ANALIZĂ PULS CAPITAL: FAŢĂ DE SĂPTĂMÂNA ANTERIOARĂ, Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni la BVB a scăzut cu aproape 50% săptămâna aceasta

S.A.
Piaţa de Capital / 16 aprilie 2017

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni la BVB a scăzut cu aproape 50% săptămâna aceasta

Înainte de Paşte, valoarea tranzacţionată a fost cea mai mică de la începutul anului

Valoarea totală tranzacţionată săptămâna aceasta la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost de 103,95 milioane lei, arată o analiză Puls Capital, care precizează că valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a cumulat 90,24 milioane lei, fiind cu 48,04% mai mică faţă de săptămâna precedentă.

Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile "Banca Transilvania" (TLV, 17,68 milioane lei), "Romgaz" (SNG, 15,20 milioane lei), "Fondul Proprietatea" (FP, 10,62 milioane lei), "Medlife" (M, 6,58 milioane lei) şi "Electrica" (EL, 5,92 milioane lei). Tranzacţiile cu produse structurate au cumulat 3,51 milioane lei, cele cu obligaţiuni 10,17 milioane lei, iar cele cu unităţi de fond 0,02 milioane lei.

În piaţa "deal" s-au realizat schimburi în valoare de 12,13 milioane lei, menţionează brokerii de la "Intercapital Invest", autorii analizei.

Potrivit acestora, indicii bursieri au înregistrat săptămâna aceasta evoluţii mixte, cuprinse între -1,46% pe indicele BET-FI, valoarea acestuia fiind de 31.449,66 puncte, şi 1,36% pe indicele BET NG, valoarea la închidere a acestuia fiind de 715,55 puncte.

În săptămâna analizată, un număr de 30 de titluri au avut evoluţii pozitive, 13 au avut evoluţii stabile şi 33 au avut evoluţii negative.

Cele mai mari creşteri s-au înregistrat pe titlurile "Armătura" (ARM), "Zentiva" (SCD) şi "Uztel" (UZT) de 16,67%, 10,58% şi respectiv de 10,51%.

Cea mai mare depreciere s-a înregistrat pe titlurile "Artrom" (ART), de 13,57%, aceasta fiind urmată de scăderile înregistrate pe titlurile "Petrolexportimport" (PEI) şi "Electroaparataj" (ELJ), de 6,93% şi respectiv de 6,67%.

Analiza subliniază: "Înainte de Paşte, valoarea tranzacţionată a fost cea mai mică de la începutul anului, acesta fiind de numai 90,24 milioane de lei. În prim plan s-au aflat ştirile cu privire la listarea DIGI, în data de 11 aprilie fiind publicată pe site-ul companiei intenţia de listare pe piaţa reglementată a BVB. Societatea va lista cel puţin 25% din capitalul social al companiei, presupunând că are loc exercitarea opţiunii de supra-alocare de 10% din acţiuni, imediat după admitere, ce se preconizează a se realiza în luna mai 2017. Detalii despre ofertă şi emitent vor fi incluse în Prospectul de emisiune, ce urmează să fie publicat ulterior aprobării de către Autoritatea pentru Pieţe Financiare din Regatul Ţărilor de Jos".

Luni, după o şedinţă cu evoluţie mixtă, indicele BET a închis în staţionare, însă peste pragul de 8.200 de puncte. Brokerii de la "Intercapital Invest" notează: "Cu toate acestea, gradul de volatilitate a blue chip-urilor a fost ridicat. Astfel, acţiunile Medlife au înregistrat o apreciere de 7%, punctând un nou maxim, în timp de acţiunile BVB, BRD şi SNN (Nuclearelectrica, n.r.) au închis în scădere cu mai mult de un procent şi jumătate, chiar două procente. Cel mai lichid emitent a continuat să fie Banca Transilvania, cu 6 milioane de lei rulaj, urmată de Fondul Proprietatea cu 3,5 milioane de lei. A fost o şedinţă mai bună în privinţa lichidităţii, schimburile de acţiuni din piaţa principală fiind completate de cele efectuate în piaţa de deal".

Şedinţa de marţi s-a încheiat pe o lichiditate scăzută, în timp ce volatilitatea s-a păstrat relativ ridicată, nu numai pentru acţiunile companiilor din BET, cât şi pentru cele ale SIF-urilor.

Analiza punctează: "După creşterea spectaculoasă de luni, titlurile Medlife au coborât cu aproape 3 procente, pe un volum foarte mic. Evoluţia generală a bursei a fost mixtă, indicele BET închizând în apropiere de zona zero, adică în staţionare. Nu au fost consemnate tranzacţii deal, iar cel mai mare rulaj din piaţa principală s-a realizat din schimburile cu acţiuni Banca Transilvania, în valoare de numai 4,99 milioane lei".

Lichiditatea şedinţei de miercuri a revenit la un nivel uşor mai ridicat decât în ultimele patru şedinţe de tranzacţionare, realizându-se schimburi în valoare de peste 38,3 milioane de lei. Principalii indici calculaţi de BVB au închis în teritoriu pozitiv, cea mai mare apreciere fiind consemnată de BET-NG care a urcat cu aproape 1% pe fondul aprecierii titlurilor "Nuclearelectrica" cu 4,41%, "OMV Petrom" (SNP) cu 1,76% şi "Transgaz" (TGN) cu 1,07%.

Borkerii subliniază: "Băncile listate au avut o zi negativă, titlurile BRD corectându-se cel mai mult, cu aproximativ 1,46%, în timp ce titlurile EBS (Erste Group Bank, n.r.) s-au depreciat cu 1,45%, iar TLV cu 0,36%. Tendinţa a fost similară şi pe băncile listate pe pieţele externe".

Joi, deşi blue chip-urile au urmat o evoluţie mixtă, indicele BET a reuşit să iasă din zona de staţionare a ultimelor şedinţe printr-o creştere de aproape jumătate de procent, se mai arată în analiză. Potrivit brokerilor, acest salt s-a datorat în special aprecierii titlurilor BRD şi "Romgaz", cu 1,64% şi respectiv cu 2,44%. Până la orele 16:00, volumele au fost foarte reduse, o îmbunătăţire având loc spre finalul şedinţei. Singurele companii la care valoarea schimburilor de acţiuni a sărit joi de 1 milion de lei pentru fiecare au fost "Banca Transilvania", BRD şi "Romgaz", acestea fiind şi printre puţinele aflate pe "verde".

"Săptămâna bursieră s-a încheiat printr-o şedinţă cu lichiditate extrem de redusă, unde cel mai mare rulaj înregistrat a fost la Romgaz, având o valoare ce a depăşit cu puţin 600.000 de lei", punctează analiza.

La "Banca Transilvania" sau "Fondul Proprietatea", unde valoarea schimburilor este de obicei printre cele mai ridicate, vineri s-au înregistrat valori mai mici de 200.000 de lei pentru fiecare din aceşti emitenţi. Brokerii conchid că, în aceste condiţii, în care prezenţa investitorilor în piaţă a fost extrem de redusă ca urmare a apropierii vacanţei de Paşte, indicele BET s-a menţinut la maximul zilei anterioare, închizând practic în stagnare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb