Parlamentul sârb a ridicat moratoriul asupra energiei nucleare civile adoptat în 1989, după catastrofa de la Cernobîl, deschizând calea pentru posibila construcţie de centrale nucleare, relatează joi AFP.
Ridicarea moratoriului a fost adoptată miercuri printre alte zeci de amendamente.
"Astăzi este o zi foarte importantă pentru energie în Republica Serbia", a postat pe Instagram ministrul Minelor şi Energiei, Dubravka Dedovic Handanovic. "Au fost adoptate amendamente la legea privind energia, creând condiţiile pentru aderarea la piaţa europeană. După 35 de ani, moratoriul privind construcţia de centrale nucleare a fost ridicat", a indicat ea.
Serbia depinde aproape în întregime de resursele sale pentru a produce energie electrică. Aproape 70% din producţia naţională provine din cărbune, un combustibil pe care ţara îl are din belşug, scrie AFP.
Drept urmare, în fiecare iarnă, capitala, Belgrad, se află în topul celor mai poluate cinci oraşe din lume. În 2021, aproximativ 15.000 de oameni au murit din cauza sau parţial a poluării, potrivit unei estimări a Agenţiei Europene de Mediu.
Dincolo de preocupările pentru sănătatea cetăţenilor, Serbia s-a angajat şi faţă de Uniunea Europeană să renunţe la cărbune până în 2050.
Pentru a înlocui cărbunele, guvernul, sub conducerea preşedintelui Aleksandar Vucic, are în vedere de câţiva ani autorizarea construcţiei de centrale nucleare, conform AFP.
La sfârşitul lunii august a fost făcut un pas cu semnarea unei declaraţii de intenţie cu Franţa referitoare la cooperarea în domeniul energiei nucleare.
În acest proces, ministrul Dedovic Handanovic a deschis o serie de consultări pentru a discuta despre o evoluţie legislativă privind energia, între care ridicarea moratoriului din 1989 asupra energiei nucleare, menţionează AFP.