ANALIZĂ PWC Primele 100 de companii la nivel mondial au o valoare de piaţă de 20.000 de miliarde dolari

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 iulie 2018

Primele 100 de companii la nivel mondial au o valoare de piaţă de 20.000 de miliarde dolari

Companiile din China reduc avansul faţă de cele din Statele Unite

Apple rămâne, pentru al şaptelea an consecutiv, cea mai valoroasă companie din top

Valoarea totală de piaţă a celor mai mari 100 de companii globale a cres­cut cu 15% comparativ cu anul trecut şi a ajuns la 20.000 de miliarde de dolari, fapt ce reflectă o creştere de 11.5% a Indexului Global MCSI, potrivit unei analize PwC Global Top 100.

Datele analizate arată că Statele Unite ale Americii revendică prima poziţie cu 54 de companii în Top 100, în scădere de la 55 în 2017, ceea ce înseamnă un total de 61% din capitalizarea de piaţă, în scădere de la 63% anul trecut.

Companiile din China, clasate pe poziţia a doua, au avut o creştere de 57% a capitalizării de piaţă comparativ cu 2017, totalizând 2822 de miliarde de dolari.

Top 10 al celor mai valoroase companii include 8 companii din SUA şi două din China, în timp ce Top 10 de anul trecut era compus doar din companii americane.

Europa este reprezentată de 23 de companii în Top 100, cu una mai mult faţă de anul trecut. Ponderea în Top 100 a capitalizării companiilor europene rămâne neschimbată la 17%.

După ce a distribuit dividende de 31 de miliarde de dolari acţionarilor, Apple rămâne, pentru al şaptelea an consecutiv, cea mai valoroasă companie din top, în ciuda faptului că Alphabet, care ocupă poziţia secundă, a redus ecartul cu 25%, la aproximativ 132 de miliarde de dolari, de la 175 de miliarde în 2017.

JP Morgan Chase se situează pe locul al doilea în ceea ce priveşte valoarea distribuită acţionarilor, cu 24 de miliarde, în creştere de la 18 miliarde în anul precedent.

Sectorul tehnologiei este cel mai mare în ceea ce priveşte valoarea de piaţă, urmat de cel financiar şi al bunurilor de larg consum.

Potrivit studiului, 48% din creşterea ultimului an a fost asigurată de companiile americane, pe fondul unor condiţii economice solide, şi bazată pe poziţia dominantă pe care o au în sectorul tehnologic. Europa înregistrează o creştere a capitalizării bursiere pentru al doilea an la rând, dar cu o pondere neschimbată în clasamentul primelor 100 cele mai mari companii din lume în funcţie de valoarea de piaţă. De asemenea, a crescut şi capitalizarea bursieră consolidată a companiilor europene cu aproximativ 331 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, numărul companiilor de pe bătrânul continent prezente în Top 100 este sub cele 33 pe care le avea în 2010, iar cota de piaţă în Top 100, 17% la nivelul anului 2018 - deşi neschimbată din 2017 - este mai mică decât cea de 27% din 2009.

Amazon este compania cu cea mai solidă creştere a capitalizării, câştigând, ca valoare de piaţă, aproximativ 278 de miliarde de dolari sau 66% comparativ cu anul 2017. Pe locurile următoare sunt două companii din China, Tencent, cu o creştere a valorii de 224 de miliarde de dolari, sau 82% faţă de anul trecut, şi Alibaba, cu o creştere de 201 miliarde de dolari sau 75%. Următoarele trei companii cu cea mai bună performanţă bursieră, în termeni absoluţi, vin din Statele Unite - Micosoft, Alphabet şi Apple.

Conform studiului, capitalizarea bursieră a companiilor din China prezente în Top 100 creşte spectaculos cu 57% comparativ cu 2017. Anul acesta 12 companii chinezeşti sunt în Top 100, cu 10 mai mult faţă de anul trecut. Hong Kong contribuie cu alte două, după ce anul trecut a avut una singură. În termeni de creştere absolută a capitalizării bursiere, Tencent, care este, pentru al doilea an la rând, compania chineză cu cea mai solidă dezvoltare, şi-a cres­cut valoarea cu 82% ajungând la 496 de miliarde de dolari. În termeni globali, creşterea acesteia este a doua cea mai mare după cea înregistrată de Amazon. Alibaba este a doua companie chineză în termeni de creştere şi a treia în topul global, cu un salt de 75% peste anul trecut, ajungând la 470 de miliarde de dolari. Aceste salturi au dus companiile chineze în Top 10 al capitalizării bursiere, Tencent fiind clasată pe locul 5 şi Alibaba pe locul 7.

Ileana Guţu, senior manager, servicii de evaluare şi analiză economică, PwC România, a declarat: "Dacă este să privim şi pe plan local, capitalizarea bursieră a companiilor româneşti listate pe Bursa de Valori Bucureşti era, după primele şase luni din acest an, de aproximativ 20 de miliarde de euro, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor de pe piaţa reglementată era de 36 de miliarde de euro. Per ansamblu, în primele şase luni ale anului 2018, piaţa de capital din România a avut o evoluţie pozitivă, marcată de două listări (una tehnică şi un IPO) şi două emisiuni de obligaţiuni. Cele aproximativ 40 de milioane de euro pe care Purcari Wineries le-a atras de pe bursă dau un semnal de încredere atât pentru investitori şi potenţiali investitori, cât şi pentru companiile care au în plan atragerea de finanţare de pe piaţa de capital".

Topul Global al primelor 100 de companii realizat de PwC analizează primele 100 de companii în funcţie de capitalizarea bursieră la nivel mondial şi compară modul în care acestea evoluează de la an la an. Acest raport a fost realizat pe baza datelor disponibile la 31 martie 2018 şi 31 martie 2017 şi analizează capitalizarea companiilor în dolari americani, în funcţie de provenienţa acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb