ANAT ADMATI, ECONOMIST STANFORD: "Băncile vor distruge sistemul, dacă vor continua să folosească banii deponenţilor"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 august 2014

"Băncile vor distruge sistemul, dacă vor continua să folosească banii deponenţilor"

Sistemul bancar va fi distrus, iar economia va înregistra o prăbuşire, dacă instituţiile de resort vor continua să se bazeze pe banii depunătorilor, a declarat Anat Admati, o economistă de la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii.

În cartea "The Banker's New Clothes: What's Wrong With Banking and What to Do About It" (Noile haine ale Bancherului: Ce e în neregulă cu sistemul bancar şi ce e de făcut), domnia sa susţine că autorităţile de reglementare ar trebui să se preocupe mai puţin de ce fac băncile cu banii şi mai mult să afle de unde vin acei bani.

"Companiile, altele decât cele bancare, îşi câştigă banii, în principal, din vânzarea de acţiuni către investitori sau prin reinvestirea profitului. Pe de altă parte, băncile se bazează aproape în totalitate pe fondurile împrumutate, iar aici intră şi banii deponenţilor. Instituţiile bancare îşi asumă riscuri mai mari faţă de celelalte tipuri de companii pentru că ele folosesc banii cetăţenilor, iar rezultatul este prăbuşirea continuă a economiei", a precizat Anat Admati.

Soluţia oferită de economistul american este ca băncile să aibă un comportament asemănător cu cel al celorlalte companii, prin forţarea acestora să nu se mai bazeze pe banii împrumutaţi de la oameni, ci pe fondurile proprii.

"Asta ar face industria bancară mai puţin profitabilă, diminuând riscurile economice, bonusurile executive, iar, pentru acţionari, ar scădea atât riscurile, cât şi profiturile.

Marile bănci ar trebui obligate să-şi asigure cel puţin 30% din fonduri prin investiţiile în acţiuni, ceea ce ar fi de şase ori mai mult decât media înregistrată la cele mai mari bănci americane, iar asta nu ar afecta capacitatea băncilor să primească depozite", a subliniat Anat Admati.

În plus, domnia sa apreciază că instituţiile bancare trebuie să suspende plata dividendelor, sporind astfel capitalul propriu prin reţinerea profiturilor lor, până când acestea sunt suficient capitalizate.

Ideile expuse de economistul american în cartea menţionată mai sus au stârnit reacţii contradictorii în SUA, potrivit The New York Times. Bancherii, consultanţii şi brokerii de pe Wall Street susţin că aceste idei sunt "impracticabile, dăunătoare pentru economia americană şi nu trebuie luate în serios".

Anat Admati a fost invitată la un prânz privat de preşedintele Obama

Pe de altă parte, Stanley Fischer, vicepreşedintele Fed (n.r. Sistemul Federal de Rezerve al SUA) a încurajat campania "viguroasă" a economistului şi susţine că, deşi argumentele ei "au sens în principiu", Statele Unite sunt "constrânse de practică", potrivit NY Times.

În plus, preşedintele Barack Obama a invitat-o pe Anat Admati, alături de alţi cinci economişti, la un prânz privat, pentru a discuta ideile lor. Unul dintre aceştia a fost Paul Krugman, celebru pentru cartea "End this Depression Now" (Opriţi această depresie acum).

În acest volum, economistul a scris că "nenorociri se întâmplă mai mereu, iar istoria omenirii e plină de episoade de acest fel: inundaţii, foamete, cutremure, tsunami".

Paul Krugman a precizat: "Ceea ce face ca acest dezastru financiar să fie atât de teribil - de fapt ceea ce ar trebui să vă înfurie - este că nimic din toate acestea nu era obligatoriu să se întâmple. Nu ne-a năpădit nicio molimă de lăcuste. Nu ne-am pierdut know-how-ul tehnologic, iar SUA şi Europa ar trebui să fie mai bogate, şi nu mai sărace, decât în urmă cu cinci ani. La fel, nici natura dezastrului nu are nimic enigmatic".

Specialistul american susţine că, în "Marea Depresie", liderii aveau o scuză, pentru că nimeni nu prea înţelegea, cu adevărat, ce se întâmpla, şi nici cum se poate remedia situaţia, dar acum există instrumentele şi cunoaşterea necesare pentru a încheia această suferinţă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. De ce nu ce fac bancile cu banii? Cumva au facut bine de a pornit criza subprime ?Adica de ce numai de unde provin banii si nu si unde, traderii subjugatii imbogatirii ultrarapide, investesc banii deponentilor in active imaginare.

    Nu banii deponentilor sunt problema ci "banii electronici". Problema e ca bancile centrale permit bancilor comerciale sa imprunute mai multi bani decat au efectiv...

    1. Da, pe langa..... iar ai dato-n co(ai)e. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb