ANALIZĂ SAXO BANK: Preţul carburanţilor ar putea creşte din nou

V.G.
Bănci-Asigurări / 16 ianuarie 2023

Preţul carburanţilor ar putea creşte din nou

Indicele de mărfuri Bloomberg s-a tranzacţionat cu plus 2,4% în cursul săptămânii trecute, inversând unele dintre pierderile de la începutul lunii ianuarie, transmite Ole Hansen, şeful analizei mărfurilor, Saxo Bank, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

Conform sursei citate, acest lucru vine după ce sectorul energetic - gazul natural fiind excepţia - s-a alăturat unei creşteri continue a metalelor, condusă de aur şi cupru. Principalul factor care influenţează sectorul de mărfuri este perspectiva "redeschiderii" Chinei: aşa vedem cum se generează aşteptările pentru o creştere a cererii de mărfuri din partea celui mai mare consumator de materii prime din lume. În plus, sentimentul de risc a fost susţinut şi de o scădere continuă şi amplă a dolarului, pe măsură ce inflaţia din SUA continuă să scadă, susţinând astfel o nouă schimbare descendentă a traiectoriei de creştere a dobânzilor Fed.

Creşterile puternice observate în ultimele săptămâni - în special în aur şi cupru - au arătat, în opinia noastră, direcţia corectă pentru 2023. Cu toate acestea, deşi direcţia este corectă, credem că momentul ar putea fi uşor decalat, crescând astfel riscul de corecţie, înainte de a trece în cele din urmă spre un nivel superior. Având în vedere că activitatea din China nu se va relua serios decât după Anul Nou Chinezesc care va începe la sfârşitul acestei luni, perspectiva unei acalmii a activităţii ar putea fi declanşatorul unei pauze în creşterea actuală, înainte de a se declanşa un nou impuls spre sfârşitul lunii şi trimestrul curent.

Pe termen scurt, dolarul rămâne un motor cheie şi, în afară de renminbi chinez şi AUD care câştigă putere pe măsură ce China se redeschide, yenul japonez a înregistrat şi el câştiguri puternice, viitoarea întâlnire a Băncii Japoniei din 18 ianuarie devenind un eveniment de risc major.

Fluxul recent de ştiri şi zvonurile anticipează că Banca Japoniei ar putea anunţ noi modificări ale politicilor sale de capitalizare a randamentului. Acest lucru vine într-un moment în care obligaţiunile japoneze pe 10 ani continuă să testeze limita superioară de 0,50% a marjei de tranzacţionare permise. O lărgire a marjei ar permite o îngustare suplimentară a spread-urilor de randament între randamentele (în creştere) japoneze şi (în scădere) din SUA, susţinând astfel puterea suplimentară a JPY şi slăbiciunea dolarului care susţine mărfurile.

Nu există nicio îndoială că inflaţia din SUA a atins un vârf, parţial ajutată de preţurile mai scăzute ale mărfurilor din ultimele luni. O întrebare cheie pentru 2023 rămâne capacitatea sa de a reveni la 2,5% - un nivel care este în prezent evaluat ca ţintă pe termen mediu şi lung.

Încercarea Rusiei de a înăbuşi o naţiune suverană şi împingerea lumii occidentale împotriva agresiunii lui Putin rămâne o situaţie tristă şi nerezolvată, care continuă să provoace ravagii în lanţurile globale de aprovizionare cu mărfuri cheie - de la ţiţei, combustibil şi gaz până la metale industriale şi culturi cheie.

Introducerea de luna viitoare a unui embargo UE asupra produselor combustibile ruseşti poate declanşa o perturbare mai mare decât embargoul petrolului care a fost implementat luna trecută. Europa va trebui să caute în altă parte surse pentru motorină şi benzină, în timp ce Rusia ar putea avea dificultăţi să găsească cumpărători pregătiţi să-şi cumpere produsele. În condiţiile în care Europa dă din ce în ce mai mult semne de evitare a recesiunii şi cu cererea chineză pentru produse combustibile care se aşteaptă să crească, perspectiva unei creşteri a preţurilor petrolului mai târziu în cursul anului rămâne în picioare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb