ANALIZĂ SIMPLU CREDIT: Cererea de credite pentru IMM-uri, în creştere cu 38%

V.G.
Bănci-Asigurări / 7 noiembrie 2022

Cererea de credite pentru IMM-uri, în creştere cu 38%

Simplu Credit prezintă concluziile unui studiu care a implicat peste 100 de IMM-uri din România, realizat cu scopul de a înţelege mai bine provocările cu care acestea s-au confruntat în cursul acestui an, soluţiile adoptate pentru a-şi susţine afacerile, dar şi perspectivele privind planurile pentru 2023, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

Conform sursei citate, scumpirile materiilor prime, serviciilor şi utilităţilor pun multe firme româneşti în dificultate, afectându-le activitatea curentă. Potrivit analizei Simplu Credit, aproape jumătate dintre IMM-urile chestionate au menţionat că principala provocare întâmpinată în 2022 este legată de majorarea costurilor operaţionale. În plus, creşterea dobânzilor bancare şi înăsprirea condiţilor de creditare accentuează şi mai mult vulnerabilitatea acestor companii.

Creditele pentru capital de lucru, cele mai solicitate de către IMM-uri

Pentru a face faţă provocărilor financiare şi a evita blocarea afacerii, mulţi antreprenori accesează împrumuturi de la IFN-uri, care le oferă avantaje precum timpi de răspuns rapizi, criterii de eligibiltate mai permisive şi soluţii personalizate. Astfel, în primele 9 luni ale acestui an, Simplu Credit a înregistrat o creştere de 38,2% a volumului cererilor de credite pentru IMM-uri comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Majoritatea clienţilor corporate, mai exact 83%, au solicitat în această perioadă credite de capital de lucru, pentru a-şi acoperi cheltuielile necesare activităţii firmei. Totodată, 9% dintre IMM-uri au ales să preîntâmpine întârzierile de plată ale clienţilor cu ajutorul unui credit de tip factoring, care le permite acestora să încaseze până la 80% din valoarea facturilor emise către clienţi. Puţine IMM-uri au avut în plan să investească în dezvoltarea afacerii în 2022, cererea pentru credite de investiţii fiind doar 6%. Restul de 1% au fost soluţii de refinanţare a creditelor încheiate la alte instituţii de tip IFN.

Suma medie solicitată de clienţii corporate a fost de 178.000 RON, în creştere cu 6,6% faţă de 167.000 RON în 2021. Aproximativ jumătate dintre cereri au venit din partea companiilor de comerţ şi construcţii. Pe lângă acestea, solicitările au venit şi din diverse alte domenii de activitate, de la transport, producţie, curierat, la agricultură, alimentaţie, sănătate etc.

"Companiile mici şi mijlocii ocupă un loc important în economia ţării, dar acestea sunt cele mai expuse factorilor de risc economici, politici şi sociali. Astăzi, IMM-urile activează într-un mediu de business mult mai complex şi mai instabil faţă de cel de acum 3-4 ani. Confruntate cu costuri din ce în ce mai ridicate pentru materii prime, servicii şi utilităţi, tot mai multe întreprinderi îşi reduc considerabil volumul operaţional şi riscă să se închidă pentru că nu dispun de capital suficient şi au acces limitat la finanţări bancare. Prin soluţiile de creditare oferite, Simplu Credit a venit în sprijinul acestora în situaţiile dificile, ajutându-le să evite un blocaj major al afacerii şi să îşi continue activitatea în condiţii normale", declară Mircea Lupu, General Manager Simplu Credit.

Principalele provocari ale IMM-urilor în 2022

Alături de costurile operaţionale ridicate, în topul celor mai mari provocări ale IMM-urilor în acest an se află deficitul de forţă de muncă - 41% dintre companiile respondente întâmpină obstacole în recrutarea de personal calificat. Pe lângă aceste probleme, întreprinderile resimt impactul economic şi social al conflicul din Ucraina: 27% dintre IMM-uri sunt afectate de criza energetică, 19% înregistrează scăderi ale vânzărilor determinate de reducerea consumului, iar 16% se confruntă cu întârzieri în producţie/ logistică sau cu un deficit de materii prime ca urmare a blocajelor din lanţurile de aprovizionare.

Planurile de afaceri ale IMM-urilor pentru 2023

Incertitudinea macro-economică determină tot mai multe companii să îşi adapteze priorităţile şi strategia de business pentru următoarele 12 luni. Astfel, gestionarea eficientă a cheltuielilor rămâne o preocupare principală pentru 68% dintre IMM-uri. Pe de altă parte, în ciuda contextului economic dificil, 31% dintre companii îşi menţin perspectivele optimiste şi au în plan identificarea de noi oportunităţi pentru dezvoltarea afacerii. Pentru 21% dintre companii, focusul principal va fi digitalizarea proceselor operaţionale, în timp ce 21% dintre acestea intenţionează să investească în capitalul uman.

Riscuri pentru mediul de afaceri în 2023

Având în vedere condiţiile economice nefavorabile şi tensiunile geopolitice, companiile estimează că provocările şi riscurile pentru mediul de afaceri se vor menţine la un nivel ridicat şi în perioada următoare. Aproape jumătate (47%) dintre IMM-uri se aşteaptă ca inflaţia/instabilitatea de pe piaţa financiară să le influenţeze activitatea în următoarele 12 luni, în timp ce criza de forţă de muncă va continua să fie o preocupare pentru 25% dintre acestea. Instabilitatea geopolitică generată de conflictul din Ucraina este percepută ca un factor de risc de către 23% dintre companiile respondente, iar 12% se aşteaptă la eventuale noi perturbări în lanţul de aprovizionare. Riscurile cibernetice se află pe ultimul loc în topul preocupărilor, fiind un motiv de îngrijorare pentru 6% dintre întreprinderi, se precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb