Grupul financiar franco-belgian "Dexia" SA, cel mai mare creditor mondial pentru administraţiile locale, este supus unei anchete a Uniunii Europene pe marginea planului de restructurare, care include injecţia a 6,4 miliarde de euro (8,3 miliarde de dolari) în această bancă, din partea Belgiei, Franţei şi Luxemburgului.
Comisia Europeană a anunţat, vineri, că are îndoieli cu privire la viabilitatea modelului de business al "Dexia", conform planului de restructurare.
Oficialii de la Bruxelles susţin că au obligaţia să verifice dacă ajutorul acordat "Dexia" va fi însoţit de un plan care să rezolve problemele care au dus banca în criză.
Neelie Kroes, comisarul european pentru Concurenţă, a afirmat: "Comisia va cerceta dacă suma care presupune ajutor de stat furnizat
Executivul de la Bruxelles mai susţine că are îndoieli cu privire la contribuţia "Dexia" la costurile de restructurare, mai precis dacă acestea sunt suficiente şi dacă va fi afectată concurenţa.
Amintim că, în septembrie 2008, "Dexia" a primit o injecţie de capital de 6,4 miliarde de euro de la guvernele din Belgia, Franţa, Luxemburg, după care a obţinut garanţii de 150 de miliarde de euro pentru împrumuturile de la cele trei state.
Comisia Europeană a aprobat, deja, o parte din pachetul menit să sprijine "Dexia", care include garanţiile comune.
Oficialii "Dexia" nu au făcut nicio precizare în legătură cu cele semnalate de Comisia Europeană.
"Dexia", care are circa 35.000 de salariaţi în peste 30 de ţări, obţine aproximativ 50% din profit din creditele destinate municipalităţilor din întreaga lume, din finanţarea proiectelor de infrastructură şi asigurarea de obligaţiuni municipale în SUA.
Banca a acceptat să vândă activităţile de asigurare derulate de "Financial Security Assurance" (FSA) din SUA către "Assured Guaranty" şi să-şi reorienteze operaţiunile către pieţele principale: Franţa, Belgia, Luxemburg, Italia, Turcia, Slovacia şi Peninsula Iberică.