ANC va trece sub control parlamentar

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 16 martie 2009

Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii (ANC) va fi reorganizată şi va trece sub control parlamentar, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu.

"Executivul a aprobat ordonanţa de urgenţă ce reglementează restructurarea şi trecerea sub control parlamentar a reglementatorului pieţei de telecomunicaţii, acest act normativ urmând să fie ratificat de Parlament", a spus Sandu.

Acesta a precizat că noua instituţie de reglementare se va numi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), iar conducerea va fi asigurată de un preşedinte şi doi vicepreşedinti, numiţi la propunerea Guvernului de către preşedintele României, pe un mandat de şase ani.

"MCSI şi-a făcut datoria în privinţa ridicării procedurii de infringement cu privire la încălcarea independenţei autorităţii naţionale de reglementare în domeniul comunicaţiilor şi a prezentat Guvernului un proiect în acest sens.Tot ceea ce este legat de schimbarea conducerii aparţine guvernului şi preşedintelui României", a subliniat oficialul MCSI.

Reorganizarea şi schimbarea numelui reglementatorului din sectorul telecomunicaţiilor a fost o metodă a Executivului de a schimba preşedinţii acestei insituţii, numiţi legal pe o perioadă de cinci ani, şi de a evita repunerea în funcţie de către justiţie a managerilor demişi.

Primul precedent a fost creat prin schimbarea preşedintelui Ion Smeeianu de la conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii şi înlocuirea lui în 2005 cu Dan Georgescu, ceea ce a adus şi modificarea numele instituţiei în Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei /ANRCTI/. O nouă ordonanţă de urgenţă a guvernului Tăriceanu l-a înlocuit pe Dan Georgescu de la şefia ANRCTI cu Liviu Nistoran, din nou numele instituţiei fiind schimbat în ANC.

Noul actul normativ de reorganizare a ANC prevede preluarea de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a atribuţiilor din sectorul tehnologiei informaţiei, adică tot ceea ce este legat de comerţ electronic, spam, domenii de Internet.ANCOM va face regulile şi va reglementa doar sectorul telecomunicaţiilor.

În acest sens vor fi înfiinţate două direcţii generale în MCSI - Direcţia Generală pentru Strategii de Dezvoltare şi Creştere a Competitivităţii în Domeniul Societăţii Informaţionale şi Direcţia Generală pentru Servicii Electronice, posturile MCSI fiind suplimentate cu încă 60 de locuri.

În data de 29 ianuarie 2009, Comisia Europeană a transmis României o scrisoare de punere în întârziere - prima etapă a acţiunii de infringement - pentru încălcarea obligaţiei de garantare a independenţei autorităţii naţionale de reglementare în domeniul comunicaţiilor.

Obiecţiile Comisiei Europene în acest sector vizau nerespectarea de către România a prevederilor unei Directive Europene privind cadrul comun de reglementare în comunicaţii prin adoptarea unor ordonanţe de urgenţă prin care se înfiinţau ANRCTI (2006) şi ANC (2008).

România avea la dispoziţie o lună şi jumătate pentru a finaliza acest demers legat de independenţa ANC pentru evitarea declanşării procedurii de infringement de către CE.

Comisarul european Viviane Reding le-a cerut autorităţilor române să facă tot posibilul pentru a asigura stabilitatea şi independenţa autorităţii de reglementare în telecomunicaţii, "atât pentru siguranţă legală, cât şi pentru o reglementare solidă şi corectă a pieţei". "Pentru noi, problema nu este o persoană, ci faptul că trebuie găsite soluţii stabile, pe termen lung, pentru a garanta independenţa oricui conduce această autoritate de reglementare", a adăugat Viviane Reding.

ANC avea atribuţii de reglementare şi administrare a pieţei locale de comunicaţii şi servicii poştale, cifrată la peste cinci miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb