ANALIZĂ XTB, Radu Puiu: Reducerea masivă a dobânzilor a avut efectul scontat

R.S.
Piaţa de Capital / 3 octombrie

ANALIZĂ XTB, Radu Puiu: Reducerea masivă a dobânzilor a avut efectul scontat

La trei săptămâni după ce Rezerva Federală (Fed) a redus semnificativ dobânzile, această veste bună pentru piaţă a avut efectul scontat, principalii indici bursieri atingând, în scurt timp, nu mai puţin de patru maxime istorice, explică Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, conform unui comunicat transmis redacţiei.

La şedinţa Rezervei Federale, unul dintre cele mai importante evenimente ale anului, investitorii au auzit exact ceea ce îşi doreau, şi anume o reducere dublă a dobânzii cu 50 de puncte de bază.

După un scurt salt în urma anunţului iniţial, acţiunile au trecut printr-o perioadă de tranzacţionare volatilă înainte ca cei trei mari indici bursieri din SUA să încheie sesiunea de pe 11 septembrie în scădere, se menţionează în comunicat.

Piaţa imobiliară este unul dintre sectoarele cele mai sensibile la ajustările de rată, iar dobânzile ridicate au început să îşi pună amprenta asupra rezultatelor din piaţă. Vânzările de locuinţe noi în SUA au scăzut cu 4,7% în august, iar tranzacţiile pentru locuinţele în curs de finalizare au fost sub aşteptări.

Pe măsură ce Fed continuă să relaxeze politica monetară, o mai mare rotaţie pe piaţa imobiliară şi un număr mai mare de proprietari de locuinţe ar putea apela la refinanţare şi linii de credit pentru locuinţe (HELOC).

Cu toate acestea, ratele ipotecare vor trebui, probabil, să scadă semnificativ mai mult faţă de nivelurile actuale pentru a vedea o redresare semnificativă a pieţei imobiliare. Dar direcţia de deplasare este clară - ratele sunt în scădere, ceea ce ar trebui să ajute economia.

Chiar dacă reacţia iniţială a pieţelor după anunţ a fost destul de timorată, investitorii s-au întors către acţiuni, după o perioadă iniţială de marcare a profiturilor.

Astfel, S&P 500 a atins patru maxime istorice săptămâna trecută şi înregistrează un randament de aproape 20% de la începutul anului, cea mai bună performanţă din 1997, arată analistul XTB România.

Împreună cu reducerea ratei, banca centrală a prognozat două reduceri de un sfert de punct procentual în restul acestui an şi o serie de reduceri anul viitor, totalizând un punct procentual.

Sesiunea de tranzacţionare de joi, 12 septembrie, a adus o evoluţie laterală în ciuda unor fluctuaţii de pe piaţă în orele imediat următoare reducerii ratei de miercuri, în timp ce Wall Street a digerat anunţul băncii centrale. La începutul şedinţei de tranzacţionare de vineri, 13 septembrie, pieţele au părut să reia acea atitudine pesimistă, indicii principali din SUA marcând o mică scădere, se precizează în comunicat.

Reacţia neaşteptată se datorează în parte unei creşteri a preţurilor acţiunilor care a precedat reducerea ratei. Înainte de reducerea ratelor, indicele S&P 500 avansase deja cu aproximativ 18% în acest an, în parte datorită anticipării unei scăderi a ratelor.

Câştigurile de pe piaţa bursieră din ultimul an s-au bazat în principal pe marile companii de tehnologie, propulsate de entuziasmul faţă de inteligenţa artificială şi de aşteptările referitoare la debutul reducerilor de dobândă din partea Fed, astfel, putem asuma că preţurile au fost ajustate în conformitate cu aceste aşteptări, explică Radu Puiu.

Care ar putea fi evoluţiile în următoarele luni?

Conform datelor Evercore ISI, începând din 1970, S&P 500 a scăzut în medie cu 4% în cele şase luni care au urmat primei reduceri a unui ciclu de relaxare a politicii monetare, dacă economia se afla în recesiune. Comparativ, S&P 500 a înregistrat un câştig de 14% atunci când Fed a redus ratele într-o perioadă fără recesiune.

În cele trei luni care urmează unei reduceri a ratei dobânzii, piaţa scade adesea, dar de obicei îşi revine la şase luni. Acest lucru susţine teoria conform căreia ratele scăzute ale dobânzii stimulează activitatea economică prin reducerea costurilor de împrumut pentru întreprinderi şi consumatori, ceea ce tinde să aducă beneficii pieţei bursiere.

În acest fel, reducerile ratelor dobânzilor nu oferă o imagine de ansamblu. În schimb, un ritm de creştere solid al rezultatelor companiilor poate oferi un indicator mai fiabil al performanţei S&P 500 în anul următor. Atunci când câştigurile prezintă un ritm de creştere, piaţa înregistrează un randament mediu de 14% un an mai târziu. În schimb, atunci când câştigurile scad în timpul perioadelor de scădere a ratelor dobânzilor, S&P 500 a avansat, în medie, cu 7%, arată analistul XTB România.

Deşi a fost un eveniment important, concluzia a fost în ton cu aşteptările. Piaţa estima rezultatul anunţului, iar preţurile activelor se ajustaseră în consecinţă. De altfel, acesta este modul în care pieţele funcţionează adesea, stabilind în mod eficient preţul rezultatelor aşteptate cu mult înainte ca ele să se producă.

Alegerile din SUA, aşteptate să influenţeze pieţele

În plus, nu trebuie să omitem că ne aflăm în an electoral în SUA, iar evoluţia pieţelor poate fi influenţată şi de rezultatul alegerilor. Într-o analiză a performanţei pieţei care datează de aproape 100 de ani, firma de gestionare a activelor T. Rowe Price a constatat că S&P 500 are o performanţă mai bună decât media în lunile care preced alegerile prezidenţiale şi mai slabă decât media în lunile care urmează acestora, explică Radu Puiu, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte aşteptările investitorilor legate de următoarea întâlnire Fed, potrivit instrumentului FedWatch al CME Group, se estimează în prezent o probabilitate de 67,4% pentru o reducere cu 25 de puncte de bază la întâlnirea de pe 7 noiembrie, în timp ce o reducere dublă prezintă şanse de 32,6%.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5085
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2942
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9133
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.6722

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb