Guvernul va aproba până la finele anului alocarea plafonului pentru Programul "Prima Casă" pentru ca acesta să poate fi cuprins în viitorul buget, a confirmat, astăzi, ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, cu ocazia şedinţei de bilanţ făcute la sediul ministerului, informează Hotnews.
Intenţia Finanţelor este ca procentul de garantare a creditului către stat să fie corelat cu vechimea şi rezistenţa imobilului. Astfel, în cazul locuinţelor cu o vechime mai mare de cinci ani, garanţia ar urma să scadă la 40%.
"Păstrăm avansul de 5%. Ne-am consultat cu băncile, cu agenţiile imobiliare, cu clienţii bancari, practic am ascultat toate părţile. În momentul în care garanţia este mai mică, ar putea avea o influenţă asupra preţului. Propunem o garanţie mai mică pentru locuinţele vechi ca să stimulăm construcţia de noi locuinţe. România e pe ultimul loc în UE la indicatorul calităţii locuirii. O simplă tranzacţionare a locuinţelor actuale nu e sustenabilă şi nu rezolvă problema", a mai spus Dragu.
Ministrul a negat posibilitatea împrumuturilor pentru "Prima Casă" cu 0% avans, susţinând că s-au făcut asemenea scenarii, dar nu ar ajuta pe nimeni asemenea credite.
"Un avans de 0% ar duce la presiuni suplimentare atât pe bănci cât şi pentru clienţi. Un avans mai mic decât cel în prezent nu ar ajuta pe nimeni, am făcut asemenea analize", a mai explicat Anca Dragu.
Executivul va aproba, a adăugat ministrul Finanţelor, prin Memorandum sau prin Hotărâre de Guvern, această strategie pentru că acest lucru presupune şi alocarea banilor pe 2017, altfel "Prima Casă" nu poate continua. "Dorim să acordăm un acces mai facil la creditare, a precizat Anca Dragu.
Recent, vicepremierul Vasile Dancu a anunţat două facilităţi noi pe care Guvernul vrea să le introducă pentru viitoarele segmente ale programului "Prima Casă": avans zero la "Prima Casă" şi fonduri mai mari de anul viitor. Măsurile fac parte din Strategia Naţională a Locuirii, în care se prevede o mai bună ocupare a celor aproape 8,9 milioane de locuinţe din ţara noastră.
În luna septembrie, Guvernul a suplimentat cu 500 milioane de lei fondurile pentru Programul "Prima casă" pentru acest an.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2016, 19:05)
subventia publica pentru dezvoltatorii imobiliari contiuna
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2016, 19:50)
profit garantat 100 la suta la banci ( in caz de neplata statul ii da bancii 50 la suta, loc . se liciteaza banca isi rexupereaza restul de 50la suta si statul suporta diferenta in pierdere, acoperita de comisionul dat de cetateni la fngc..
pe urma dezv. daca n-ar fi programul ar vinde tot in profit dar mai mic
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2016, 21:40)
Ce misto ar fi sa se duca toata in chirie la speculantii [Fragment eliminat, conform regulamentului]. Cat timp exista PC burduhanosii bisnitari de mai sus cam isi pun pofta-n cui.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2016, 09:28)
Vreti sa fie subventie publica pentru speculantii care au deja apartamente vechi si pe care le-au cumparat pe nimic?
2. fără titlu
(mesaj trimis de Eu în data de 17.11.2016, 21:32)
vad la fel treburile. Prima casa e o subventie pentru dezvoltatorii imobiliari si banci, in nici un caz un ajutor pentru consumatori. Tine preturile sus in defavoarea consumatorului. Piata s-ar fi reglat la nivelul veniturilr consumatorului, asa e economic.
Cind o sa creasca dobanzile si se sparge bula, noi trebuie sa platim cel putin jumate din pagube. O mare parte in EUR, nici macar in RON, cand EUR o sa fie la cer.
Astia care imi pregatesc aceasta teapa imi cer sa fiu responsabil, harnic, sa imi respect angajamentele.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2016, 09:33)
Intradevar, fara acest Program, preturile ar fi scazut.