ANALIZĂ PULS CAPITAL: ANUL TRECUT, Valoarea tranzacţiilor pe segmentul principal al BVB a fost mai mică cu 32% faţă de 2014

S.A.
Piaţa de Capital / 3 ianuarie 2016

Valoarea tranzacţiilor pe segmentul principal al BVB a fost mai mică cu 32% faţă de 2014

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat anul 2015, în general, pe scăderi, în condiţiile în care indicele de referinţa BET, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a înregistrat un randament anual de -1,11%, iar valoarea tranzacţiilor pe segmentul principal a fost cu peste 32% mai mică faţă de 2014, arată o analiză realizată de Puls Capital.

Potrivit analizei, 2015 este primul an după 2011 în care indicele BET s-a depreciat, după ce în perioada 2012 - 2014 a crescut în medie cu 11,21% pe an.

Singurii indici locali care au crescut în 2015 au fost ROTX, indice dezvoltat împreună cu Bursa de Valori din Viena, şi BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, cu 6,64% şi, respectiv cu 2,12%, aceştia fiind ajutaţi de evoluţia titlurilor Erste, care s-au apreciat în anul curent cu 52,33%.

Lichiditatea în 2015 a scăzut semnificativ fata de 2014, valoarea tranzacţiilor pe segmentul principal al BVB însumând 8,803 miliarde lei, cu 32,23% mai mică faţă de anul trecut.

Potrivit analizei Puls Capital, pe primul loc în topul celor mai tranzacţionate acţiuni s-au aflat titlurile Fondului Proprietatea, cu o valoare a tranzacţiilor de 2,030 miliarde de lei. Acestea au fost urmate de acţiunile Banca Transilvania şi Romgaz, cu 1,615 miliarde lei şi respectiv cu 1,488 miliarde lei.

"Dacă în primul trimestru pieţele europene au crescut semnificativ pe fondul programului de relaxare cantitativă derulat de către Banca Centrala Europeană, piaţa de capital de la Bucureşti nu a urmat aceeaşi direcţie. Indicele BET a fost influenţat negativ în principal de evoluţia titlurilor OMV Petrom şi cele ale Fondului Proprietatea. Acţiunile OMV Petrom s-au corectat în TI 2015 pe fondul scăderii preţului petrolului, acest lucru conducând şi la scăderea acţiunilor FP, compania petrolieră fiind una din deţinerile principale ale Fondului", se arată în analiza Puls Capital.

În trimestrul al doilea, Bursa de la Bucureşti şi-a mai revenit, investitorii intrând la cumpărare la începutul perioadei, odată cu anunţurile companiilor privind dividendele distribuite din profitul obţinut in 2014. Piaţa locală a continuat să fie decorelată faţă de cele externe, după ce în T2 acestea au consemnat corecţii, în contextul situaţiei din Grecia. Grecia s-a aflat în pericol să părăsească zona euro şi să intre în incapacitate de plată după ce creditorii internaţionali şi guvernul elen nu au ajuns la un acord privind un nou program de asistenţă financiară.

Cel mai slab trimestru al anului a fost cel de-al treilea, atât din prisma evoluţiei pieţei locale cât şi a celor externe, relevă analiza menţionată. Bursele au fost afectate de încetinirea economiei chineze şi de problemele legate de creşterea dobânzii de referinţă din SUA. Astfel, indicele BET a scăzut în această perioadă cu 4,34%. Corecţii mai puternice s-au înregistrat pe indicele BET-NG al companiilor din sectorul de energie şi utilităţi, care a fost afectat şi de scăderi ample ale preţului petrolului în T3. Astfel, indicele BET-NG s-a corectat cu 9,23% în lunile iulie - septembrie 2015.

În ultimul trimestru al anului pieţele externe au revenit pe creşteri, indicele DAX al pieţei germane de capital apreciindu-se cu 11,21% în această perioadă.

"Piaţa locală nu a reacţionat la creşterile celor externe, indicele BET încheind trimestrul pe o uşoară apreciere, de 0,33%. În T4 s-a înregistrat cea mai mare valoare a tranzacţiilor, după ce la sfârşitul lunii octombrie Fondul Proprietatea a derulat o ofertă de plasament privat accelerat cu acţiuni Romgaz, în valoare de peste 400 milioane lei", se arată în analiza puls Capital.

În 2015, din 75 de companii tranzacţionate în prezent pe segmentul principal al bursei, 43 au încheiat anul în creştere. Dintre acţiunile lichide, performanţe foarte bune au fost înregistrate în rândul băncilor. Astfel, titlurile Erste, Banca Transilvania şi BRD au crescut în 2015 cu 51,16%, 45,56% şi, respectiv, cu 38,29%. Randamentele obţinute de titlurile bancare se datorează performanţelor financiare din 2015. Acestea au fost mai bune ca în 2014, pe fondul diminuării costurilor de risc şi a veniturilor din tranzacţiile cu titluri de stat, în cazul Băncii Transilvania.

"La polul opus s-au aflat acţiunile companiilor OMV Petrom si Romgaz, care au încheiat anul cu scăderi de 28,92% şi, respectiv, de 23,08%. Cele doua companii au suferit de pe urma scăderii preţului la petrol şi a cererii slabe de gaz. Evoluţiile slabe ale acestor companii au contribuit la scăderile înregistrate pe acţiunile Fondului Proprietatea. Acestea s-au depreciat în 2015 cu 9,60%. Evoluţii mai bune în rândul companiilor energetice şi de utilităţi s-au înregistrat în rândul acţiunilor Electrica, de plus 7,30% şi Transgaz, de plus 5,36%. O altă companie cu creşteri semnificative, dar mai puţin lichidă, a fost Conpet. Titlurile Conpet au crescut în 2015 cu 39,87%, compania obţinând in 2015 rezultate financiare foarte bune, în urma creşterii veniturilor din transport şi a reducerii principalelor cheltuieli", menţionează analiza realizată de Puls Capital.

Din rândul Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF), SIF Muntenia este singura care a avut o evoluţie negativă a preţului acţiunilor în 2015. În schimb, lider a fost SIF Banat-Crişana, cu un randament de 29,55%. Societăţile au beneficiat de pe urma unor hotărâri de a distribui dividende în anul 2015. Investitorii nu au fost însă foarte interesaţi de SIF-uri, lichiditatea pe aceste titluri fiind în scădere semnificativă faţă de anul 2014. Interesul ar putea reveni însă în 2016, dacă se va mari pragul de deţineri între SIF-uri, de la valoarea de 5% din momentul de faţă.

În topul evoluţiilor la BVB se mai află acţiunile IAR Braşov şi Teraplast, cu creşteri de 278,29% şi, respectiv, de 223,83%. Acestea s-au apreciat în urma rezultatelor financiare, după ce sectorul de construcţii şi industria de apărare şi aerospaţială au avut creşteri importante în 2015. Alte companii care au oferit randamente consistente au fost Romcab şi Albalact, acestea beneficiind pe lângă performanţele financiare mai bune şi de faptul că au trecut de pe Rasdaq pe segmentul principal de la BVB.

Potrivit analizei realizate de Puls Capital, anul 2015 a fost un an sub aşteptări, în principal pentru sectorul de energie şi utilităţi. "Volatilitatea de pe pieţele externe şi anumiţi factori fundamentali pentru companii, precum preţul petrolului, au afectat blue chip-urile locale. De asemenea, lipsa unor noi listări a dus la o scădere accentuată a lichidităţii. România nu este singura din regiunea Europei Centrale şi de Est (CEE) cu evoluţii slabe, bursele din Bulgaria şi Polonia consemnând, de asemenea, corecţii puternice", arată în concluzie analiza Puls Capital.

Pentru 2016, prognozele arată că un context economic favorabil în România ar putea conduce la o evoluţie pozitivă a bursei locale, dar acest lucru va depinde însă şi de factori exogeni, precum evenimente cu impact negativ la nivel global, preţul petrolului şi cel al gazelor naturale.

"În lipsa unor factori externi care să afecteze piaţa, în 2016 am putea asista la aprecieri ale companiilor care beneficiază de pe urma creşterii consumului, începând cu 1 ianuarie 2016 fiind redusă cota TVA de la 24% la 20%. Perspectivele sunt pozitive şi pentru bănci, în condiţiile în care dobânzile de referinţă se menţin la un nivel scăzut, fiind astfel încurajată creditarea. Legea dării în plată ar putea reprezenta însă o problemă pentru instituţiile bancare. Un alt catalizator pentru bursa de la Bucureşti este reducerea impozitului pe dividende începând cu anul viitor la 5%. Acest lucru va conduce la randamente substanţiale ale dividendelor nete, in condiţiile in care companiile controlate majoritar de stat sunt obligate să distribuie 50% din profit", se arată în analiza Puls Capital referitoare la evoluţia bursei locale în 2015 şi prognoza pentru 2016.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. 2016, va fi anul BVB, sunt intrunite TOATE CONDITIILE unei cresteri sustinute si durabile...10%, poate chiar mai mult!!!!!

    Dar ce legatura are Bursa cu piata de capital? E doar o trompeta pentru un grup agresiv de speculanti valutari care incearca sa transfere pierderile pe altii. Tipa mereu sa mai cante orchestra si vor sa le asigure statul sau bamcile un loc pe scaun pentru ca ii dor picioarele de la atata alergat in jurul scaunelor. Ia, daca tot sunteti specializat in piata de capital poate sustineti si doleantele noastre.

    Societatea clientilor cu credite in franci elvetieni (GCCParakletos) si fostul purtator de cuvant al Bancii Romane de Scont, Alin Iacob, solicita presdintelui Klaus I., DNA si DICOT sa verifice contractele oneroase si abuzive incheiate de bancile camatare si clientii de buna credinta. 

    In fapt, solicitam sa nu mai fim identificati de postacii bancilor ca sectanti sau grupul pocaitului Dan si nici ca datornici CHF intrucat stie toata lumea ca: 

     

    - nimeni din tara asta nu a mers la banca sa ia credit in CHF. Ne-am trezit fortat cu asemenea credite insa nimeni nu a ridicat de la banca CHF ci doar lei sau euro. 

    - consideram de asemenea un abuz al bancilor camatare faptul ca la leii si euro pe care i-am ridicat ca sa ne platim imobilele ne-a fost aplicata o dobanda mai mica decat cea la lei, mai precis ni s-a calculat dobanda de Libor CHF si marja. Asa ceva este inacceptabil. 

    -intrucat nu mai facem fata ratelor foarte mari si dobanda la lei a scazut pana la nivelul celei la CHF solicitam conversia ceeditului in lei. 

    -conversia creditului trebuie facta la cursul in lei al CHF de la data acordarii creditului pentru ca noi asa ne-am facut calculele si nimeni nu ne-a explicat ca poate fi altfel. 

    - nu suntem de acord cu plata retroactiva a dobanzilor la lei in cazul conversiei CHF la cursul de la data acordarii pentru ca atunci dobanzile la lei erau mari. 

    -solicitam ca dupa conversie bancile sa fie obligate la o dobanda fixa pe perioada rambursarii creditului. Nu putem sa ne asumam riscul variatiei Robir acesta fiind exclusiv in sarcina partii mai informate in contractul de creditare, in speta banca camatara. 

    Se pare ca avem dea face cu un advertorial promovat pe prima pozitie si fara paznic impotriva dejectiilor lingvistice. Sa speram ca nu se prinde clientul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb