ANALIZA UBB România, campioană europeană în ceea ce priveşte revenirea la normalitate

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 23 iulie 2021

Există şi clasamente "pozitive" în care ţara noastră se clasează pe locuri fruntaşe. România ocupă primul loc în UE în ceea ce priveşte indicele de revenirea la "normalitate" a vieţii socio-economice. Indicatorii analizaţi sunt foarte interesanţi şi creează o imagine de ansamblu asupra societăţii autohtone. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Şcoala Academică de Ştiinţe Sociale a UBB şi o echipă de şase cercetători ai Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (UBB FSEGA) a analizat datele aferente indicelui de normalitate dezvoltat de specialiştii de la revista britanică "The Economist", care măsoară gradul în care viaţa socio-economică reuşeşte să revină la un nivel pre-pandemie. Indicele este exprimat printr-o valoare procentuală, valoarea de 100% reprezentând nivelul aferent perioadei de dinaintea pandemiei. Conform celor mai recente date publicate, ţara noastră a atins în luna iulie 2021 un nivel de 81,17%, valoare cu care se situează pe primul loc printre ţările UE participante la acest studiu, respectiv în top 10 la nivel mondial (locul 8 în data de 9 iulie 2021). Data de 10 iulie 2021 a marcat 500 de zile de la apariţia primului caz de coronavirus în România. Indicele de normalitate dezvoltat de specialiştii de la "The Economist" monitorizează schimbarea comportamentului actorilor socio-economici ca urmare a pandemiei de coronavirus, fiind compus din opt indicatori care pot fi grupaţi în trei categorii. Prima categorie se referă la transport şi călătorii: (1) gradul de utilizare a transportului public în oraşe mari, (2) traficul general în aceste oraşe, respectiv (3) numărul zborurilor domestice şi internaţionale. A doua categorie măsoară nivelul activităţilor de recreere şi divertisment: (4) timpul petrecut în afara locuinţei, (5) veniturile realizate de cinematografe şi (6) participarea publicului la evenimente sportive. Ultima categorie se referă la activităţi comerciale şi locuri de muncă: (7) vizita populaţiei în magazine şi (8) rata de ocupare a spaţiilor de birouri. Indicele este calculat pentru cele mai mari 50 de economii din lume, printre care şi România, acoperind astfel 90% din PIB-ul global, respectiv 76% din populaţia lumii. Proiectul UBB monitorizează în timp real evoluţia pandemiei, respectiv starea economică a ţării, oferind în acelaşi timp previziuni pe termen scurt şi mediu privind pandemia şi performanţa economică a României. În privinţa componentelor indicelui, analizele din cadrul acestui proiect arată că, în comparaţie cu celelalte ţări, România stă cel mai bine în privinţa categoriei timpului petrecut în afara locuinţei (104,6%, locul 2 la nivel global), respectiv în categoria cinema (101,0%, locul 2 la nivel global), categorii în care activitatea populaţiei nu numai că a revenit la, dar a şi depăşit nivelul pre-pandemie.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David menţionează cu referire la aceste rezultate: "Trei idei sunt fundamentale aici. Prima, că această analiză arată ceea ce înseamnă o universitate (şi facultate) de talie mondială (world-class), capabilă să integreze în relaţii bidirecţionale cazuri naţionale în analize internaţionale, cu un potenţial impact ştiinţific şi pragmatic major. A doua, că mediul socio-economic românesc este printre performerii internaţionali privind reîntoarcerea (şi chiar depăşirea) la nivelul pre-pandemie. În fine, a treia idee se referă la faptul că această descriere riguroasă trebuie urmată acum de analize explicative, predictive şi evaluative, mai ales în contextul ameninţării unui nou val pandemic, pe fondul unei rate scăzute a vaccinării." Decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a UBB, conf. univ. dr. Răzvan V. Mustaţă, a adăugat: "Cea mai recentă componentă a proiectului nostru de cercetare monitorizează modul în care viaţa de zi cu zi se întoarce la sau se îndepărtează de nivelul obişnuit în perioada premergătoare pandemiei. Cu acest instrument dorim să venim în sprijinul autorităţilor, oferind o sursă credibilă de informaţii privind evoluţia comportamentului populaţiei, respectiv un instrument cu care se pot realiza analize comparative a nivelului de relaxare a vieţii socio-economice în România comparativ cu alte ţări ale lumii. Rezultatele actuale pentru România aferente indicelui de normalitate ne arată o stare de fapt pe care trebuie să o privim cu rezervă. Dacă am fi avut un nivel ridicat de vaccinare la acest moment am fi putut discuta despre o realitate foarte bună. În condiţiile actuale, considerăm că este extrem de importantă asigurarea stabilităţii, respectiv limitarea fluctuaţiilor privind măsurile de relaxare. Pe de altă parte, revenirea dinamică a activităţilor socio-economice din România la nivelul pre-pandemie reprezintă un semn pozitiv pentru performanţa economică a ţării, dar luând în considerare şi perspectiva epidemiologică se impune o relaxare mai graduală şi precaută pentru a putea ţine sub control un nou val posibil al pandemiei. De asemenea, considerăm că este imperativ ca autorităţile să dinamizeze campania de vaccinare pentru a putea susţine această revenire la o stare de normalitate. Mai mult de atât, revenirea la normalitate trebuie acompaniată de obţinerea cât mai rapidă a fondurilor UE prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, respectiv de utilizarea inteligentă a acestora, pentru a asigura o creştere economică sustenabilă pe termen lung."

Proiectul de cercetare este coordonat de Szasz Levente (profesor, UBB FSEGA), iar membrii echipei sunt Balint Csaba (BNR, cadru didactic asociat UBB FSEGA), Csala Denes (Lancaster University, cadru didactic asociat UBB FSEGA), Csiki Otto (doctorand UBB FSEGA), Nagy Balint Zsolt (conferenţiar UBB FSEGA), respectiv Racz Bela-Gergely (lector UBB FSEGA).

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. pentru ca nu suntem nebuni de legat, ca marea parte a restului lumii. oricum, e de neiertat starea de urgenta, nu o sa o uit niciodata, cu absurdul ei

    Romania NU a revenit la normal dar poate reveni dacă dă jos acest guvern de impostori și anulează starea de alertă care încalcă flagrant drepturile omului.

    Romania trebuie să-și redobândească in primul rând demnitatea. La fel presa slugarnică! 

    1. pai nu e normal integral 100% , dar stam mai bine decat slugile asuprite din vest, sud, nord!

      Furia mea asupra lor cade peste Europenii de rang " 1" (cum se considera scursurile alea) pentru umilintele indurate de romanii plecati din partea lor! Situatii grele apasa asupra lor!  

      citat " Conform celor mai recente date publicate, ţara noastră a atins în luna iulie 2021 un nivel de 81,17%, valoare cu care se situează pe primul loc printre ţările UE"  

      " Romania NU a revenit la normal dar poate reveni dacă dă jos acest guvern de impostori și anulează starea de alertă care încalcă flagrant drepturile omului."

      Vezi ca infractorii de drept comun pt mita luata de la Big Pharma Cercel si Rafila s-au infiltrat ca niste infectii ce sunt in PSD.  

      Sigur vrei PSD la guvernare in locul PNL?  

      Repet: Cercel si Rafila sunt in PSD. Infractori de drept comun!  

      Tataru si Catu sunt din PNL...ca sa te citez "Infractori de drept comun!":-)...ai memoria foarte sel ectiva

      eh..memorie sel ectiva :)

      sa-i zicem preferinte si afinitati 

      :D

      dar, da, iti dau dreptate. 

    si mi se pare ca am tot zis si am tot repetat.... in pofida aparentei noastre "inapoieri" fata de Vestul stralucitor si extraordinar.... Romania va suferi mai putin de pe urma dictaturii si autoritarismului care cuprinde lumea.

    Am avut dreptate?  

    Da, iar am avut dreptate.  

    Acesta e si un alt motiv pentru care de 2-3 ani insist continuu ca romanii din afara tarii sa se intoarca acasa "cat inca mai e timp". Dar deja timpul a expirat. Care s-a intors intelege. Care nu.... trecere placuta pe lumea cealalta cu tot confortul pe pamant strain!  

    Inca o ancitipare:  

    Vin vremuri cand italieni, francezi, germani, belgieni, nordici, sudici se muta in Romania cu banii lor si cu avutia lor rezultata in urma vanzarii caselor de unde locuiesc ei in vest.  

    De ce?  

    Simplu : ROMANIA = LIBERTATEA PIERDUTA IN VEST!  

    Am zis!  

    Cuvantul meu de granit sculpteaza timpul si evenimentele.  

    In timp ce romanii prosti facuti gramada scuipa pe tara lor si fug in Vest, cei din Vest, mai inteligenti vad realitatea si inteleg beneficiile Romaniei si vin aici sa se mute de tot.  

    Se va naste o vorba (pe care o tin minte din viitor, in escapadele pe care le fac in timp): poate va fi un slogan, poate un politician pozitiv, de impact mare in istoria tarii o va folosi, va fi ceva de genul asta... Vorba suna asa:  

    "A fi roman nu e un drept e un beneficiu de care trebuie sa tinem cont in fiecare secunda a vietii noastre! " 

    O zice un om mare, un om cu mare amprenta asupra continuitatii si intaririi si maririi tarii noastre.  

    TIneti bine minte, sa scrieti cu aur in inima vorba asta din viitor: A FI ROMAN NU E UN DREPT, E UN BENEFICIU !  

    ... e posibil sa fie intr-un mesaj adresat vesticilor care vor veni in valuri sa se mute in Romania si vor aplica pentru cetatnia romana !  

    Stiu ca tot ce zic poate ca zguduie paradigma uzuala a romanilor care isi trateaza tara cu "romanica" scris zeflemitor cu "r" mic. Dar unde scuipa romanii prosti ca galetile sparte , acolo saruta strainii intelepti!  

    Romania devine Elvetia estului unde vin oamenii mai in varsta din vest cu multi bani! Tineti minte ce va zic ca vorbesc sincer si cu multa putere in glas, din viitor!  

    Isarescule!!!!

    Cade..... date bha ca cade...!!! 

    Cade COPACUL! 

    Cat mai stam cu dobanda reala pe negativ? 

    Eu am facut exiturile astep sa fac intrarile! 

    Hai ISARESCULE putin ajutor din partea ta! 

    Am vazut ca ai ajutat "boierii imobiliari" in piata; am vazut iar acceleratii de tunuri in demolari si credite )gen caz de forta majora / gen "criza" / gen nevoie de "lichiditate in piata / gen granturi"); am vazut Isarica. 

    ISARICA ii dam cu AUR pe ascendent din AUGUST - SEPTEMBRIE raport cu RON (scuze Lei adica tot aia vehci fara zerori ca sa nu se prinda "prostimea"). 

    ISARICA o sa ramai Guvernatori si pe ciclul de achitare al ROMANIEI? (a datoriei). 

    ISARESCU vremurile astea cu 300-400 lei un cos plin de cumparaturi seamana cu alte vremuri de demult!!! 

    Chiar scrise de tine (banca) intr-un raport frumos despre istoria Leului (leutului nostru fricos). 

    Deci in 10-16 ani o bubuim in inflatie nominala severa? SAu schimbam rapid moneda sa nu se prinda "prostimea"? 

    Intreb nu dau cu parul! 

    semnat comenuri "cretine" 

    1. raspuns (probabil):

      "Deci in 10-16 ani o bubuim in inflatie nominala severa"... dar in mai putin timp ...gen 7-10 ani. Nu 16 ani.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb