Analiză Storia despre casele de vacanţă: care sunt criteriile importante pentru cumpărători?

A.F.
Companii #Construcţii / 28 iunie

Analiză Storia despre casele de vacanţă: care sunt criteriile importante pentru cumpărători?

Conform celui mai recent studiu desfăşurat pe Storia şi OLX Imobiliare, 53% dintre utilizatorii care îşi doresc să achiziţioneze o locuinţă de vacanţă intenţionează să facă acest lucru în următoarele şase luni, 30% planifică achiziţia în următorul an, 15% în următorii trei ani, iar 2% văd posibilitatea achiziţiei într-un viitor mai îndepărtat. Conform datelor colectate, 67% dintre respondenţii care îşi doresc să achiziţioneze o casă de vacanţă ar alege mediul rural, în timp ce 33% preferă mediul urban, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Analizând datele studiului desfăşurat de noi, am observat un interes crescut pentru achiziţiile cash în cazul caselor de vacanţă comparativ cu cele destinate locuirii permanente. Majoritatea cumpărătorilor de case de vacanţă preferă să achiziţioneze aceste proprietăţi pentru utilizarea proprie, mai degrabă decât în scop investiţional. Aceasta sugerează o tendinţă clară de a căuta refugii personale şi locuri de relaxare, în detrimentul oportunităţilor de investiţie", a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Bugetele alocate şi opţiunile de plată pentru achiziţia caselor de vacanţă

Conform datelor colectate, majoritatea respondenţilor (50%) au un buget de până la 50.000 de euro, iar 37% ar fi dispuşi să aloce între 50.000 şi 100.000 de euro pentru achiziţia unei locuinţe de vacanţă. Aproximativ 9% dintre respondenţi sunt dispuşi să cheltuiască între 100.001 şi 150.000 de euro, iar 2% între 150.001 şi 200.000 de euro. Doar 2% dintre cei care doresc să achiziţioneze o casă de vacanţă au un buget de peste 200.000 de euro. O parte semnificativă a respondenţilor (56%) intenţionează să plătească în numerar, în timp ce 26% preferă să utilizeze un credit imobiliar, iar 4% optează pentru plata în rate direct la dezvoltator.

Cele mai importante preocupări ale respondenţilor în legătură cu achiziţia unei locuinţe de vacanţă includ preţul total al casei (75%), siguranţa zonei (43%), calitatea construcţiei (44%) şi proximitatea faţă de facilităţi (32%).

Alegerea unei case de vacanţă: care sunt criteriile importante pentru cumpărători?

Majoritatea respondenţilor (59%) preferă să achiziţioneze o locuinţă de vacanţă la munte, în timp ce 20% preferă litoralul. În zonele montane, cele mai populare destinaţii sunt Moieciu (52%), Râşnov (47%) şi Buşteni (42%). Pe litoral, locaţiile preferate sunt Mamaia (36%), Eforie (32%) şi Neptun-Olimp (24%). Cei care ar vrea să locuiască într-o casă de vacanţă în mediul urban plasează oraşul Constanţa pe primul loc, fiind cea mai populară zonă (41%). Braşovul se află pe locul al doilea, preferat de 36% dintre respondenţi, în timp ce Bucureştiul a fost ales în proporţie de 16%. Sibiul a fost menţionat de 13% dintre respondenţi, în timp ce 9% au declarat că sunt în căutarea unei locuinţe de vacanţă în Iaşi.

Motivul principal pentru care respondenţii sunt interesaţi de achiziţia unei locuinţe de vacanţă este relaxarea şi deconectarea (77%). Un procentaj de 6% consideră că aceasta ar fi o investiţie pe termen lung, cu intenţia de a vinde ulterior imobilul la un preţ mai ridicat, alţi 6% doresc să îl închirieze sezonier, în timp ce 11% dintre respondenţi au declarat că au alte motive pentru care sunt interesaţi de achiziţia unei case de vacanţă. Aproape jumătate dintre respondenţi (47%) intenţionează să petreacă timpul în locuinţa de vacanţă aproape în fiecare weekend. Un procentaj de 20% planifică să o viziteze ocazional, fără o frecvenţă fixă, în timp ce 17% doresc să locuiască de câteva ori pe an. 15% dintre respondenţi menţionează că ar locui doar o dată pe lună şi doar 1% ar locui doar o dată pe an.

Majoritatea respondenţilor (64%) au declarat că preferă o casă care să aibă între unul şi trei dormitoare, în timp ce 19% ar opta pentru un apartament cu două camere, iar 17% pentru o casă cu patru sau mai multe dormitoare. Alte preferinţe includ garsonierele (15%) sau apartamentele cu trei camere (8%). Cele mai importante şi foarte importante criterii în alegerea casei de vacanţă sunt: existenţa unei grădini (67%), vederea panoramică (64%), accesul la internet de mare viteză (62%) şi existenţa unei curţi spaţioase (58%).

În privinţa preferinţelor de achiziţie sau închiriere în funcţie de tipul proprietăţii, 58% dintre respondenţii studiului au afirmat că îşi doresc să achiziţioneze un imobil pentru locuire, 13% sunt interesaţi de închirierea unei locuinţe, în timp ce 9% dintre respondenţi caută să achiziţioneze o locuinţă de vacanţă, iar 4% doresc să închirieze o astfel de locuinţă.

Analiza a fost realizată de Storia - platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din iniţiativa "Drumul inteligent spre acasă", prin care brandul îşi propune să contribuie la transparentizarea informaţiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriaşilor, proprietarilor, agenţilor şi dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susţine să ia decizii imobiliare în cunoştinţă de cauză. Răspunsurile au fost colectate prin intermediul unui chestionar derulat pe platformele Storia şi OLX Imobiliare, în luna iunie 2024.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb