ANALIZĂ TITIREZ.RO: Cei mai activi cumpărători de pe piaţa imobiliară sunt cei care dispun de bani gheaţă

V.G.
Companii / 2 noiembrie 2022

Cei mai activi cumpărători de pe piaţa imobiliară sunt cei care dispun de bani gheaţă

În ciuda creşterilor semnificative de preţuri consemnate în ultimii doi ani, proprietăţile rezidenţiale nou-construite se bucură de un interes crescut din partea potenţialilor cumpărători, cei mai activi în momentul de faţă fiind clienţii care dispun de bani gheaţă, relevă o analiză realizată de portalul imobiliar Titirez.ro, arată un comunicat transmis astăzi redacţiei.

Potrivit sursei citate, disponibilitatea crescută pentru achiziţia de locuinţe cu fonduri proprii se explică prin creşterea galopantă a inflaţiei din ultimul an, care îi motivează pe români să caute soluţii mai eficiente decât depozitele bancare pentru protejarea şi valorificarea capitalului propriu.

"Din interacţiunile avute cu vizitatorii şi expozanţii din cadrul celei mai recente ediţii a Târgului Naţional Imobiliar - TNI, am constatat că, în momentul de faţă, majoritatea potenţialilor cumpărători dispun de bani gheaţă pentru finanţarea propriei achiziţii. În contextul scumpirii locuinţelor din ultimii doi ani, punem această tendinţă pe seama presiunii exercitate de inflaţie, care îi determină pe cei care au economii să ia decizii rapide pentru protejarea capitalului propriu - iar proprietăţile rezidenţiale rămân, după cum ştim, una dintre cele mai atractive variante de investiţie. Asta pentru că, indiferent de suişurile şi coborâşurile consemnate de piaţa de profil, activele imobiliare oferă un grad mare de siguranţă pe termen lung", a declarat Costina Petrescu, CEO Titirez.ro & imoPR.

Potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei s-a cifrat la 15,9% în luna septembrie a anului curent, raportat la aceeaşi perioadă din 2021. Spre comparaţie, rata anuală a inflaţiei se situa la un nivel de 15,3% în luna august a acestui an, faţă de 15% în luna iulie. Statisticile oficiale relevă, totodată, că preţurile de consum au consemnat, în medie, un avans de 11,8% în ultimele 12 luni (în intervalul octombrie 2021 - septembrie 2022), faţă de cele 12 luni anterioare (perioada octombrie 2020 - septembrie 2021).

Dincolo de presiunea exercitată de inflaţie, inversarea raportului dintre clienţii cu fonduri proprii şi cei care trebuie să apeleze la o finanţare bancară se explică şi prin majorarea semnificativă a costurilor de creditare, care îi determină pe cumpărătorii din a doua categorie să mai amâne luarea unei decizii de achiziţie, până la remedierea sau clarificarea tendinţei actuale. Astfel, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), indicele ROBOR la 6 luni a ajuns la o valoare de 8,31 la finele lunii octombrie, faţă de 3,14 la începutul anului. Indicele ROBOR la 3 luni, pe de altă parte, a crescut, în aceeaşi perioadă, de la 3,02 la 8,20.

"O altă tendinţă pe care am identificat-o în urma participării Titirez.ro la TNI este faptul că preţul a redevenit cel mai important criteriu de selecţie a unei proprietăţi, devansând factorul localizare. Astfel, în vreme ce clienţii care mizează pe contractarea unui împrumut bancar sunt evident limitaţi de majorarea costurilor de creditare, cei care vor să facă o achiziţie din fondurile proprii au la dispoziţie, în mod firesc, un buget bine stabilit. Acesta poate fi, însă, destul de generos, dat fiind că, în momentul de faţă, în piaţă există un interes mai ridicat pentru locuinţe mai spaţioase, respectiv apartamente cu trei camere şi case la curte, în detrimentul garsonierelor şi apartamentelor cu două camere", a mai spus Costina Petrescu.

Conform datelor centralizate de portalul Titirez.ro, preţurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare în oraşele secundare ale ţării au consemnat, în intervalul septembrie 2020-septembrie 2022, majorări de preţuri semnificative, de două cifre.

Cele mai mari marje de creştere, de peste 30%, au fost înregistrate în Braşov şi Cluj-Napoca, singurele două centre regionale, în afară de Bucureşti, în care preţul mediu solicitat pentru un apartament, indiferent de anul de construcţie sau numărul de camere, depăşeşte în momentul de faţă pragul de 100.000 de euro, se precizează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Am fost si eu la targ. batea vantul pe acolo la oferte cocrete semnate.

    Voi chiar ca mintit de rupeti! Inghetati apele pe aici. 

    Pai sa va spun eu cu sta treaba: 

    Avansurile la imobiliare au explodat la 35-45% idem cu 2005-2006 ceea ce inseamna ca bancile / institutiile financiare vad in colateralele imobiliare valori ireale sarite din trend. 

    Alta observatie creditele prima casa sau etc forma de gov cu 5% avan sunt puternic negative la randamente ceea ce inseamna inca odata ca valorile sunt depasite de realitatea veniturilor in localitatile respective / de pibul net generat prin productivitate mai mare ca creditarea in sistem. 

    Alta observatie: "cei mai atractivi cumparatori cu cashi" pentru cine? Ca eu vand firme si institutii fincanciare ce au trecu de la "povesti motivationale" in faza de "paranoia si pozitie de lupta" cand vine vorba de bani si lichiditati. 

    Alta observatie "domeniul creditelor si refinantarilor " au cazut in cap 85%-97% in functie de regiuni.  

    In Refinantarile au cazut in cap 97% in urmatorii ani o sa fie 100% cazut in cap! 

    Abea astept sa pocneasca sandramaua in Cluj cand vor migra in valuri "tinerii" asupriti de chirii si costuri ireale la munca prin alte tari. 

    Isarescu Sparge BULA TATA!!! Lasa Vrajeala!! Baga populatia fortat la MUNCA NU LA SPECULAT!!! 

    Emil Boc sa nu te dai tata "pitit" dupa ce se sparge speculatia!!!! 

    Sa ramai in fata juratilor sa spui cum a fost treaba cu "jaful" pe acolo la terenuri si autorizatii!!!! 

    s c cret 

    Anaf-ul sa verifice cum se cumpara proprietati de peste 200 000 euro cash!

    imobiliaristii ro cred ca nu au citit mediafaxul!

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb