ANCOM lansează licitaţia de spectru radio pentru servicii de comunicaţii electronice de nouă generaţie

F.D.
Miscellanea / 19 septembrie 2022

ANCOM lansează licitaţia de spectru radio pentru servicii de comunicaţii electronice de nouă generaţie

Preşedintele ANCOM, Vlad Stoica, anunţă lansarea licitaţiei pentru acordarea drepturilor de utilizare pentru frecvenţele radio destinate implementării noilor tehnologii, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

"Am ajuns la acest moment în urma unui proces complicat pe care am reuşit să îl finalizăm doar printr-un dialog permanent cu toţi factorii implicaţi: Guvernul României, industria telecom şi societatea civilă. Îi aşteptăm pe operatorii din România sau din afara ei, deţinători sau nu de spectru radio, să participe la licitaţie, condiţiile acestei proceduri de selecţie fiind cât se poate de bine adaptate actualului context socio-economic. Piaţa de comunicaţii electronice din România este matură şi una dintre cele mai competitive la nivelul Uniunii Europene şi acest lucru se datorează abilităţii şi interesului investitorilor, dar şi barierelor reduse pentru accesul pe piaţă al furnizorilor. Creşterea cantităţii de spectru va duce la noi investiţii pe piaţa din România, spre beneficiul întregii economii", mai spune preşedintele ANCOM.

Potrivit sursei citate, pentru a participa la licitaţie, persoanele interesate trebuie să depună la ANCOM un dosar de candidatură şi să achiziţioneze caietul de sarcini.

Dosarul de candidatură trebuie să conţină documente de prezentare a situaţiei candidatului, din care să rezulte, printre altele, îndeplinirea obligaţiilor faţă de bugetul de stat, bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale, dar şi faptul că respectivul candidat întruneşte condiţiile de participare: are o cifră de afaceri pe ultimul an de minimum 10 milioane de euro sau capital social subscris şi vărsat având echivalentul în lei a minimum 1.000.000 euro, nu este în stare de insolvenţă ori lichidare, afacerile nu îi sunt administrate de un judecător-sindic, activităţile sale comerciale nu sunt suspendate, nu face parte din grupul altui candidat ş.a.

Dosarul de candidatură va conţine, de asemenea, garanţia de participare şi oferta iniţială care va indica numărul de blocuri pe care candidatul doreşte să le achiziţioneze în fiecare dintre categoriile de blocuri de frecvenţe disponibile.

Entităţile interesate să participe la licitaţie pot depune dosarul de candidatură până la 27 octombrie 2022. Comisia de licitaţie va analiza dosarele depuse şi va anunţa, până la data de 31 octombrie 2022, care dintre candidaţi se califică în etapa următoare. În funcţie de ofertele iniţiale depuse de candidaţii calificaţi, în data de 4 noiembrie se va anunţa dacă se impune organizarea etapei de licitaţie, caz în care licitaţia propriu-zisă poate să înceapă la data de 8 noiembrie 2022.

Caietul de sarcini poate fi obţinut începând cu data de 19 septembrie 2022, în fiecare zi, de luni până joi între orele 09.00 - 16.00 şi vineri între orele 09.00 - 14.00, de la sediul ANCOM din Bucureşti, sector 3, Str. Delea Nouă nr. 2, sau, la solicitarea persoanelor interesate, transmis în format material sau electronic, pe baza prezentării de către persoana interesată a documentului justificativ prin care să se confirme plata unei sume nerambursabile de 5.000 lei, reprezentând contravaloarea caietului de sarcini, în original, şi a împuternicirii persoanei delegate să ridice caietul de sarcini.

Spectru disponibil în licitaţie

În cadrul licitaţiei vor fi disponibili 555 MHz în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz, operatorii câştigători urmând să acopere cu servicii de bandă largă minim 70% din populaţia ţării, majoritatea zonelor urbane, autostrăzile, aeroporturile internaţionale şi căile ferate modernizate, precum şi un număr de 480 de localităţi identificate ca neacoperite sau slab acoperite cu servicii de comunicaţii mobile.

În cadrul procedurii de selecţie ANCOM va acorda drepturi de utilizare care vor intra în vigoare din 2023, respectiv 2026 şi vor avea durata de valabilitate de 25 de ani, respectiv 22 de ani. Excepţie fac drepturile din banda de 2600 MHz, pentru care durata de valabilitate va fi de 6 ani şi 3 luni, necesară pentru alinierea cu celelalte drepturi existente în această bandă.

Procedura de licitaţie

Pentru alocarea spectrului, ANCOM va aplica o procedură de selecţie competitivă, în linii mari similară celor organizate anterior, ce presupune ca fiecare operator interesat să depună o ofertă iniţială prin care indică numărul de blocuri pe care doreşte să le achiziţioneze în fiecare dintre benzile disponibile. Ofertele iniţiale vor arăta dacă există o cerere mai mare decât cantitatea de spectru disponibilă în anumite benzi, dacă cererea este egală cu numărul blocurilor de frecvenţe disponibile în cadrul fiecărei benzi (categorii) sau dacă cererea nu depăşeşte cantitatea de spectru disponibil. În funcţie de ofertele iniţiale, se intră în etapa de licitaţie, care constă în runde primare, urmate, dacă va fi cazul, de o rundă primară suplimentară şi, ulterior, de o rundă de alocare.

Operatorii care îşi vor adjudeca drepturi de utilizare în banda de 700 MHz şi deţin în prezent drepturi de utilizare în benzi sub 1 GHz au impuse obligaţii de acoperire cu servicii de comunicaţii mobile de bandă largă corelate cu un anumit procent din populaţie, în termen de şase ani de la intrarea în vigoare a licenţelor. În cazul în care vor exista operatori nou intraţi pe piaţa românească de servicii de comunicaţii electronice, termenul impus pentru îndeplinirea obligaţiilor de acoperire raportate la procentul de populaţie este de opt ani de la intrarea în vigoare a licenţelor.

Conform Caietului de sarcini, prin licenţele care vor fi acordate în banda de 700 MHz, se urmăreşte ca 95% din lungimea autostrăzilor şi căilor ferate modernizate să fie acoperite cu servicii de comunicaţii mobile de bandă largă în termen de şase ani de la intrarea în vigoare a licenţelor, de către operatorii ce deţin în prezent drepturi de utilizare în benzi sub 1 GHz. În plus, toţi operatorii care îşi vor adjudeca drepturi în banda de 700 MHz vor avea obligaţia acoperirii unui număr de 80 de localităţi "zone albe"/bloc, în termen de şase ani pentru operatorii existenţi care deţin deja drepturi în benzi sub 1 GHz, respectiv opt ani, pentru un operator nou intrat.

Pentru operatorii care îşi vor adjudeca drepturi de utilizare în banda 3400-3800 MHz sunt stabilite obligaţii de dezvoltare graduală a reţelelor, prin instalarea unui număr de staţii de bază în diverse categorii de localităţi urbane, ajungându-se ca în opt ani de la data intrării în vigoare a licenţelor, respectiv până la data de 31 decembrie 2033, titularii să aibă în funcţiune 2.000 de staţii de bază, dacă deţin şi în prezent drepturi în această bandă, aceşti operatori urmând a asigura, de asemenea, şi acoperirea cu servicii de bandă largă a tuturor aeroporturilor internaţionale din România. Viitorii titulari de licenţe care nu deţin în prezent drepturi în banda 3400-3800 MHz vor avea în funcţiune, tot până la data de 31 decembrie 2033, un număr de 1.400 de staţii de bază, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb