Presiuni pe băncile americane, pentru consolidare

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 martie 2021

Presiuni pe băncile americane, pentru consolidare

Creditorii străini cu randamente slabe şi grupurile bancare mai mici din SUA, posibili vânzători de active Bancherii avertizează, însă, că nu toate tranzacţiile viitoare vor fi uşor de realizat

Presiunile generate de pandemia de Covid şi interesul investitorilor pentru achiziţii recente au crescut apetitul băncilor medii din SUA pentru mai multe tranzacţii, cum este cazul vânzării recente, pe 7,6 miliarde de dolari, a People's United Financial către M&T Bank, spun dealerii din industrie şi analiştii citaţi de Financial Times (FT).

În opinia acestora, cumpărătorii posibili includ creditori regionali din SUA precum US Bank şi Citizens Financial, precum şi TD Bank din Canada sau Bank of Montreal. Băncile americane mai mici şi creditorii străini cu randamente slabe şi mai puţine motive să rămână în SUA, cum este Santander SA din Spania, sunt considerate mai susceptibile să vândă operaţiuni.

"Toată lumea vrea să facă o afacere, aceasta este diferenţa momentului actual faţă de trecut", declară, potrivit FT, un veteran al tranzacţiilor bancare, care oferă consultanţă în indutria de profil.

Bancherii avertizează, însă, că nu toate tranzacţiile viitoare vor fi uşor de realizat. Potrivit unei surse citate de FT, grupul britanic HSBC Holdings Plc, care a confirmat luna trecută că explorează vânzarea băncii sale de retail din SUA (care are de 150 de sucursale) ar putea pur şi simplu să anuleze acest plan.

Dar, scrie FT, pandemia a evidenţiat avantajele dimensiunii unei entităţi bancare. În condiţiile în care sucursalele au fost închise sau clienţii - temători să le viziteze, serviciile bancare digitale au devenit mai importante, punând presiune pe bănci în vederea realizării de investiţii. În acelaşi timp, ratele scăzute ale dobânzilor şi cererea insuficientă de împrumuturi au făcut mai dificil pentru creditori să profite de pe urma depozitelor. Astfel, notează sursa, realizarea de economii de amploare reprezintă o modalitate de a creşte profitabilitatea băncilor.

"Orice bancă aflată în urma primelor patru sau cinci nume din industrie, în special în sectorul de retail, trebuie să-şi pună câteva întrebări strategice foarte serioase", afirmă o sursă dintr-o bancă de dimensiuni medii din SUA, adăugând: "Nu este vorba de «străin versus local», este vorba doar despre amploare".

PNC Bank va deveni al cincilea mare grup bancar din SUA, dacă va finaliza preluarea operaţiunilor locale ale BBVA

Cele mai mari bănci din SUA sunt JPMorgan Chase, cu active de peste 3 trilioane de dolari, Bank of America - cu 2,3 trilioane de dolari, Wells Fargo - cu 1,8 miliarde de dolari, Citigroup - cu 1,7 miliarde de dolari. PNC Bank ar deveni cel de-al cincilea mare grup bancar din SUA, dacă va finaliza preluarea anunţată de 11,6 miliarde de dolari a operaţiunilor americane ale creditorului spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA). Urmează, în clasamentul băncilor din Statele Unite, Truist Bank şi US Bank.

Reacţia investitorilor la recentele tranzacţii bancare a crescut probabilitatea unor tranzacţii viitoare. Spre exemplu, preţul acţiunilor First Citizens Bank din Carolina de Nord s-a dublat de când a anunţat achiziţia pe 2,2 miliarde de dolari a CIT Group (în 16 octombrie). Titlurile PNC au crescut, la rândul lor, cu peste 40% după acordul cu BBVA, care a venit o lună mai târziu, depăşind creşterea cu 33,5% a KBW Nasdaq Bank Index în aceeaşi perioadă.

"În ceea ce priveşte tranzacţiile bancare, piaţa tinde să fie ciclică - îi plac sau nu aceste afaceri", spune Rodgin Cohen, consultant bancar de pe Wall Street, menţionând: "Începând cu răspunsul la tranzacţia First Citizens - CIT Group, piaţa a fost destul de receptivă". 

Scott Siefers, analist la Piper Sandler, consideră că apetitul băncilor pentru tranzacţii s-a îmbunătăţit în ultimele şase luni, deoarece băncile nu se mai tem de pierderile de pe urme împrumuturilor legate de Covid, care erau, oarecum, o necunoscută

Un factor care ar putea împiedica tranzacţiile bancare este faptul că mai mulţi jucători mari digeră achiziţiile recente, iar autorităţile de reglementare se opun achiziţiilor simultane, deoarece prezintă riscuri operaţionale, conform FT.

"Nu cred că vom vedea o frenezie, dar nici că vom reveni la punctul în care se realizau una sau două oferte pe an", declară un alt veteran al tranzacţiilor financiare.

Băncile canadiene, posibili cumpărători

Băncile de top din Canada, care au o prezenţă considerabilă în SUA, sunt văzute ca achizitori posibili.

"Acestea au un bilanţ considerabil în Canada şi o cotă de piaţă limitată în SUA, ceea ce reprezintă o oportunitate de creştere", consideră Ebrahim Poonawala, analist pentru Canada la Bank of America.

TD Bank din Canada, care are active de peste 400 de miliarde de dolari, este descrisă de bancheri ca un potenţial cumpărător al reţelei HSBC din SUA. HSBC are o prezenţă puternică în estul SUA şi Florida, ceea ce ar completa amprenta TD.

Cu toate acestea, o sursă apropiată HSBC a spus că s-ar putea dovedi dificil de vândut reţeaua sa din cauza modului în care costurile sale sunt legate de societatea-mamă, ceea ce o face greu de evaluat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb