ANCHETAT PENTRU SPĂLARE DE BANI ŞI EVAZIUNE FISCALĂ, Fostul director al FMI Rodrigo Rato a fost reţinut timp de 8 ore

Alexandru Costea
Internaţional / 17 aprilie 2015

sursa foto:bankia.com

sursa foto:bankia.com

Rodrigo Rato, director FMI din 2004 până în 2007, a fost reţinut, ieri, timp de opt ore, în cadrul unei investigaţii privind spălare de bani şi evaziune fiscală, potrivit site-ului Le Figaro.

Acesta a fost eliberat la scurt timp după miezul nopţii, fiind de acord să coopereze, potrivit unor surse oficiale citate de Le Figaro.

Membru important al Partidului Popular din Spania, Rato a fost ministru al Economiei în cadrul guvernului spaniol din 1996 până în 2004. Ulterior, a devenit director al băncii Bankia.

Poliţia a percheziţionat domiciliul şi unul dintre birourile acestuia din districtul Salamanca în Madrid. Rato a fost audiat pentru mai mult timp de către poliţişti. Timp de câteva zile, guvernul Conservator al lui Mariano Rajoy a refuzat să comenteze asupra acuzaţiilor de spălare de bani faţă de Rodrigo Rato. Acesta ar fi primit 6,2 milioane de euro de la banca Lazard în 2011.

Fostul director FMI mai este anchetat în alte două cazuri. Într-un dosar este acuzat de fraudă, delapidare şi fals în legătură cu listarea Bankia, unde a fost director din 2010 până în 2012. În alt dosar este acuzat de utilizarea frauduloasă a cardurilor de credit Caja, una dintre băncile de economii deţinute de Bankia. Această bancă a fost aproape de faliment în 2012, afectând sute de mii de mici acţionari. Guvernul spaniol a trebuit să naţionalizeze şi să injecteze 20 de miliarde de euro în planul european de bail-in a sectorului bancar din Spania, care a avut un cost total de 41 de miliarde de euro. Rato a beneficiat de pe urma unei amnistii fiscale, acordată în 2012 de guvernul condus de Mariano Rajoy.

În 2013, fostul trezorier al Partidului Popular de la guvernare Luis Barcenas a declarat că a condus, timp de 10 ani, un fond secret folosit fraudulos de către oficiali de rang înalt precum Rato şi Premierul Rajoy, potrivit Bloomberg. Fostul Premier al Spaniei a negat că ar fi primit bani iar avocatul lui Rato a refuzat să comenteze aceste acuzaţii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nenea asta o fi trecut si pe la noi si ne-a contaminat...Una peste alta spalarea de bani, traficul de influenta, coruptia au caracter "endemic" in cadrul sistemului capitalisto-democratic.

    1. Ce nu spune Bursa în paragraful "folosit o lege a amnistiei pentru a repatria o parte din averea sa" este că acum investigatorii cercetează legalitatea fondurilor offshore pe care măgarul ăsta le-a repatriat. Amnistia în cazul spaniol nu pare să fi iertat originea neclară a fondurilor ci doar aplică scutirea de impozit (diferența dintre taxele locale și cele offshore).

       

      Bloomberg: "In 2013 the former treasurer of the governing People’s Party Luis Barcenas said that he’d run a secret slush fund for senior officials including Rato and Prime Minister Mariano Rajoy for over a decade." 

      Este vorba de corupția de peste o decadă a politicienilor spanioli, inclusiv Mariano Rajoy și Rato, denunțată de fostul trezorier al Partidului Poporului. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb