ANALIZĂ KEYSFIN: Construcţiile, la minimul ultimilor 8 ani

V.B.
Companii #Construcţii / 24 septembrie 2014

Construcţiile, la minimul ultimilor 8 ani

Economia românească dă tot mai multe semnale de alarmă. Altădată unul dintre motoarele economice, sectorul construcţiilor a ajuns la cea mai proastă performanţă din 2006 şi până în prezent, afirmă analiştii de compania de business information şi credit management KeysFin, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

Potrivit datelor oficiale de la Institutul Naţional de Statistică (INS) interpretate de KeysFin, sectorul construcţiilor inginereşti a înregistrat, în primele şapte luni din 2014, cel mai mare declin din ultimii 8 ani, de când există date disponibile la INS.

Construcţiile inginereşti se referă, în principal, la lucrările de infrastructură precum drumuri, poduri sau căi ferate, investiţii realizate în principal de stat. "Cum statul şi-a redus puternic investiţiile în 2014, sectorul a intrat într-o adevărată prăpastie", consideră KeysFin, adăugând că datele statistice arată că declinul de 26,9% din 2014 (date ajustate sezonier) este "fără precedent" din 2006 până în prezent. Cel mai slab rezultat înregistrat până acum era anul trecut, de 7,6%, amintesc specialiştii.

"Statistica arată că în primele 7 luni, statul a pus pe hold mare parte din investiţii, motivul fiind, bineînţeles unul financiar. Gaura tot mai mare din buget a făcut ca statul să stopeze investiţiile pentru a avea cu ce să acopere celelalte cheltuieli", au explicat analiştii KeysFin.

Astfel s-a ajuns ca, pe ansamblu, sectorul construcţiilor să înregistreze în primele şapte luni din 2014 o scădere de 11%, declin ce nu a mai fost depăşit, în ultimii 8 ani decât o singură dată, în 2010, de 15,9%.

"Atunci eram însă în plină criză economică, iar Guvernul tăia în carne vie pentru a avea cu ce să îşi achite obligaţiile", subliniază autorii comunicatului.

Potrivit experţilor, dacă lucurile vor merge în continuare la fel până la finele lui 2014, ne aşteaptă cel mai prost an în construcţii din 2006 şi până în prezent, urmând să depăşească recordul negativ din 2010, de 14,4%.

Conform datelor Eurostat, ţara noastră şi-a consolidat ultima poziţie din clasamentul european privind construcţiile. Astfel, potrivit Oficiului European de Statistică (Eurostat), lucrările de construcţii din România s-au redus în iulie (ultimele date disponibile - n.r.) cu 19,7% faţă de aceeaşi lună a anului 2013, în timp ce blocul comunitar a marcat un avans modest de 0,6%.

În topul negativ la nivel european, pe locul al doilea se află Portugalia, cu un declin de 9%, urmată de Slovacia, cu o scădere a sectorului construcţiilor de 6,1%. La polul opus, cel mai mare avans al construcţiilor s-a înregistrat în Slovenia, de 25%, urmată de Ungaria (17,5%) si Spania (11,6%).

"De ce nu se mai construieşte în România? O întrebare la care autorităţile nu au niciun răspuns concret. Dincolo de licitaţiile contestate, de vreme şi birocraţie, ni s-a spus doar că statul mai are spaţiu de cheltuieli de peste 3 miliarde de dolari până la sfârşitul anului, fără a fi afectată ţinta de deficit. Cu alte cuvinte, în al doilea semestru am putea asista la investiţiile care să relanseze sectorul construcţiilor", se mai arată în comunicat.

Potrivit analiştilor de la KeysFin, este puţin probabil să asistăm însă la un reviriment în acest domeniu, având în vedere dificultăţile financiare majore prin care trece Guvernul. În plus, în toamna lui 2014 va interveni factorul vreme. "Cum ploile iată că nu s-au lăsat aşteptate, este puţin probabil ca statul să recupereze la capitolul construcţii de autostrăzi, drumuri şi alte obiective edilitare, sezonul construcţiilor fiind deja pe final", conchide documentul citat.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb