Deşi membrii OPEC au făcut repetate apeluri la Rusia pentru a-i ajuta să oprească declinul preţului petrolului, aceste eforturi au fost în van, deoarece preţul a continuat să scadă cu 40% şi au apărut speculaţii că ar putea ajunge chiar şi la 20 de dolari/baril, arată o analiză semnată de Ole Hansen, head of commodity strategy, din cadrul Saxo Bank.
"În faţa unei asemenea probabilităţi, o înţelegere între Rusia şi Arabia Saudită a început să capete tot mai mult sens. Alimentată de tot felul de zvonuri, piaţa a reacţionat imediat. O posibilă «tăiere» a producţiei cu câteva sute de mii de barili pe zi ar putea influenţa major evoluţia preţurilor din ultimele 18 luni", se arată în analiză.
Ole Hansen precizează că o reducere a producţiei cu 5% din partea ambelor tabere - o cifră adusă în discuţie la un moment dat - ar putea elimina cota de supraproducţie actuală şi dinamiza din nou pieţele. "Confruntate cu această perspectivă, fondurile hedge care deţin poziţii futures record au început să răscumpere aceste poziţii. Cererea de futures pe petrol a ajutat ţiţeiul să crească cu 25%, dar acum încep să apară dubiile, aşa că săptămâna trecută s-a încheiat fără prea mare entuziasm", explică Hansen.
Cu aşteptările pieţei crescute, eşecul de a le satisface ar avea un impact negativ asupra preţurilor petrolului, ducându-l foarte probabil sub 30$/baril din nou.
"Dar aici vorbim de politică, aşa că traderii nu vor fi foarte agresivi în a vinde sub 30$/barili, având în vedere că urmează noi negocieri", spune Ole Hansen.
Potrivit sursei citate, raportul săptămânal privind inventarele din SUA a arătat o nouă creştere a stocurilor, până la 500 de milioane de barili. Creşterea a fost determinată de o scădere masivă a cererilor venite de la rafinării. Reducerea stocurilor Cushing, a producţiei şi informaţiile speculative privind înţelegerea Rusia/Arabia Saudită au contribuit din plin la aceste cifre.
Numărul opţiunilor tranzacţionate a crescut semnificativ în ultimele două săptămâni. "Preţurile ţiţeiului WTI variază zilnic cu până la 7% - la o asemenea volatilitate, e firesc pentru investitori să folosească opţiunile drept un mod de a-şi exprima perspectiva asupra preţurilor la petrol", se mai arată în analiză.
Plecând de la premisa că nu se va ajunge la o înţelegere între producătorii OPEC şi cei non-OPEC, direcţia preţului petrolului rămâne undeva la 30-35 dolari/baril, estimează Hansen.
Un acord important la o scară menţionată mai sus ar putea schimba dinamica preţului şi acesta ar putea ajunge, temporar, peste 40$/baril.
"Alte necunoscute în ecuaţie ne fac să fim rpecauţi în prognoză, în acest moment. Dincolo de speculaţiile privind reducerile de producţie, alţi factori nu pot fi ignoraţi. Printre aceştia: cererea industrială din China, încăpăţânarea producţiei SUA, abilitatea Iranului de a creşte nivelul declarat al producţiei, evenimentele din Libia (care continuă să producă mult sub capacitate)", conchide analiza Saxo Bank.